Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 100 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 jaja
- 100 ml śmietany
- proszek do pieczenia
- 1-2 kg jabłek
- 1 pełna szklanka cukru
- cynamon
- pół laski wanilii
- cukier waniliowy
- bułka tarta
- tłuszcz do smarowania formy
Przygotowanie:
Przygotowanie jabłek:
- Jabłka umyć i obrać. Usunąć z nich gniazdka z pestkami.
- Pokrojone jabłka rozgotować z wodą, cynamonem, wanilią oraz cukrem. Mieszać podczas gotowania.
Ciasto:
- Mąkę przesiać.
- Utrzeć margarynę. Dodać mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia (ok. 1 łyżeczkę) oraz pozostałe składniki. Ugniatać.
- Zagniecione ciasto podielić na dwie części i włożeyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po oziębieniu ciasta, jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno nasmarowanej tłuszczem blachy. Lekko podpiec w temp. 180 stopni Celsjusza.
- Drugą część ciasta rozwałkować.
- Po podpieczeniu spodniej części ciasta wyłożeć na nie jabłka. Na wierzch położyć drugą część ciasta.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika.