Składniki:
- 1 kg jabłek (najlepiej twardych)
- pół cytryny
- 10 dag orzechów laskowych lub włoskich
- 5 dag rodzynek
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 30 dag mąki
- łyżka kakao
- mielony cynamon
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml oleju
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny.
2. Orzechy grubo posiekaj.
3. Rodzynki opłucz, namocz, a następnie osącz.
4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
5. Połącz z mąką przesianą z kakao, łyżeczką cynamonu, sodą i proszkiem do pieczenia oraz olejem.
6. Wymieszaj z bakaliami i jabłkami.
7. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia.
8. Przełóż masę, piecz przez ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.
Przepis z "Przyjaciółki"
2. Orzechy grubo posiekaj.
3. Rodzynki opłucz, namocz, a następnie osącz.
4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
5. Połącz z mąką przesianą z kakao, łyżeczką cynamonu, sodą i proszkiem do pieczenia oraz olejem.
6. Wymieszaj z bakaliami i jabłkami.
7. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia.
8. Przełóż masę, piecz przez ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.
Przepis z "Przyjaciółki"