Pyszny przepis na lane faworki jak z cukierni. Zrobisz je tylko z 8 składników

lane faworki przepis fot. Adobe Stock, jadams08
Lane faworki to idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na wyrabianie i wałkowanie ciasta. Wystarczy kilka składników, chwila smażenia, i gotowe. Chrusty to pyszny karnawałowy przysmak, szczególnie popularny w Tłusty Czwartek. Jeśli chcesz przygotować szybszą wersję, oto przepis w sam raz dla ciebie.
/ 19.02.2025 05:12
lane faworki przepis fot. Adobe Stock, jadams08

Lane faworki to jeden z najprostszych sposobów na słodką przekąskę albo deser. To alternatywa dla tradycyjnych chrustów, ale różnią się sposobem przygotowania. Ich ciasto jest płynne i przypomina naleśnikowe lub to na churrosy, a zamiast wałkowania wylewa się je cienkim strumieniem bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu powstają fantazyjne, chrupiące kształty, które smakują doskonale.

Spis treści:

  1. Pyszny przepis na lane faworki
  2. Z czym podać domowe lane faworki?

Pyszny przepis na lane faworki

Lane faworki robi się ekspresowo, dzięki czemu możesz przygotować przekąskę na Tłusty Czwartek w kilkanaście minut. Wystarczy tylko przygotować lejące ciasto oraz rozgrzać olej. Tak przygotowane chrusty możesz też dowolnie formować w ciekawe kształty i gniazdka.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • łyżeczka spirytusu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj jajka, mleko, przesianą mąkę, cukier wanilinowy, sól i spirytus.
  2. Ciasto powinno być lejące, ale nie za rzadkie - powinno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Jeśli jest zbyt płynne, dodaj odrobinę mąki.
  3. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 175 stopni.
  4. Możesz sprawdzić temperaturę, wrzucając kroplę ciasta - jeśli od razu wypływa i zaczyna się rumienić, olej jest gotowy.
  5. Ciasto przelej do butelki z dziubkiem (np. po keczupie) lub do rękawa cukierniczego. Lej cienkim strumieniem na rozgrzany olej, tworząc wzory.
  6. Faworki smaż na złoty kolor z obu stron, a następnie wyjmij je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

lane faworki

fot. Przepis na lane faworki/Adobe Stock, Brent Hofacker

Z czym podać domowe lane faworki?

Najpopularniejszą dekoracją lanych i tradycyjnych faworków jest po prostu oprószenie ich cukrem pudrem. Jednak ponieważ te akurat mają ciekawy kształt, możesz trochę poszaleć. Świetnym pomysłem będzie np. przygotowanie "faworkowych gniazdek" i udekorowanie ich w środku bitą śmietanę oraz owocami.

Świetnym dodatkiem są także domowe konfitury i dżemy, zwłaszcza z kwaśnych owoców, takich jak wiśnie, maliny czy porzeczki, które przełamują słodki smak faworków.

Dla miłośników deserów lodowych świetnym rozwiązaniem będzie serwowanie lanych faworków z gałką lodów oraz gęstą polewą czekoladową albo domową nutellą. Świetnie sprawdzi się także sos karmelowy oraz krem pistacjowy.

Lane faworki możesz także posypać posiekanymi orzechami (świeżymi lub prażonymi), a także płatkami migdałowymi, wiórkami czekoladowymi albo kokosowymi.

