Szarlotki bez pieczenia
Szarlotki bez pieczenia na herbatnikach - do ich przygotowania możesz wykorzystać herbatniki maślane, kakaowe lub czekoladowe. Wystarczy połączyć je z ulubionymi przyprawami oraz stopionym lub klarowanym masłem i ułożyć na dno tortownicy. Pamiętaj, aby nie był zbyt gruby!
Szarlotki bez pieczenia na biszkoptach - biszkopty typu ladyfingers, są najczęściej wykorzystywane w deserach na zimno, jak tiramisu. Na spód najlepiej sprawdzą się okrągłe biszkopty, takie jak są podawane dla najmłodszych.
Szarlotki bez pieczenia na kaszy manny - kasza manna doskonale sprawdza się w deserach - zagęszcza i nadaje fajnej, zbitej konsystencji. Wystarczy zagotować ją w zmniejszonej ilości mleka z masłem i wyłożyć nią spód ciasta.
Szarlotka bez pieczenia z budyniem
Składniki:
- Pół kilograma papierówek lub innych jabłek
- Opakowanie herbatników maślanych
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- Pół kostki masła
- Szklanka mleka
- Pół szklanki cukru
- Szczypta cynamonu
- Szczypta kardamonu
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia z budyniem?
1 krok: Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Duś przez 10 minut. Dopraw.
2 krok: Budyń rozpuść w gorącym mleku i stopniowo dodawaj masło. Wsyp cukier.
3 krok: Pokruszone herbatniki wyłóż na dno tortownicy wyłożonej folią spożywczą.
4 krok: Wlej masę budyniową i dokładnie rozprowadź.
5 krok: Na koniec połóż wystudzone jabłka. Całość przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Co do szarlotki zamiast cynamonu?
Klasyczną przyprawą do szarlotki jest niewątpliwie cynamon. Są jednak osoby, które nie przepadają za jego intensywnością. Sprawdź, co możesz dodać, aby zmienić smak ulubionego jabłecznika i podkreślić jego walory w nieco inny sposób:
- Gałka muszkatołowa – nadaje charakterystycznego smaku, dlatego wystarczy jedynie niewielka ilość
- Imbir –podkreśla smak jabłek, podobnie jak cytryna, pozostawia przy tym lekko pikantny, orzeźwiający aromat
- Skórka z cytryny – pozwala wydobyć słodycz i smak jabłek
- Goździki – mielone goździki lub te użyte w całości podczas duszenia jabłek, nadadzą ciekawy, korzenny aromat
Szarlotka bez pieczenia z serem
Składniki:
- ¾ kilograma papierówek lub innych jabłek
- Opakowanie herbatników maślanych lub czekoladowych
- 400 g sera twarogowego
- Małe opakowanie śmietany kremówki
- Łyżeczka żelatyny wieprzowej lub roślinnej
- ¾ szklanki cukru
- Szczypta cynamonu
- Szczypta soli
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia z serem?
1 krok: Jabłka dokładnie umyj i wyszoruj. Pokrój na cienkie plasterki.
2 krok: Ser twarogowy zmiksuj razem z śmietanką kremówką i dodaj cukier.
3 krok: Żelatynę namocz w letniej wodzie i przełóż do masy serowej. Wymieszaj.
4 krok: Pokrusz herbatniki i wymieszaj z solą i cynamonem. Połóż na dno formy do pieczenia.
5 krok: Przełóż masę serową, a wierzch udekoruj plastrami jabłek. Włóż do lodówki na 2 godziny.
Szarlotka bez pieczenia z bezą
Składniki:
- ¾ kilograma papierówek lub innej odmiany jabłek
- 3 białka
- Opakowanie ciastek owsianych
- ¼ kostki masła
- pół szklanki syropu cukrowego
- Szczypta kardamonu
- Szczypta cynamonu
- Szklanka rodzynek
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia z bezą?
1 krok: Jabłka obierz ze skórki i pokrój w mniejszą kostkę. Duś w garnku pod przykryciem 10 minut.
2 krok: W misce ubij 3 białka razem z syropem cukrowym. Dopraw kardamonem i cynamonem.
3 krok: Ciastka owsiane pokrusz i połącz z rozpuszczonym masłem i rodzynkami.
4 krok: Jabłka ułóż na spodzie z ciastek i przykryj ubitą bezą.
5 krok: Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić warkocz z jabłkami, cynamonem i rodzynkami! Doskonałe wino z jabłek, które doskonale pasuje deserów!