Szarlotka wegańska z cynamonem

Pyszne ciasto z jabłkami, bez dodatku masła, mleka i jajek. Skosztuj jej koniecznie!
Robert Grotkowski / miesiąc temu
wegańska szarlotka z kruszonką fot. Adobe Stock

Szarlotki to jedno z ulubionych ciast Polaków. Przepisów na nie jest bez liku – z różnymi rodzajami ciasta, sypane, na zimno, z kruszonką, z lukrem, bezą... Mnóstwo inspirujących pomysłów znajdziesz choćby tutaj.

 

Teraz, kiedy coraz popularniejszy staje się weganizm, brakuje przepisów na szarlotki bez żadnych zwierzęcych produktów, jak masło, mleko i jajka. Taki właśnie znakomity przepis mamy dziś dla ciebie.

Wegańska szarlotka z cynamonową kruszonką

 

Składniki na 12 porcji

  • 45 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 30 dag miękkiej margaryny
  • szczypta soli
  • 6 jabłek
  • 3 dag brązowego cukru
  • 35 dag musu jabłkowego
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

  1. Cukier puder, połowę mąki, 15 dag margaryny i sól zagnieć malakserem z hakiem do ciast. Ciastem wyłóż natłuszczoną i wysypaną mąką okrągłą formę o średnicy 26 cm. Uformuj brzeg o wysokości 8 cm.

  2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Jabłka wymieszaj z brązowym cukrem i musem jabłkowym, rozłóż na spodzie z ciasta.

  3. Zwykły cukier, resztę margaryny, mąki i cynamon zagnieć na kruszonkę. Rozłóż ją na masie jabłkowej. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 50 minut. Wyjmij, ostudź na metalowej kratce i wyjmij z formy.

Oczywiście masę możesz zrobić wyłącznie ze świeżych jabłek. Obrane i pokrojone owoce upraż na patelni z cukrem i ew. rodzynkami, innymi bakaliami. Ostudź i rozłóż na masie.

Pamiętaj, jabłka na szarlotkę powinny być kwaskowate. Jeśli będą bardzo słodkie, dodaj do masy nieco soku z cytryny. Możesz go zresztą dodać tak czy inaczej, gdyż dzięki niemu jabłkowe nadzienie będzie jaśniejsze.

Czytaj też

Szybki jabłecznik

Szartotka na herbatnikach

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)