Jabłecznik z budyniem - przepis

Sprawdź nasz przepis na pyszny, jesienny deser!
Weronika Kwaśniak / 10.10.2013 09:16
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłecznik z budyniem - przepis fot. Fotolia
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru-pudru
  • 250 g margaryny
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka każdy)
  • rodzynki
Przygotowanie:
1. Zagnieć razem wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę, margarynę, cukier-puder, jajko, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia.
2. Podziel ciasto na dwie części.
3. Jedną część ciasta włóż do lodówki, a drugą do zamrażarki. Po około dwóch godzinach wyjmij, jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dosyp odrobinę mąki.
4. Blaszkę o boku 23 cm lub większą wyłóż papierem do pieczenia.
5. Rozwałkuj ciasto wyjęte z lodówki i wyłóż je do formy.
6. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Posyp spód bułką tartą.
7. Jabłka obierz i pokrój. Wymieszaj je z cynamonem, rodzynkami i cukrem waniliowym, a następnie rozłóż na cieście.
8. Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystaj do tego 0,75 l mleka oraz 4 łyżki cukru.
9. Gorący budyń umieść na jabłkach.
10. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce, "posypując" nim budyń.
11. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posyp cukrem-pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA