Sprawdzony przepis na puchate faworki babci Zosi. Słodki hit z lat 80 na na Tłusty Czwartek i nie tylko

puchate faworki babci zosi przepis fot. Adobe Stock, larik_malasha
Puchate faworki babci Zosi są nie tylko smaczne, ale także mięciutkie i idealnie słodkie. Idealnie pasują do kawy, herbaty czy gorącej czekolady. Można je podać na Tłusty Czwartek, rodzinne spotkanie czy po prostu jako słodką przekąskę do popołudniowej kawy. Udekoruj je cukrem pudrem albo domowym lukrem.
/ 22.02.2025 05:20
puchate faworki babci zosi przepis fot. Adobe Stock, larik_malasha

Faworki lub inaczej chrusty to jeden z najbardziej lubianych zimowych-karnawałowych przysmaków. Chrupiące, lekkie i oprószone cukrem pudrem zawsze smakują wyśmienicie. Ale czy wiesz, że istnieje ich puchata wersja, jeszcze bardziej delikatna i miękka? Zrobisz je z łatwością na bazie drożdży oraz masła.

Spis treści:

  1. Przepis na puchate faworki babci Zosi
  2. Z czym podać puchate faworki drożdżowe?

Przepis na puchate faworki babci Zosi

Tradycyjne faworki są cienkie i kruche, ale ta receptura zamienia je na puszyste i delikatne - przypominające bardziej drożdżówkę lub tradycyjnego pączka. Sekret tego przepisu tkwi w odpowiednim napowietrzeniu ciasta oraz dodatku masła i drożdży. Dzięki temu faworki nie są suche i chrupkie, ale cudownie "pampuchowate".

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka masła (roztopionego),
  • łyżka spirytusu lub octu,
  • 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże rozpuść w 2 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem cukru.
  2. Wymieszaj, zasyp płaską łyżką mąki i odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj żółtka, śmietanę, sól, masło, spirytus oraz wyrośnięte drożdże.
  4. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Możesz zrobić to ręcznie albo używając robota kuchennego.
  5. Aby faworki były puszyste, ciasto należy porządnie napowietrzyć, najlepiej zrobisz to poprzez uderzanie w gotowe ciasto wałkiem przez kilka minut.
  6. Napowietrzone ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
  7. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Pokrój je na prostokąty o długości 8-10 cm. W środku każdego zrób nacięcie i przewiń jeden koniec przez otwór, formując klasyczne faworki.
  8. Rozgrzej olej do temperatury 175 stopni i smaż faworki na złoty kolor z obu stron. Na koniec odsącz je na ręczniku papierowym.
  9. Udekoruj, kiedy faworki lekko ostygną.

puchate faworki babci zosi

fot. Przepis na puchate faworki babci Zosi/Adobe Stock, Ildi

Z czym podać puchate faworki drożdżowe?

Puchate faworki drożdżowe same w sobie są pyszne, ale możesz je dodatkowo ciekawie udekorować. Najlepszą opcją będzie oczywiście klasyczny cukier puder. Delikatnie przesiej go przez sito i posyp lekko ostudzone, ale wciąż ciepłe faworki.

Możesz także przygotować krem czekoladowy lub waniliowy. Świetnie sprawdzi się także domowa fit nutella. Najlepiej, jeśli będzie lekko płynna. Wówczas można maczać faworki w ciepłej polewie i od razu zjadać. Możesz też zanurzyć gotowe chrusty w polewie i pozostawić do wystudzenia. W obu wersjach będą smakować doskonale.

Drożdżowe faworki babci Zosi będą też świetnie czuły się w towarzystwie domowej marmolady lub dżemu. Możesz postawić na tradycyjny dżem różany, powidła śliwkowe albo zaszaleć z dżemem figowym czy mandarynkowym.

Faworki możesz podać także z domową bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, a także z lodami lub słonym karmelem.

Zobacz też inne pomysły na domowe faworki:

