Szukasz przepisu na szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju? Mamy dla ciebie idealną propozycję, nie tylko z wykorzystaniem budyniu, ale także kruszonki. Możesz także sięgnąć po przepis na klasyczne ciasto ucierane z jabłkami - bez dodatków będzie smakować równie doskonale.
Spis treści:
- Częste błędy przy cieście ucieranym
- Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju
- Szybkie ciasto ucierane z jabłkami na oleju
- Szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
Częste błędy przy cieście ucieranym
Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego wyszedł ci zakalec z ciasta ucieranego, sprawdź, czy nie popełniłaś tych błędów i zobacz, jak się przed nimi uchronić. Najczęściej popełniane błędy przy cieście ucieranym to:
- Używasz zimnych składników – jajka, masło, margaryna lub jabłka nie mogą być wykorzystane do pieczenia prosto z lodówki. To sprawi, że nie połączą się odpowiednio i utworzy się zakalec.
- Niewłaściwie mieszasz składniki – szpatułką lub drewnianą łyżką połącz składniki tak, aby zachować jednokierunkowy ruch. Jeżeli będziesz mieszać w różnych kierunkach, to spowoduje nieodpowiednie napowietrzenie ciasta.
- Zbyt długo miksujesz masę – używając robota kuchennego uważaj, aby masa była miksowana krótko i intensywnie. Po dłuższym czasie straci napowietrzenie lub teksturę, gdy dodasz ubite białka.
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju
Jeśli chcesz przygotować szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, podążaj za tymi krokami i zapomnij o zakalcach.
Składniki:
- 3-4 duże jabłka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- ¼ szklanki oleju,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 opakowania budyniu,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g zimnego masła,
- 600 ml mleka,
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze plasterki. Wydrąż też gniazda nasienne.
- Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem na wysokich obrotach miksera. Masa powinna być gładka, jasna i puszysta.
- Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz z masą jajeczną.
- Następnie cienkim strumieniem wlej olej do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do masy przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, a następnie dobrze wymieszaj szpatułką.
- Gotowe ciasto przelej do formy, a na wierzchu ułóż plasterki jabłka (wcześniej możesz lekko obtoczyć je w mące). Możesz je także wtopić w masę, aby wierzch pozostał gładki.
- Piecz ok. godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka), a następnie wystudź.
- Odlej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj z cukrem wanilinowym. W odłożonym mleku rozpuść proszki budyniowe, a następnie dodaj do rondelka. Gotuj kilka minut, aż całość zgęstnieje, a następnie przełóż do miski i całkowicie wystudź.
- Kiedy masa będzie już zimna, dodaj do niej zimne masło i utrzyj przy pomocy makutry lub miksera.
- Ciasto podziel na dwie części. Na spodnią warstwę ułóż masę budyniową i przykryj wierzchnią warstwą.
fot. Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju/Adobe Stock, iuliia_n
Szybkie ciasto ucierane z jabłkami na oleju
Jeśli nie chcesz wykorzystywać budyniu w przepisie, możesz przygotować bardziej klasyczne ciasto ucierane z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Składniki:
- 3-4 duże jabłka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- ¼ szklanka oleju,
- ¾ szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wydrąż też gniazda nasienne.
- Do miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na wysokich obrotach miksera.
- Mąkę razem z solą oraz proszkiem do pieczenia przesiej do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
- Następnie cienkim strumieniem wlej olej.
- Dodaj pokrojone jabłka, a następnie wymieszaj dobrze wszystkie składniki.
- Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
fot. Szybkie ciasto ucierane z jabłkami na oleju/Adobe Stock, Iryna Melnyk
Szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką to prawdziwy smak dzieciństwa. Możesz go przenieść także do swojego domu i zachwycić gości na imprezie lub delektować się nim przy popołudniowej kawie.
Składniki:
- 5 dużych jabłek,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 150 g mąki pszennej,
- duże jajko (albo 2 mniejsze),
- łyżka mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g drobnego cukru.
Składniki na kruszonkę:
- 180 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 140 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne.
- Wymieszaj z sokiem z cytryny, a następnie rozgrzej odrobinę oleju lub masła na patelni i podsmaż całość. Wystudź.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę, mieszając ze sobą wszystkie składniki i wyrabiając je na kruchą masę. Następnie rozdrobnij ją między palcami.
- Przygotuj ciasto. Miękkie masło utrzyj z cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa.
- Dodaj jajko i dalej chwilę ucieraj.
- Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy.
- Dodaj łyżkę mleka i wymieszaj do połączenia się składników (nie za długo).
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż masę jabłkową.
- Posyp całość kruszonką i włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 40-45 minut - do suchego patyczka.
- Udekoruj cukrem pudrem.
fot. Szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką/Adobe Stock, kate_smirnova
Na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk, opublikowanego pierwotnie 12.10.2018.
Czytaj także:
Ciasto z aronią na 3 sposoby
Ciasto z mirabelkami
Ciasto z borówkami i galaretką