Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, ale trudno ocenić która z wersji jest najbardziej znana. Szarlotka sypana, szarlotka z budyniem, szarlotka na kruchym cieście, szarlotka z bezą, szarlotka z kruszonką oraz szarlotka na biszkopcie to tylko niektóre z pomysłów na kultowe ciasto. Ten wypiek pochodzi z Francji, a jabłka idealnie komponują się z przyprawami korzennymi, np. cynamonem. Który przepis na szarlotkę wybierzesz?
Sypana szarlotka: przepis
Szarlotka sypana jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Składniki to:
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka kaszy manny,
- około 1,5 kg jabłek,
- cynamon,
- 150 g zimnego masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Cukier, kaszę manną, mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Sypkie składniki wymieszaj i podziel na 3 części. Obierz jabłka, pozbaw je ogonków i pestek, a potem zetrzyj na tarce i wymieszaj z cynamonem (ilość dopasuj do własnych upodobań).
Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a jej boki wysmaruj masłem. Teraz wysyp na dno 1/3 sypkich składników, a następnie wyłóż na nie 1/3 jabłek przeznaczonych na szarlotkę. Czynności powtarzaj naprzemiennie, pamiętając że wierzch ciasta powinien składać się z warstwy sypkiej. Teraz zetrzyj masło na tarce, bezpośrednio na wierzch szarlotki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
Zobacz więcej przepisów na ciasta z jabłkami
Przepis na szarlotkę z budyniem
Jabłka w szarlotce idealnie komponują się również ze smakiem i konsystencją budyniu. Składniki na szarlotkę z budyniem to:
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g masła,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 250 g masła,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 jajka,
- litr mleka,
- 5 łyżek cukru do masy budyniowej,
- 1 i 1/2 kg jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Mąkę przesiej na blat, dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, a także cukier wanilinowy. Masło posiekaj w kostkę i dodaj do sypkich składników. Wszystko razem pokrój w kosteczkę. Dodaj jajka i zagnieć ciasto na szarlotkę, aż powstanie gładka masa o zwartej konsystencji, z której można będzie uformować kulę.
Połącz ciasto na 2 części, każdą zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj masę jabłkową do szarlotki. Jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych, pokrój drobno i wrzuć do garnka wraz z cynamonem, aby je nieco podprażyć. Smaż, mieszając, przez 10 minut. Jeśli jabłka są kwaśne, możesz dodać do nich cukier lub cukier wanilinowy (ilość ta nie została uwzględniona w składnikach do szarlotki z budyniem).
Budynie przygotuj z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, dodaj do nich cukier. Zdejmij z ognia i nakryj, aby na budyniu nie zrobił się kożuch. Blachę o wymiarach 25 na 40 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki pierwszą część ciasta na szarlotkę i rozwałkuj, oczywiście podsypując mąką. Przełóż do blachy, wylepiając ciastem papier do pieczenia, ponakłuwaj placek widelcem. Na masę przełóż jabłka, a następnie ciepłą masę budyniową. Drugą część ciasta rozwałkuj i przenieś na masę budyniową, uprzednio również nakłuwając widelcem.
Piecz przez 50 minut w 180 stopniach, aż szarlotka z budyniem będzie złocista. Jeśli masz ochotę, wierzch ciasta możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Jakie są inne przepisy na szarlotkę? Polecamy np. szarlotkę na kruchym cieście, szarlotkę z bezą, szarlotkę z kruszonką, szarlotkę królewską, szarlotkę z pianką, szybką szarlotkę, szarlotkę bezglutenową, szarlotkę dietetyczną, szarlotkę z bitą śmietaną i inne pomysły!
Zobacz też inne przepisy na desery