3 przepisy na faworki wegańskie. Wyjdą kruche i złociste, a goście będą prosić o dokładkę
3 przepisy na faworki wegańskie. Wyjdą kruche i złociste, a goście będą prosić o dokładkę
Wegańskie faworki stają się coraz bardziej popularne. Ich przygotowanie nie jest o wiele trudniejsze od tych z tradycyjnych przepisów. Uwagi wymaga jedynie wałkowanie i wywijanie chruścików. Następnie można je usmażyć lub upiec. Te z piekarnika są nieco mniej kaloryczne, ale łatwiej je przesuszyć. Wypróbuj nasze przepisy i wybierz najsmaczniejsze faworki bez składników pochodzenia zwierzęcego.
Fit faworki to zdrowa alternatywa dla tuczącego chrustu. Przepisy na dietetyczne faworki lepsze niż z cukierni
Fit faworki to zdrowa alternatywa dla tuczącego chrustu. Przepisy na dietetyczne faworki lepsze niż z cukierni
Fit faworki to idealna dietetyczna propozycja na tłusty czwartek. Chrusty w tej odsłonie mają o wiele mniej kalorii, bo są pieczone, a nie smażone na głębokim oleju. Dietetyczne faworki z naszego przepisu przygotujesz z połączenia klasycznej białej mąki pszennej z mąką razową. Prezentujemy też przepis na fit faworki bez glutenu. Zamiast cukrowej posypki wykorzystaj ksylitol w pudrze, a wypiek będzie jeszcze bardziej fit.
Najlepsze przepisy na faworki z frytkownicy beztłuszczowej. Wyjdą chrupiące jak marzenie i nie pójdą w boczki
Najlepsze przepisy na faworki z frytkownicy beztłuszczowej. Wyjdą chrupiące jak marzenie i nie pójdą w boczki
Faworki z frytkownicy beztłuszczowej zawsze wychodzą bardzo chrupiące. To zaleta pieczenia w cyrkulującym gorącym powietrzu pojemnika air fryera. Tak przygotowany chrust jest mniej kaloryczny, gdyż nie nasiąka tłuszczem ze smażenia. Deser jest więc bardziej dietetyczny, w dodatku odpada konieczność odsączania faworków na papierowych ręcznikach. Same plusy!
2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru
2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru
Keto faworki są niskowęglowodanowe i mają dużą zawartość tłuszczu. Możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku. W obu wersjach wyjdą pyszne i chrupiące. Aby dodać im słodyczy, posyp je zmielonym erytrytolem lub ksylitolem. Sprawdź, jak szybko przygotować keto faworki, którym nikt się nie oprze.
Faworki: stary babciny przepis prosto z PRL-u. Wystarczy tylko kilka składników i napowietrzenie ciasta
Faworki: stary babciny przepis prosto z PRL-u. Wystarczy tylko kilka składników i napowietrzenie ciasta
Babciny przepis na faworki to nie tylko odpowiednia proporcja składników i porządku chlust spirytusu, ale także właściwe zagniecenie ciasta. Schłodź je przed smażeniem w lodówce, a przed uformowaniem dobrze napowietrz ciasto, np. przy pomocy wałka. Gotowe faworki z babcinego przepisu udekoruj cukrem pudrem.
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Zamiast spirytusu do pączków, faworków i oponek możesz dodać inny alkohol (wódkę, nalewki, rum, koniak), lub dodatek bez alkoholu: ocet, lub sok z cytryny. Spirytus i jego zamienniki zapobiegają wchłanianiu nadmiaru tłuszczu w pączkach, faworkach i oponkach. Spirytus, ocet lub inny alkohol możesz dodać do ciasta na pączki, lub do zimnego oleju przed rozpoczęciem smażenia.
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Miękkie, puszyste i nieco zdrowsze: oto faworki drożdżowe
Miękkie, puszyste i nieco zdrowsze: oto faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to nieco zdrowsza alternatywa dla klasycznych faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Sprawdzą się idealnie nie tylko w tłusty czwartek, ale także przez cały rok, jako słodka, miękka i puszysta przekąska. Świetnie smakują samodzielnie, z cukrem pudrem, ale także maczane w kremie czekoladowym czy marmoladzie.
Faworki bezglutenowe – 6 przepisów na chrusty bez glutenu (także w wersji wegańskiej)
Faworki bezglutenowe – 6 przepisów na chrusty bez glutenu (także w wersji wegańskiej)
Faworki bezglutenowe są smaczne, choć wychodzą nieco grubsze i zawierają mniej pęcherzyków powietrza. Aby nie stały się zbyt twarde, warto ciasto dokładnie wyrobić, a przed smażeniem ostudzić w lodówce. Z kolei przed nadmiernym wchłanianiem przez faworki tłuszczu chroni dodatek alkoholu lub octu.
Nie lubisz nabiału? O to przepis na faworki bez śmietany, a do tego bez alkoholu
Nie lubisz nabiału? O to przepis na faworki bez śmietany, a do tego bez alkoholu
Jak zrobić pyszne faworki bez śmietany? Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść nabiału, wciąż możesz się cieszyć pysznym smakiem "chrustu", nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także, kiedy tylko chcesz. Możesz także wykorzystać margarynę zamiast masła. W tym przepisie zrezygnujesz także z dodatku spirytusu.
Jeśli faworki, to tylko na słodko? Zobacz ten niezwykły przepis na faworki z karpia
Jeśli faworki, to tylko na słodko? Zobacz ten niezwykły przepis na faworki z karpia
Pyszne faworki z karpia przygotujesz w mniej niż godzinę. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć doskonałą przekąskę na wigilijny stół. Możesz także wykorzystać ten przepis poza świętami - jako codzienny dodatek do dania głównego także świetnie się sprawdzi. Zobacz, jak przyrządzić faworki z karpia.
Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże
Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże
Jak przechowywać faworki i pączki? By faworki były dłużej świeże, przechowuj je w szklanej misce - zadbaj o to, by miały sucho. Gdy nasiąkną wilgocią, nie będą już kruche. Z kolei pączki najlepiej jest umieścić np. w przykrytej paterze. Możesz również zamrozić pączki od razu po usmażeniu, gdy tylko ostygną.
Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał
Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał
Jeśli chcesz, by faworki nie były tak kaloryczne, przygotuj faworki pieczone w piekarniku. Robi się je podobnie do tradycyjnych, a piecze w temperaturze 180 stopni przez 8 - 10 minut.
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego będą gotowe dosłownie w pół godziny. Nie wymagają smażenia - wystarczy je upiec w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA