Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 17 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 6 małych jabłek
- 6 łyżek konfitury wiśniowej
- 6 łyżek posiekanych migdałów
- sok z cytryny
Dodatki:
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Skrop sokiem cytrynowym i napełnij konfiturami wymieszanymi z migdałami.
- Żółtka utrzyj z cukrem i skórką cytrynową. Dosyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
- Formę z kominkiem (jak na babkę) wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Napełnij 1/3 przygotowanego ciasta. Ułóż w odstępach jabłka i zalej je resztą ciasta.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz na rumiano 45–50 minut. Jeżeli ciasto za szybko się rumieni, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej.
- Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, a potem wyjmij na talerz. Posyp przez sitko cukrem pudrem.