Szarlotki to jedno z ulubionych ciast Polaków. Przepisów na nie jest bez liku – z różnymi rodzajami ciasta, sypane, na zimno, z kruszonką, z lukrem, bezą... Mnóstwo inspirujących pomysłów znajdziesz choćby tutaj.
Teraz, kiedy coraz popularniejszy staje się weganizm, brakuje przepisów na szarlotki bez żadnych zwierzęcych produktów, jak masło, mleko i jajka. Taki właśnie znakomity przepis mamy dziś dla ciebie.
Wegańska szarlotka z cynamonową kruszonką
Składniki na 12 porcji
- 45 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 30 dag miękkiej margaryny
- szczypta soli
- 6 jabłek
- 3 dag brązowego cukru
- 35 dag musu jabłkowego
- 15 dag cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
-
Cukier puder, połowę mąki, 15 dag margaryny i sól zagnieć malakserem z hakiem do ciast. Ciastem wyłóż natłuszczoną i wysypaną mąką okrągłą formę o średnicy 26 cm. Uformuj brzeg o wysokości 8 cm.
-
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Jabłka wymieszaj z brązowym cukrem i musem jabłkowym, rozłóż na spodzie z ciasta.
-
Zwykły cukier, resztę margaryny, mąki i cynamon zagnieć na kruszonkę. Rozłóż ją na masie jabłkowej. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 50 minut. Wyjmij, ostudź na metalowej kratce i wyjmij z formy.
Oczywiście masę możesz zrobić wyłącznie ze świeżych jabłek. Obrane i pokrojone owoce upraż na patelni z cukrem i ew. rodzynkami, innymi bakaliami. Ostudź i rozłóż na masie.
Pamiętaj, jabłka na szarlotkę powinny być kwaskowate. Jeśli będą bardzo słodkie, dodaj do masy nieco soku z cytryny. Możesz go zresztą dodać tak czy inaczej, gdyż dzięki niemu jabłkowe nadzienie będzie jaśniejsze.