Spis treści
Ciasto z jabłkami
Prosty deser z jabłkami możesz przygotować na kilka sposobów, w zależności od preferowanego rodzaju masy. Do wypieku wykorzystaj kruche ciasto na maśle, ucierane na dowolnym oleju roślinnym lub gotowe ciasto francuskie, z którego zrobisz warkocz z jabłkami. Jako jedno z najprostszych wykonasz ciasto z jabłkami i budyniem, które zawsze się udaje!
Ciasto z jabłkami i budyniem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- ¾ szklanki oleju
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta mielonego cynamonu
- szklanka cukru
- pół szklanki mleka
- 3-4 duże jabłka
- 2 opakowania budyniu
fot. Adobe Stock
Przygotowanie
- Jajka utrzyj razem z cukrem i stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wlewaj olej cienką strużką razem z mlekiem. Wsyp sól.
- Jabłka dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj do masy. Przelej całość do tortownicy i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Po wyjęciu, przestudź ciasto i przekrój na pół. Budyń przygotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana na opakowaniu.
- Dodaj ¼ kostki masła i dokładnie wymieszaj do uzyskania lśniącej masy. Przełóż ciasto i odstaw do lodówki na godzinę.
Szarlotka
Jej wdzięczna nazwa pochodzi od imienia carycy Rosji, która była inspiracją do stworzenia kruchego ciasta nadziewanego duszonymi jabłkami. Jabłka mogą być pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach. Tradycyjnie pieczona z kruszonką, z dodatkiem budyniu. Faworytem stała się szarlotka sypana, która jest prosta w wykonaniu – jak sama nazwa wskazuje, składniki są usypywane warstwowo.
Szarlotka sypana
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- Szklanka kaszy manny
- Szklanka cukru
- 4 jabłka
- Mielony cynamon
- Kostka masła
Przygotowanie
- Jabłka dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie duś w garnku pod przykryciem do miękkości, pamiętając, by mieszać drewnianą łyżką co jakiś czas.
- Suche składniki dokładnie wymieszaj i włóż do jednej miski. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Na dół wyłóż jabłka, następnie przysyp warstwą suchych składników. Czynność powtórz kilkukrotnie do wykorzystania składników.
- Na wierzch ułóż równomiernie pokrojone kawałki masła.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i Celsjusza przez 60 minut.
fot. Adobe Stock
Jabłecznik
Najczęściej występuje w formie placka z kawałkami owoców. Jabłecznik na biszkopcie to puszyste ciasto, które wyrasta najlepiej po dokładnym ubiciu białek na sztywno. Możesz wybrać dowolne jabłka, jednak najsmaczniejsze wypieki otrzymasz z Szarej Renety lub Antonówki. Jeżeli szukasz czegoś wykwintniejszego, sięgnij po jabłecznik królewski.
Jabłecznik królewski
Składniki:
- 3 średnie jabłka
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- Pół szklanki oleju
- Szklanka cukru
- 2 listki żelatyny
- Opakowanie kremówki
fot. Adobe Stock
Przygotowanie
- Jabłka dokładnie pokrój i duś w garnku do miękkości.
- Jajka ubij w misce z cukrem na puszystą pianę i stopniowo dodawaj przesianą mąkę.
- Wlej cienką strużką olej i dokładnie wymieszaj. Wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudź i ułóż duszone jabłka.
- Namocz żelatynę w wodzie, a następnie rozpuść w gorącej wodzie. Ubij śmietanę i dodaj żelatynę. Wsyp 2 łyżki cukru.
- Masę ułóż na wierzchu jabłek. Przełóż ciasto do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Strudel z jabłkami
Klasyczne wiedeńskie ciasto z jabłkami, składające się z kilku warstw cienkiego, półkruchego lub francuskiego ciasta. Wypełniony jest duszonymi jabłkami z rodzynkami lub wiśniami. Pamiętaj, aby jego ilość była równomierna do płatów ciasta, aby nie był zbyt mokry po wypieczeniu. Możesz podawać go na zimno lub na ciepło z lodami.
Strudel z jabłkami z ciasta francuskiego
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 150 g rodzynek
- 4 duże jabłka
- Pół szklanki cukru
- Łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki masła
fot. Adobe Stock
Przygotowanie
- Rozwiń ciasto francuskie i posyp z wierzchu cukrem.
- Jabłka obierz, pokrój i duś w garnku do miękkości z cynamonem. Do jabłek dodaj rodzynki, cukier, masło i sól.
- Ułóż warstwę i ciasno zawiń całość. Rozwiń kolejny płat ciasta, rozsmaruj cienką warstwę nadzienia i zawiń poprzedni rulonik z ciasta francuskiego.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Zobacz też inne przepisy na dania z jabłkami:
Jabłka w cieście na kilka sposobów Przepis na racuchy z jabłkami