Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki dużych rodzynek
- masło i mąka do formy
- cukier puder
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajeczno-maślanej. Wlej sok pomarańczowy.
- Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Razem z rodzynkami dodaj do ciasta. Okrągłą foremkę z kominkiem wysmaruj masłem i wysyp mąką. Nałóż ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz 40 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij z foremki, ostudź, posyp cukrem pudrem.