Ciasto biszkoptowe z jabłkami to prawdziwy klasyk wśród domowych wypieków, który zachwyca swoją prostotą i niepowtarzalnym smakiem. Idealnie puszysty biszkopt w połączeniu z soczystymi kawałkami jabłek tworzy lekką, delikatną kompozycję, którą uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. To doskonały pomysł na słodką przekąskę do kawy, szybki deser dla gości czy też smakowitą propozycję na weekendowe popołudnie.
Spis treści:
- Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kruszonką
- Przepis na biszkopt z jabłkami i budyniem
- Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką
Przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami z kruszonką
Klasyczny biszkopt z jabłkami i kruszonką to idealna propozycja na szybkie ciasto do kawy, kiedy nie masz czasu na wymyślanie przepisów. Pamiętaj - klasyka zawsze się obroni!
Składniki:
- 6 jajek,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju,
- szczypta soli,
- 3-4 jabłka,
- pół kostki masła,
- szklanka mąki,
- pół szklanki cukru.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła,
- 80 g cukru,
- 100 g mąki.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
- Pokrój w mniejsze plasterki. Białka ubij na sztywno i dodaj kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając na niskich obrotach.
- Przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną dodaj do masy jajecznej i wsyp cukier. Cienkim strumieniem wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką.
- Przełóż do formy na ciasto i ułóż jabłka.
- Przygotuj kruszonkę. Masło wymieszaj z cukrem i mąką, ucierając wszystkie składniki w palcach. Posyp przygotowane ciasto.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
fot. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kruszonką/Adobe Stock, posinote
Biszkopt z jabłkami i budyniem
Szarlotka z budyniem to kolejna klasyczna propozycja, która często gości na naszych stołach. Lekki budyń w połączeniu z biszkoptem tworzy idealną słodką przekąskę, która doskonale pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty, a także do rodzinnych spotkań.
Składniki:
- 6 jajek,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju,
- szczypta soli,
- 3-4 jabłka,
- 2 opakowania budyniu,
- szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w mniejsze plasterki.
- Białka ubij na sztywno, a następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj kolejno po jednym żółtku.
- Przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną dodaj do masy jajecznej i wsyp cukier. Cienkim strumieniem wlej olej.
- Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu, ale użyj mniejszej ilości mleka (ok. 220-250 ml).
- Przełóż masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt przetnij na dwa równe blaty. Na pierwszym rozłóż budyń i przykryj drugim blatem. Odstaw na minimum 30 minut.
fot. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i budyniem/Adobe Stock, beats_
Biszkopt z jabłkami i pianką
Pianka z białek idealnie pasuje do ciasta jabłkowego. W połączeniu z kruszonką lub budyniem dodatkowo tworzy świetny deser dla małych i dużych. Choć wydaje się skomplikowane, takie ciasto przygotujesz w kilka chwil.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju.
Składniki na piankę:
- opakowanie proszku budyniowego,
- 3 białka,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w kostkę lub plasterki średniej grubości.
- Białka ubij na sztywno, a następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj kolejno po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną dodaj do masy jajecznej i wsyp cukier. Cienkim strumieniem wlej olej.
- Przełóż do formy na ciasto i ułóż jabłka. Powciskaj część do środka.
- Białka na piankę ubij na sztywno z cukrem, a następnie ostrożnie wymieszaj z proszkiem budyniowym.
- Tak przygotowaną piankę wlej ostrożnie na masę jabłkową i wstaw całość do piekarnika.
- Piecz w temperaturze 190 stopni przez 50 minut.
fot. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką/Adobe Stock, weyo
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 12.10.2018.
Zobacz też inne pomysły na ciasto jabłkowe: