szarlotka bez pieczenia fot. Adobe Stock

Szarlotki: bez pieczenia, z budyniem, z bezą. 3 sprawdzone przepisy!

Masz ochotę na szarlotkę, ale nie masz siły piec? Mamy dla ciebie sprawdzone przepisy na desery bez pieczenia z jabłkiem w roli głównej - sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk / 30.07.2018 14:11
szarlotka bez pieczenia fot. Adobe Stock

Szarlotki bez pieczenia

Szarlotki bez pieczenia na herbatnikach - do ich przygotowania możesz wykorzystać herbatniki maślane, kakaowe lub czekoladowe. Wystarczy połączyć je z ulubionymi przyprawami oraz stopionym lub klarowanym masłem i ułożyć na dno tortownicy. Pamiętaj, aby nie był zbyt gruby!

Szarlotki bez pieczenia na biszkoptach - biszkopty typu ladyfingers, są najczęściej wykorzystywane w deserach na zimno, jak tiramisu. Na spód najlepiej sprawdzą się okrągłe biszkopty, takie jak są podawane dla najmłodszych.

Szarlotki bez pieczenia na kaszy manny - kasza manna doskonale sprawdza się w deserach - zagęszcza i nadaje fajnej, zbitej konsystencji. Wystarczy zagotować ją w zmniejszonej ilości mleka z masłem i wyłożyć nią spód ciasta.

Szarlotka bez pieczenia z budyniem

Składniki:

  • Pół kilograma papierówek lub innych jabłek
  • Opakowanie herbatników maślanych
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • Pół kostki masła
  • Szklanka mleka
  • Pół szklanki cukru
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta kardamonu

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia z budyniem?

1 krok: Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Duś przez 10 minut. Dopraw.

2 krok: Budyń rozpuść w gorącym mleku i stopniowo dodawaj masło. Wsyp cukier.

3 krok: Pokruszone herbatniki wyłóż na dno tortownicy wyłożonej folią spożywczą.

4 krok: Wlej masę budyniową i dokładnie rozprowadź.

5 krok: Na koniec połóż wystudzone jabłka. Całość przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Co do szarlotki zamiast cynamonu?

Klasyczną przyprawą do szarlotki jest niewątpliwie cynamon. Są jednak osoby, które nie przepadają za jego intensywnością. Sprawdź, co możesz dodać, aby zmienić smak ulubionego jabłecznika i podkreślić jego walory w nieco inny sposób:

  • Gałka muszkatołowa – nadaje charakterystycznego smaku, dlatego wystarczy jedynie niewielka ilość
  • Imbir –podkreśla smak jabłek, podobnie jak cytryna, pozostawia przy tym lekko pikantny, orzeźwiający aromat
  • Skórka z cytryny – pozwala wydobyć słodycz i smak jabłek
  • Goździki – mielone goździki lub te użyte w całości podczas duszenia jabłek, nadadzą ciekawy, korzenny aromat

Szarlotka bez pieczenia z serem

Składniki:

  • ¾ kilograma papierówek lub innych jabłek
  • Opakowanie herbatników maślanych lub czekoladowych
  • 400 g sera twarogowego
  • Małe opakowanie śmietany kremówki
  • Łyżeczka żelatyny wieprzowej lub roślinnej
  • ¾ szklanki cukru
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia z serem?

1 krok: Jabłka dokładnie umyj i wyszoruj. Pokrój na cienkie plasterki.

2 krok: Ser twarogowy zmiksuj razem z śmietanką kremówką i dodaj cukier.

3 krok: Żelatynę namocz w letniej wodzie i przełóż do masy serowej. Wymieszaj.

4 krok: Pokrusz herbatniki i wymieszaj z solą i cynamonem. Połóż na dno formy do pieczenia.

5 krok:  Przełóż masę serową, a wierzch udekoruj plastrami jabłek. Włóż do lodówki na 2 godziny.

Szarlotka bez pieczenia z bezą

Składniki:

  • ¾ kilograma papierówek lub innej odmiany jabłek
  • 3 białka
  • Opakowanie ciastek owsianych
  • ¼ kostki masła
  • pół szklanki syropu cukrowego
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta cynamonu
  • Szklanka rodzynek

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia z bezą?

1 krok: Jabłka obierz ze skórki i pokrój w mniejszą kostkę. Duś w garnku pod przykryciem 10 minut.

2 krok: W misce ubij 3 białka razem z syropem cukrowym. Dopraw kardamonem i cynamonem.

3 krok: Ciastka owsiane pokrusz i połącz z rozpuszczonym masłem i rodzynkami.

4 krok: Jabłka ułóż na spodzie z ciastek i przykryj ubitą bezą.

5 krok: Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić warkocz z jabłkami, cynamonem i rodzynkami! Doskonałe wino z jabłek, które doskonale pasuje deserów!