Jabłka w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 5-6 dużych jabłek
- Łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki cukru
- Szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki mleka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze plastry i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
- Mąkę pszenną przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka.
- Następnie rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy.
- Zanurz plaster w cieście i smaż przez około minutę do zbrązowienia.
- Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Jabłka w cieście francuskim
Składniki:
- 4-5 dużych jabłek
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- Garść rodzynek
- Łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
- Łyżeczka cukru
- jajko
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze plastry. Wydrąż gniazda nasienne.
- Przełóż do ciasta francuskiego, posyp cukrem, cynamonem i dodaj rodzynki.
- Piecz przez około 15-20 minut do zezłocenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Tak przygotowany deser z jabłkami oprósz cukrem pudrem (opcjonalnie).
Jabłka w cieście drożdżowo -biszkoptowym
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 4 jajka
- Szklanka mąki
- Łyżeczka drożdży instant
- 3 łyżeczki cukru
- Łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze plastry i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
- Mąkę pszenną przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, mlekiem i solą.
- Białka ubij na sztywno i dodaj stopniowo żółtka. Wsyp drożdże.
- Następnie rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy.
- Zanurz plaster w cieście i smaż przez około minutę do zbrązowienia.
- Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Rady, jak prawidłowo smażyć na głębokim oleju
Przed przygotowaniem deseru, musisz trzymać się tych kilku zasad, aby otrzymać najlepsze wyniki:
Jabłka osusz - przed smażeniem dokładnie osusz je z nadmiaru soku za pomocą ręcznika papierowego. Możesz dodatkowo obtoczyć je w cynamonie wymieszanym z cukrem.
Pozwól drożdżom pracować - w trakcie przygotowania ciasta drożdżowego, wymieszane z mąką, cukrem i mlekiem odstaw na przynajmniej 15 minut w ciepłe miejsce, aby mogły zwiększyć swoją objętość - to zagwarantuje sukces podczas smażenia.
Nie żałuj oleju - zbyt mała ilość spowoduje, że ciasto wchłonie tłuszcz i deser będzie niesmaczny. Wlej litr oleju do dużego garnka i odpowiednio rozgrzej. Możesz wlać kroplę ciasta, aby sprawdzić, czy wokół niego tworzą się bąbelki - to znak, że olej jest gotowy.
Jabłka w cieście kruchym
Składniki:
- 5-6 średnich jabłek
- Kostka masła
- 2 szklanki mąki
- Łyżka śmietany
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w plasterki.
- Masło połącz z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj śmietanę.
- Rozwałkuj i ułóż plastry lub połówki jabłek.
- Przełóż do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jabłka w cieście piwnym
Składniki:
- 4-5 dużych jabłek
- 2 szklanki mąki
- Pół szklanki piwa
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- Łyżeczka cynamonu
- Szczypta kardamonu
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze plastry i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
- Mąkę pszenną przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, kardamonem, piwem jasnym lub ciemnym, solą i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj jajka. Następnie rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy.
- Zanurz plaster w cieście i smaż przez około minutę do zbrązowienia.
- Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Zobacz też:
Szukasz pomysłu na ciasta ucierane z jabłkami? Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy! Masz ochotę na puszyste racuchy bez drożdży? Sprawdź!