Jak zrobić puszysty biszkopt z jabłkami? Wersja z budyniem, kruszonką lub pianką!

biszkopt z jabłkami fot. Adobe Stock
Masz ochotę na proste ciasto? Wysyp jabłek sprawia, że biszkopt z jabłkami to obecnie jedno z najpopularniejszych ciast! Zobacz, jak je zrobić!
Sylwia Kazimierczuk / 12.10.2018 15:31
biszkopt z jabłkami fot. Adobe Stock

Biszkopt z jabłkami z kruszonką

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 3-4 jabłka
  • pół kostki masła
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Pokrój w mniejsze plasterki. Białka ubij na sztywno i dodaj kolejno żółtka.
  3. Przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną dodaj do masy jajecznej i wsyp cukier. Cienkim strumieniem wlej olej.
  4. Przełóż do formy na ciasto i ułóż jabłka z zagniecioną kruszonką maślaną.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 3-4 jabłka
  • 2 opakowania budyniu
  • szklanka mleka

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w mniejsze plasterki.
  2. Białka ubij na sztywno i dodaj kolejno żółtka.
  3. Przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną dodaj do masy jajecznej i wsyp cukier. Cienkim strumieniem wlej olej.
  4. Ułóż budyń przygotowany ze zmniejszonej porcji mleka i wlej na wierzch.
  5. Przełóż do formy na ciasto.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Biszkopt z jabłkami i pianką

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • opakowanie proszku budyniowego
  • dodatkowe 3 białka do pianki
  • cukier

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w mniejsze plasterki. Białka ubij na sztywno i dodaj kolejno żółtka.
  2. Przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną dodaj do masy jajecznej i wsyp cukier. Cienkim strumieniem wlej olej.
  3. Przełóż do formy na ciasto i ułóż jabłka. Dodaj piankę budyniową z ubitych białek i proszku budyniowego z cukrem.
  4. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Zobacz też:
Smaczne jak szarlotka, ale znacznie szybsze! Zobacz pomysły na jabłka pod kruszonką! Jak zrobić najlepsze jabłka w cieście? Przekonaj się!
 

 

Redakcja poleca

REKLAMA