Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 1 surowe żółtko
- 2 żółtka ugotowane
- 3 łyżki śmietany
Na nadzienie:
- 1 kg jabłek, np. papierówek
- cytryna
- 3 brzoskwinie
- 15 dag cukru
- 15 dag borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
- Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtka (ugotowane przetrzyj przez sito) oraz śmietanę. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, schłodź.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazdka nasienne, pokrój na kawałki.
- Włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, duś na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać.
- Brzoskwinie umyj, zdejmij z nich skórkę, owoce pokrój na cząstki, usuń pestki.
- Ciasto podziel na połowę. Jedną rozwałkuj na 1 cm grubości i wyłóż nią dno i boki tortownicy. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
- Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, przykryj ją kawałkami brzoskwiń.
- Resztę ciasta zetrzyj na dużych oczkach, posyp nim owoce. Szarlotkę piecz ok. 30 min w 190 st. C. Przed podaniem udekoruj świeżymi borówkami.