Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, a może z kruszonką? 3 przepisy na ciasta ucierane z jabłkami

Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju fot. Adobe Stock, myviewpoint
Masz ochotę na szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, a może na wersję klasyczną z kruszonką? A może szukasz przepisu na ucierane ciasto bez żadnych dodatków? Mamy dla ciebie aż 3 propozycje i sprawdź, jak uniknąć zakalca. Wybierz ulubiony przepis na ucierane ciasto z jabłkami!
/ 04.08.2022 12:14
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju fot. Adobe Stock, myviewpoint

Szukasz przepisu na szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju? Mamy dla ciebie idealną propozycję, nie tylko z wykorzystaniem budyniu, ale także kruszonki. Możesz także sięgnąć po przepis na klasyczne ciasto ucierane z jabłkami - bez dodatków będzie smakować równie doskonale.

Spis treści:

  1. Częste błędy przy cieście ucieranym
  2. Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju
  3. Szybkie ciasto ucierane z jabłkami na oleju
  4. Szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Częste błędy przy cieście ucieranym

Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego wyszedł ci zakalec z ciasta ucieranego, sprawdź, czy nie popełniłaś tych błędów i zobacz, jak się przed nimi uchronić. Najczęściej popełniane błędy przy cieście ucieranym to:

  • Używasz zimnych składników – jajka, masło, margaryna lub jabłka nie mogą być wykorzystane do pieczenia prosto z lodówki. To sprawi, że nie połączą się odpowiednio i utworzy się zakalec.
  • Niewłaściwie mieszasz składniki – szpatułką lub drewnianą łyżką połącz składniki tak, aby zachować jednokierunkowy ruch. Jeżeli będziesz mieszać w różnych kierunkach, to spowoduje nieodpowiednie napowietrzenie ciasta.
  • Zbyt długo miksujesz masę – używając robota kuchennego uważaj, aby masa była miksowana krótko i intensywnie. Po dłuższym czasie straci napowietrzenie lub teksturę, gdy dodasz ubite białka.

Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju

Jeśli chcesz przygotować szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, podążaj za tymi krokami i zapomnij o zakalcach.

Składniki:

  • 3-4 duże jabłka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • ¼ szklanki oleju,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 opakowania budyniu,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g zimnego masła,
  • 600 ml mleka,
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze plasterki. Wydrąż też gniazda nasienne.
  2. Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem na wysokich obrotach miksera. Masa powinna być gładka, jasna i puszysta.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz z masą jajeczną.
  4. Następnie cienkim strumieniem wlej olej do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Do masy przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, a następnie dobrze wymieszaj szpatułką.
  6. Gotowe ciasto przelej do formy, a na wierzchu ułóż plasterki jabłka (wcześniej możesz lekko obtoczyć je w mące). Możesz je także wtopić w masę, aby wierzch pozostał gładki.
  7. Piecz ok. godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka), a następnie wystudź.
  8. Odlej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj z cukrem wanilinowym. W odłożonym mleku rozpuść proszki budyniowe, a następnie dodaj do rondelka. Gotuj kilka minut, aż całość zgęstnieje, a następnie przełóż do miski i całkowicie wystudź.
  9. Kiedy masa będzie już zimna, dodaj do niej zimne masło i utrzyj przy pomocy makutry lub miksera.
  10. Ciasto podziel na dwie części. Na spodnią warstwę ułóż masę budyniową i przykryj wierzchnią warstwą.

Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju przepisfot. Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem na oleju/Adobe Stock, iuliia_n

Szybkie ciasto ucierane z jabłkami na oleju

Jeśli nie chcesz wykorzystywać budyniu w przepisie, możesz przygotować bardziej klasyczne ciasto ucierane z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Składniki:

  • 3-4 duże jabłka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • ¼ szklanka oleju,
  • ¾ szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wydrąż też gniazda nasienne.
  2. Do miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na wysokich obrotach miksera.
  3. Mąkę razem z solą oraz proszkiem do pieczenia przesiej do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
  4. Następnie cienkim strumieniem wlej olej.
  5. Dodaj pokrojone jabłka, a następnie wymieszaj dobrze wszystkie składniki.
  6. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Szybkie ciasto z jabłkami na olejufot. Szybkie ciasto ucierane z jabłkami na oleju/Adobe Stock, Iryna Melnyk

Szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką to prawdziwy smak dzieciństwa. Możesz go przenieść także do swojego domu i zachwycić gości na imprezie lub delektować się nim przy popołudniowej kawie.

Składniki:

  • 5 dużych jabłek,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 150 g mąki pszennej,
  • duże jajko (albo 2 mniejsze),
  • łyżka mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g drobnego cukru.

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 140 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne.
  3. Wymieszaj z sokiem z cytryny, a następnie rozgrzej odrobinę oleju lub masła na patelni i podsmaż całość. Wystudź.
  4. W tym czasie przygotuj kruszonkę, mieszając ze sobą wszystkie składniki i wyrabiając je na kruchą masę. Następnie rozdrobnij ją między palcami.
  5. Przygotuj ciasto. Miękkie masło utrzyj z cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa.
  6. Dodaj jajko i dalej chwilę ucieraj.
  7. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy.
  8. Dodaj łyżkę mleka i wymieszaj do połączenia się składników (nie za długo).
  9. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż masę jabłkową.
  10. Posyp całość kruszonką i włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 40-45 minut - do suchego patyczka.
  11. Udekoruj cukrem pudrem.

Szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kruszonkąfot. Szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką/Adobe Stock, kate_smirnova

Na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk, opublikowanego pierwotnie 12.10.2018.

Czytaj także:
Ciasto z aronią na 3 sposoby
Ciasto z mirabelkami
Ciasto z borówkami i galaretką
 

Redakcja poleca

REKLAMA