Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto na jabłecznik:
- 35 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
Nadzienie:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- bita śmietana i lody do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę połączyć z cukrem i posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C, ciasto podzielić na dwie części, jedną cienko rozwałkować i wylepić nią spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i podpiekać ok. 10 min. Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić na małe kawałeczki.
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
- Do garnka włożyć 2/3 jabłek, wlać pół szklanki wody, przykryć i prażyć ok. 10 min, aż się rozpadną. Dodać resztę jabłek, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować, połączyć z cukrem.
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, równomiernie rozprowadzić, posypać kawałkami ciasta, oprószyć cynamonem.
- Piec jeszcze ok. 20 min w 200 st. C, podawać ciepłe z lodami i bitą śmietaną.