Biszkopt z jabłkami z kruszonką
Składniki:
- 6 jajek
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 3-4 jabłka
- pół kostki masła
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
- Pokrój w mniejsze plasterki. Białka ubij na sztywno i dodaj kolejno żółtka.
- Przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną dodaj do masy jajecznej i wsyp cukier. Cienkim strumieniem wlej olej.
- Przełóż do formy na ciasto i ułóż jabłka z zagniecioną kruszonką maślaną.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Biszkopt z jabłkami i budyniem
Składniki:
- 6 jajek
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 3-4 jabłka
- 2 opakowania budyniu
- szklanka mleka
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w mniejsze plasterki.
- Białka ubij na sztywno i dodaj kolejno żółtka.
- Przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną dodaj do masy jajecznej i wsyp cukier. Cienkim strumieniem wlej olej.
- Ułóż budyń przygotowany ze zmniejszonej porcji mleka i wlej na wierzch.
- Przełóż do formy na ciasto.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Biszkopt z jabłkami i pianką
Składniki:
- 6 jajek
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- opakowanie proszku budyniowego
- dodatkowe 3 białka do pianki
- cukier
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w mniejsze plasterki. Białka ubij na sztywno i dodaj kolejno żółtka.
- Przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną dodaj do masy jajecznej i wsyp cukier. Cienkim strumieniem wlej olej.
- Przełóż do formy na ciasto i ułóż jabłka. Dodaj piankę budyniową z ubitych białek i proszku budyniowego z cukrem.
- Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Zobacz też:
Smaczne jak szarlotka, ale znacznie szybsze! Zobacz pomysły na jabłka pod kruszonką! Jak zrobić najlepsze jabłka w cieście? Przekonaj się!