ciasto z jabłkami fot. Adobe Stock

Ciasto z jabłkami zrób z budyniem, na cieście kruchym i ucieranym

Ciasto z jabłkami to twój ulubiony smak dzieciństwa? Wybierz dowolny rodzaj jabłek i upraż je w rondlu do deseru.
/ 24.09.2019 15:32
ciasto z jabłkami fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Ciasto z jabłkami
  2. Szarlotka
  3. Jabłecznik
  4. Strudel z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Prosty deser z jabłkami możesz przygotować na kilka sposobów, w zależności od preferowanego rodzaju masy. Do wypieku wykorzystaj kruche ciasto na maśle, ucierane na dowolnym oleju roślinnym lub gotowe ciasto francuskie, z którego zrobisz warkocz z jabłkami. Jako jedno z najprostszych wykonasz ciasto z jabłkami i budyniem, które zawsze się udaje!

Ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mleka
  • 3-4 duże jabłka
  • 2 opakowania budyniu

Ciasto z jabłkami i budyniem
fot. Adobe Stock

Przygotowanie

  1. Jajka utrzyj razem z cukrem i stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Wlewaj olej cienką strużką razem z mlekiem. Wsyp sól.
  3. Jabłka dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Dodaj do masy. Przelej całość do tortownicy i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Po wyjęciu, przestudź ciasto i przekrój na pół. Budyń przygotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana na opakowaniu.
  6. Dodaj ¼ kostki masła i dokładnie wymieszaj do uzyskania lśniącej masy. Przełóż ciasto i odstaw do lodówki na godzinę.

Szarlotka

Jej wdzięczna nazwa pochodzi od imienia carycy Rosji, która była inspiracją do stworzenia kruchego ciasta nadziewanego duszonymi jabłkami. Jabłka mogą być pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach. Tradycyjnie pieczona z kruszonką, z dodatkiem budyniu. Faworytem stała się szarlotka sypana, która jest prosta w wykonaniu – jak sama nazwa wskazuje, składniki są usypywane warstwowo.

Szarlotka sypana

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Szklanka kaszy manny
  • Szklanka cukru
  • 4 jabłka
  • Mielony cynamon
  • Kostka masła

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Następnie duś w garnku pod przykryciem do miękkości, pamiętając, by mieszać drewnianą łyżką co jakiś czas.
  3. Suche składniki dokładnie wymieszaj i włóż do jednej miski. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  4. Na dół wyłóż jabłka, następnie przysyp warstwą suchych składników. Czynność powtórz kilkukrotnie do wykorzystania składników.
  5. Na wierzch ułóż równomiernie pokrojone kawałki masła.
  6. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i Celsjusza przez 60 minut.

Ciasto z jabłkami - szarlotka sypana
fot. Adobe Stock

Jabłecznik

Najczęściej występuje w formie placka z kawałkami owoców. Jabłecznik na biszkopcie to puszyste ciasto, które wyrasta najlepiej po dokładnym ubiciu białek na sztywno. Możesz wybrać dowolne jabłka, jednak najsmaczniejsze wypieki otrzymasz z Szarej Renety lub Antonówki. Jeżeli szukasz czegoś wykwintniejszego, sięgnij po jabłecznik królewski.

Jabłecznik królewski

Składniki:

  • 3 średnie jabłka
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • Pół szklanki oleju
  • Szklanka cukru
  • 2 listki żelatyny
  • Opakowanie kremówki

Ciasto z jabłkami - Jabłecznik królewski
fot. Adobe Stock

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie pokrój i duś w garnku do miękkości.
  2. Jajka ubij w misce z cukrem na puszystą pianę i stopniowo dodawaj przesianą mąkę.
  3. Wlej cienką strużką olej i dokładnie wymieszaj. Wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudź i ułóż duszone jabłka.
  5. Namocz żelatynę w wodzie, a następnie rozpuść w gorącej wodzie. Ubij śmietanę i dodaj żelatynę. Wsyp 2 łyżki cukru.
  6. Masę ułóż na wierzchu jabłek. Przełóż ciasto do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Strudel z jabłkami

Klasyczne wiedeńskie ciasto z jabłkami, składające się z kilku warstw cienkiego, półkruchego lub francuskiego ciasta. Wypełniony jest duszonymi jabłkami z rodzynkami lub wiśniami. Pamiętaj, aby jego ilość była równomierna do płatów ciasta, aby nie był zbyt mokry po wypieczeniu. Możesz podawać go na zimno lub na ciepło z lodami.

Strudel z jabłkami z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 150 g rodzynek
  • 4 duże jabłka
  • Pół szklanki cukru
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła

Ciasto z jabłkami - strudel z jabłkami
fot. Adobe Stock

Przygotowanie

  1. Rozwiń ciasto francuskie i posyp z wierzchu cukrem.
  2. Jabłka obierz, pokrój i duś w garnku do miękkości z cynamonem. Do jabłek dodaj rodzynki, cukier, masło i sól.
  3. Ułóż warstwę i ciasno zawiń całość. Rozwiń kolejny płat ciasta, rozsmaruj cienką warstwę nadzienia i zawiń poprzedni rulonik z ciasta francuskiego.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Zobacz też inne przepisy na dania z jabłkami:
Jabłka w cieście na kilka sposobów Przepis na racuchy z jabłkami