SZARLOTKA Z BUDYNIEM: szarlotka z budyniem na biszkopcie

Ciasto biszkoptowe: błyskawiczna szarlotka fot. Adobe Stock
Szarlotka z budyniem to tradycyjny deser, rozchwytywany na wszelkich uroczystościach rodzinnych!
Sylwia Kazimierczuk / 20.11.2017 15:06
Ciasto biszkoptowe: błyskawiczna szarlotka fot. Adobe Stock

Szarlotka z budyniem doskonale smakuje zarówno na bazie ciasta biszkoptowego, jak i nieco cięższego, ciasta kruchego. Dodatek budyniu śmietankowego lub waniliowego sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne i smaczne. Do jego przygotowania możemy wykorzystać jabłka, gruszki lub inne owoce sezonowe.

Szarlotka z budyniem na biszkopcie

Oto składniki na szarlotkę z budyniem na biszkopcie:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jabłka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu
  • 600 ml mleka

Jak zrobić szarlotkę z budyniem na biszkopcie?

Białka jaj ubijamy na sztywno, kolejno dodając żółtka. Następnie szpatułką mieszamy przesianą wcześniej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Budyń gotujemy na gęsto. Jabłka kroimy na cienkie plasterki. Biszkopt przekrawamy na pół i wykładamy gęstym budyniem i plasterkami jabłek. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Szarlotka z budyniem i kokosem

Oto składniki na szarlotkę z budyniem i kokosem:

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jabłka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu
  • 600 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych

Jak zrobić szarlotkę z budyniem i kokosem?

Zagniatamy masę na ciasto z masła, cukru, maki i proszku do pieczenia. Dzielimy na pół i owijamy folia spożywczą. Przekładamy do zamrażalnika na 30 minut. Budyń gotujemy na gęsto i wsypujemy wiórki kokosowe. Ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekładamy budyniem i startymi jabłkami. Układamy końcową warstwę ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Szarlotka z budyniem z jabłkami

Oto składniki na szarlotkę z budyniem i jabłkami:

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jabłka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu
  • 600 ml mleka
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić szarlotkę z budyniem i jabłkami?

Zagniatamy masę na ciasto z masła, cukru, mąki, ekstraktu waniliowego i proszku do pieczenia. Dzielimy na pół i owijamy folia spożywczą. Przekładamy do zamrażalnika na 30 minut. Budyń gotujemy na gęsto. Ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekładamy budyniem i startymi jabłkami. Układamy końcową warstwę ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA