Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru-pudru
- 250 g margaryny
- jajko
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka każdy)
- rodzynki
Przygotowanie:
1. Zagnieć razem wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę, margarynę, cukier-puder, jajko, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia.
2. Podziel ciasto na dwie części.
3. Jedną część ciasta włóż do lodówki, a drugą do zamrażarki. Po około dwóch godzinach wyjmij, jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dosyp odrobinę mąki.
4. Blaszkę o boku 23 cm lub większą wyłóż papierem do pieczenia.
5. Rozwałkuj ciasto wyjęte z lodówki i wyłóż je do formy.
6. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Posyp spód bułką tartą.
7. Jabłka obierz i pokrój. Wymieszaj je z cynamonem, rodzynkami i cukrem waniliowym, a następnie rozłóż na cieście.
8. Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystaj do tego 0,75 l mleka oraz 4 łyżki cukru.
9. Gorący budyń umieść na jabłkach.
10. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce, "posypując" nim budyń.
11. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posyp cukrem-pudrem.
2. Podziel ciasto na dwie części.
3. Jedną część ciasta włóż do lodówki, a drugą do zamrażarki. Po około dwóch godzinach wyjmij, jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dosyp odrobinę mąki.
4. Blaszkę o boku 23 cm lub większą wyłóż papierem do pieczenia.
5. Rozwałkuj ciasto wyjęte z lodówki i wyłóż je do formy.
6. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Posyp spód bułką tartą.
7. Jabłka obierz i pokrój. Wymieszaj je z cynamonem, rodzynkami i cukrem waniliowym, a następnie rozłóż na cieście.
8. Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystaj do tego 0,75 l mleka oraz 4 łyżki cukru.
9. Gorący budyń umieść na jabłkach.
10. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce, "posypując" nim budyń.
11. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posyp cukrem-pudrem.