Sprawdź też inne pomysły na domowe faworki:

Sprawdzony przepis na puchate faworki babci Zosi. Słodki hit z lat 80 na na Tłusty Czwartek i nie tylko
Sprawdzony przepis na puchate faworki babci Zosi. Słodki hit z lat 80 na na Tłusty Czwartek i nie tylko
Puchate faworki babci Zosi są nie tylko smaczne, ale także mięciutkie i idealnie słodkie. Idealnie pasują do kawy, herbaty czy gorącej czekolady. Można je podać na Tłusty Czwartek, rodzinne spotkanie czy po prostu jako słodką przekąskę do popołudniowej kawy. Udekoruj je cukrem pudrem albo domowym lukrem.
3 przepisy na faworki wegańskie. Wyjdą kruche i złociste, a goście będą prosić o dokładkę
3 przepisy na faworki wegańskie. Wyjdą kruche i złociste, a goście będą prosić o dokładkę
Wegańskie faworki stają się coraz bardziej popularne. Ich przygotowanie nie jest o wiele trudniejsze od tych z tradycyjnych przepisów. Uwagi wymaga jedynie wałkowanie i wywijanie chruścików. Następnie można je usmażyć lub upiec. Te z piekarnika są nieco mniej kaloryczne, ale łatwiej je przesuszyć. Wypróbuj nasze przepisy i wybierz najsmaczniejsze faworki bez składników pochodzenia zwierzęcego.
Fit faworki to zdrowa alternatywa dla tuczącego chrustu. Przepisy na dietetyczne faworki lepsze niż z cukierni
Fit faworki to zdrowa alternatywa dla tuczącego chrustu. Przepisy na dietetyczne faworki lepsze niż z cukierni
Fit faworki to idealna dietetyczna propozycja na tłusty czwartek. Chrusty w tej odsłonie mają o wiele mniej kalorii, bo są pieczone, a nie smażone na głębokim oleju. Dietetyczne faworki z naszego przepisu przygotujesz z połączenia klasycznej białej mąki pszennej z mąką razową. Prezentujemy też przepis na fit faworki bez glutenu. Zamiast cukrowej posypki wykorzystaj ksylitol w pudrze, a wypiek będzie jeszcze bardziej fit.
Najlepsze przepisy na faworki z frytkownicy beztłuszczowej. Wyjdą chrupiące jak marzenie i nie pójdą w boczki
Najlepsze przepisy na faworki z frytkownicy beztłuszczowej. Wyjdą chrupiące jak marzenie i nie pójdą w boczki
Faworki z frytkownicy beztłuszczowej zawsze wychodzą bardzo chrupiące. To zaleta pieczenia w cyrkulującym gorącym powietrzu pojemnika air fryera. Tak przygotowany chrust jest mniej kaloryczny, gdyż nie nasiąka tłuszczem ze smażenia. Deser jest więc bardziej dietetyczny, w dodatku odpada konieczność odsączania faworków na papierowych ręcznikach. Same plusy!
Te pyszne i szybkie faworki udadzą się każdemu. Ten przepis po prostu nie może nie wyjść, a składniki kosztują grosze
Te pyszne i szybkie faworki udadzą się każdemu. Ten przepis po prostu nie może nie wyjść, a składniki kosztują grosze
Te szybkie faworki udadzą się każdemu - tak prosty, tani, a przede wszystkim pyszny przepis po prostu nie może nie wyjść. Najważniejsze jest dobre zagniatanie i leżakowanie ciasta, a także smażenie na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu - może być to olej albo smalec. Faworki najlepiej smakują z cukrem pudrem.
2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru
2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru
Keto faworki są niskowęglowodanowe i mają dużą zawartość tłuszczu. Możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku. W obu wersjach wyjdą pyszne i chrupiące. Aby dodać im słodyczy, posyp je zmielonym erytrytolem lub ksylitolem. Sprawdź, jak szybko przygotować keto faworki, którym nikt się nie oprze.
Faworki: stary babciny przepis prosto z PRL-u. Wystarczy tylko kilka składników i napowietrzenie ciasta
Faworki: stary babciny przepis prosto z PRL-u. Wystarczy tylko kilka składników i napowietrzenie ciasta
Babciny przepis na faworki to nie tylko odpowiednia proporcja składników i porządku chlust spirytusu, ale także właściwe zagniecenie ciasta. Schłodź je przed smażeniem w lodówce, a przed uformowaniem dobrze napowietrz ciasto, np. przy pomocy wałka. Gotowe faworki z babcinego przepisu udekoruj cukrem pudrem.
