Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 jajka
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1–2 łyżki soku z cytryny
Na nadzienie:
- 80 dag musu z prażonych jabłek
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- cynamon
- szczypta zmielonych goździków
Do posypania:
- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i cynamonem
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Żółtka utrzyj na krem z resztą cukru, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Do masy z żółtek dodaj pianę z białek oraz mąkę pszenną przesianą razem z mąką ziemniaczaną. Ciasto lekko wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż natłuszczonym pergaminem. Na tak przygotowaną blachę wylej ciasto i równomiernie je rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiecz na jasnozłoty kolor (około 15 minut).
- Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, przykryj wilgotną ściereczką. Odwróć i ostrożnie usuń pergamin. Zwiń biszkoptowy placek razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego boku. Odstaw do ostudzenia.
- Mus jabłkowy dopraw do smaku cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem i goździkami. Biszkopt rozwiń, posmaruj musem jabłkowym i ponownie zwiń. Ułóż na talerzu „szwem” do dołu.
- Roladę biszkoptową posyp przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem.