Szarlotka z budyniem doskonale smakuje zarówno na bazie ciasta biszkoptowego, jak i nieco cięższego, ciasta kruchego. Dodatek budyniu śmietankowego lub waniliowego sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne i smaczne. Do jego przygotowania możemy wykorzystać jabłka, gruszki lub inne owoce sezonowe.
Szarlotka z budyniem na biszkopcie
Oto składniki na szarlotkę z budyniem na biszkopcie:
- 5 jaj
- szklanka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 4 jabłka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu
- 600 ml mleka
Jak zrobić szarlotkę z budyniem na biszkopcie?
Białka jaj ubijamy na sztywno, kolejno dodając żółtka. Następnie szpatułką mieszamy przesianą wcześniej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Budyń gotujemy na gęsto. Jabłka kroimy na cienkie plasterki. Biszkopt przekrawamy na pół i wykładamy gęstym budyniem i plasterkami jabłek. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Szarlotka z budyniem i kokosem
Oto składniki na szarlotkę z budyniem i kokosem:
- kostka masła
- szklanka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 4 jabłka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu
- 600 ml mleka
- 100 g wiórków kokosowych
Jak zrobić szarlotkę z budyniem i kokosem?
Zagniatamy masę na ciasto z masła, cukru, maki i proszku do pieczenia. Dzielimy na pół i owijamy folia spożywczą. Przekładamy do zamrażalnika na 30 minut. Budyń gotujemy na gęsto i wsypujemy wiórki kokosowe. Ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekładamy budyniem i startymi jabłkami. Układamy końcową warstwę ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Szarlotka z budyniem z jabłkami
Oto składniki na szarlotkę z budyniem i jabłkami:
- kostka masła
- szklanka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 4 jabłka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu
- 600 ml mleka
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić szarlotkę z budyniem i jabłkami?
Zagniatamy masę na ciasto z masła, cukru, mąki, ekstraktu waniliowego i proszku do pieczenia. Dzielimy na pół i owijamy folia spożywczą. Przekładamy do zamrażalnika na 30 minut. Budyń gotujemy na gęsto. Ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekładamy budyniem i startymi jabłkami. Układamy końcową warstwę ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Zobacz inne przepisy na desery