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Zamiast spirytusu do pączków, faworków i oponek możesz dodać inny alkohol (wódkę, nalewki, rum, koniak), lub dodatek bez alkoholu: ocet, lub sok z cytryny. Spirytus i jego zamienniki zapobiegają wchłanianiu nadmiaru tłuszczu w pączkach, faworkach i oponkach. Spirytus, ocet lub inny alkohol możesz dodać do ciasta na pączki, lub do zimnego oleju przed rozpoczęciem smażenia.
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Miękkie, puszyste i nieco zdrowsze: oto faworki drożdżowe
Miękkie, puszyste i nieco zdrowsze: oto faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to nieco zdrowsza alternatywa dla klasycznych faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Sprawdzą się idealnie nie tylko w tłusty czwartek, ale także przez cały rok, jako słodka, miękka i puszysta przekąska. Świetnie smakują samodzielnie, z cukrem pudrem, ale także maczane w kremie czekoladowym czy marmoladzie.
Faworki bezglutenowe – 6 przepisów na chrusty bez glutenu (także w wersji wegańskiej)
Faworki bezglutenowe – 6 przepisów na chrusty bez glutenu (także w wersji wegańskiej)
Faworki bezglutenowe są smaczne, choć wychodzą nieco grubsze i zawierają mniej pęcherzyków powietrza. Aby nie stały się zbyt twarde, warto ciasto dokładnie wyrobić, a przed smażeniem ostudzić w lodówce. Z kolei przed nadmiernym wchłanianiem przez faworki tłuszczu chroni dodatek alkoholu lub octu.
Nie lubisz nabiału? O to przepis na faworki bez śmietany, a do tego bez alkoholu
Nie lubisz nabiału? O to przepis na faworki bez śmietany, a do tego bez alkoholu
Jak zrobić pyszne faworki bez śmietany? Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść nabiału, wciąż możesz się cieszyć pysznym smakiem "chrustu", nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także, kiedy tylko chcesz. Możesz także wykorzystać margarynę zamiast masła. W tym przepisie zrezygnujesz także z dodatku spirytusu.
Jeśli faworki, to tylko na słodko? Zobacz ten niezwykły przepis na faworki z karpia
Jeśli faworki, to tylko na słodko? Zobacz ten niezwykły przepis na faworki z karpia
Pyszne faworki z karpia przygotujesz w mniej niż godzinę. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć doskonałą przekąskę na wigilijny stół. Możesz także wykorzystać ten przepis poza świętami - jako codzienny dodatek do dania głównego także świetnie się sprawdzi. Zobacz, jak przyrządzić faworki z karpia.
Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże
Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże
Jak przechowywać faworki i pączki? By faworki były dłużej świeże, przechowuj je w szklanej misce - zadbaj o to, by miały sucho. Gdy nasiąkną wilgocią, nie będą już kruche. Z kolei pączki najlepiej jest umieścić np. w przykrytej paterze. Możesz również zamrozić pączki od razu po usmażeniu, gdy tylko ostygną.
Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał
Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał
Jeśli chcesz, by faworki nie były tak kaloryczne, przygotuj faworki pieczone w piekarniku. Robi się je podobnie do tradycyjnych, a piecze w temperaturze 180 stopni przez 8 - 10 minut.
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego będą gotowe dosłownie w pół godziny. Nie wymagają smażenia - wystarczy je upiec w piekarniku.
Faworki - pyszny, domowy przepis na chrusty
Faworki - pyszny, domowy przepis na chrusty
Faworki to niezastąpiona pozycja w karnawałowym menu. Ich przygotowanie jest łatwe, ale nieco pracochłonne.
Prosty przepis na faworki - wychodzą idealne
Prosty przepis na faworki - wychodzą idealne
Faworki wcale nie muszą być pracochłonne! Sprawdź nasz szybki i prosty przepis na domowe chrusty.

Redakcja poleca

REKLAMA