Kompletny przepiśnik po jabłkach w cieście! Sprawdź przepis na swoje ulubione!

Szukasz pomysłu na prosty, jesienny deser? Zrób jabłka w cieście kruchym lub francuskim! Znamy wszystkie sposoby na jabłka w cieście!
Sylwia Kazimierczuk / tydzień temu
Kompletny przepiśnik po jabłkach w cieście! Sprawdź przepis na swoje ulubione! fot. Adobe Stock

Jabłka w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 5-6 dużych jabłek
  • Łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze plastry i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
  2. Mąkę pszenną przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka.
  3. Następnie rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy.
  4. Zanurz plaster w cieście i smaż przez około minutę do zbrązowienia.
  5. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Jabłka w cieście francuskim

Składniki:

  • 4-5 dużych jabłek
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • Garść rodzynek
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka cukru
  • jajko

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze plastry. Wydrąż gniazda nasienne.
  2. Przełóż do ciasta francuskiego, posyp cukrem, cynamonem i dodaj rodzynki.
  3. Piecz przez około 15-20 minut do zezłocenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  4. Tak przygotowany deser z jabłkami oprósz cukrem pudrem (opcjonalnie).

Jabłka w cieście drożdżowo -biszkoptowym

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 4 jajka
  • Szklanka mąki
  • Łyżeczka drożdży instant
  • 3 łyżeczki cukru
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze plastry i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
  2. Mąkę pszenną przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, mlekiem i solą.
  3. Białka ubij na sztywno i dodaj stopniowo żółtka. Wsyp drożdże.
  4. Następnie rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy.
  5. Zanurz plaster w cieście i smaż przez około minutę do zbrązowienia.
  6. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Rady, jak prawidłowo smażyć na głębokim oleju

Przed przygotowaniem deseru, musisz trzymać się tych kilku zasad, aby otrzymać najlepsze wyniki:

Jabłka osusz - przed smażeniem dokładnie osusz je z nadmiaru soku za pomocą ręcznika papierowego. Możesz dodatkowo obtoczyć je w cynamonie wymieszanym z cukrem.

Pozwól drożdżom pracować - w trakcie przygotowania ciasta drożdżowego, wymieszane z mąką, cukrem i mlekiem odstaw na przynajmniej 15 minut w ciepłe miejsce, aby mogły zwiększyć swoją objętość - to zagwarantuje sukces podczas smażenia.

Nie żałuj oleju - zbyt mała ilość spowoduje, że ciasto wchłonie tłuszcz i deser będzie niesmaczny. Wlej litr oleju do dużego garnka i odpowiednio rozgrzej. Możesz wlać kroplę ciasta, aby sprawdzić, czy wokół niego tworzą się bąbelki - to znak, że olej jest gotowy.

Jabłka w cieście kruchym

Składniki:

  • 5-6 średnich jabłek
  • Kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • Łyżka śmietany
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w plasterki.
  2. Masło połącz z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj śmietanę.
  3. Rozwałkuj i ułóż plastry lub połówki jabłek.
  4. Przełóż do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jabłka w cieście piwnym

Składniki:

  • 4-5 dużych jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • Pół szklanki piwa
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szczypta kardamonu

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze plastry i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
  2. Mąkę pszenną przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, kardamonem, piwem jasnym lub ciemnym, solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj jajka. Następnie rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy.
  4. Zanurz plaster w cieście i smaż przez około minutę do zbrązowienia.
  5. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Zobacz też:
Szukasz pomysłu na ciasta ucierane z jabłkami? Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy! Masz ochotę na puszyste racuchy bez drożdży? Sprawdź!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)