Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- jajko
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól
Nadzienie:
- 1 kg kwaskowych jabłek
- 5 dag rodzynek
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 15 dag cukru
- jajko
- 20 dag kremówki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
Kruszonka:
- 15 dag zmrożonego masła
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
Oraz:
- tłuszcz
- tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej ze szczyptą soli, posiekaj z masłem. Dodaj cukier, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, chłodź 30 min.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Utrzyj cukier, jajko, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę. Wymieszaj z jabłkami. Tortownicę natłuść i posyp bułką. Ciastem wyłóż tortownicę. Posyp rodzynkami i skórką. Nałóż masę jabłkową.
- Masło posiekaj z krupczatką, cukrem i cynamonem, aż powstaną małe grudki. Szybko zagnieć, łącząc składniki czubkami palców. Kruszonką posyp wierzch jabłecznika. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.