POLECAMY

Przepis na karmel

Od karmelu nie ma nic bardziej słodkiego, bo to przecież sam cukier do maksimum skondensowany, roztopiony, gorący! Mniam! Zobaczcie jak zrobić karmel - to nasz sprawdzony przepis!

Od karmelu nie ma nic bardziej słodkiego, bo to przecież sam cukier do maksimum skondensowany, roztopiony, gorący! Mniam! Zobaczcie jak zrobić karmel - to nasz sprawdzony przepis!

Przepis na karmel

Fot. Fotolia

W przygotowaniu karmelu trzeba uważać na poparzenie, ale odrobina przezorności pozwoli na bezwypadkowe przygotowanie tego słodkiego płynu w pięknych odcieniach bursztynowej żółci – od najjaśniejszej barwy słomkowej, aż do ciemnego brązu. Zobaczcie, jak zrobić taki idealny karmel!

Jakiego cukru użyć?

Do przygotowania karmelu możemy użyć zarówno białego cukru kryształu jak też brązowego cukru trzcinowego. Im ciemniejszego cukru użyjemy tym karmel będzie bardziej aromatyczny. Możemy także zmieszać ze sobą dwa różne rodzaje cukru w dowolnych proporcjach i w ten sposób wykreować własny rodzaj karmelu, zgodnie z naszym gustem.
Im dłużej karmel się gotuje tym staje się ciemniejszy. Należy więc tak uregulować czas jego gotowania, aby jak najlepiej dostosować karmel jaki będziemy chcieli uzyskać do naszych potrzeb. Z reguły karmel o jasnożółtej barwie stosujemy jako dodatek do zimnych deserów, a ten ciemniejszy do deserów na ciepło – na przykład do budyniów.

Jakiego garnka użyć?

Do przygotowania karmelu będziemy potrzebować wspomnianego już cukru (dowolnego rodzaju), a także czystego garnuszka o średniej wielkości z solidnym dnem (nie polecam garnków aluminiowych, bo łatwiej w nich o zbyt wysokie temperatury, a co za tym idzie ryzyko spalenia się cukru).

Jeśli obawiasz się ryzyka spalenia, możesz też do garnuszka, w którym będziesz przygotowywać karmel nalać odrobinę wody (kieliszek), a dopiero później wsypać cukier. Z reguły jednak klasyczny karmel przygotowuje się z samego cukru, bez dodatku wody.

Aby zapobiec powstawaniu grudek podczas stapiania się cukru przed gotowaniem można do niego dodać odrobinę soku z cytryny.

Jaką ustawić temperaturę?

Podczas gotowania – stapiania się cukru bardzo ważna jest też stała temperatura ognia. Podczas procesu stapiania nie należy powiększać czy zmniejszać ognia pod garnuszkiem, ale od początku ustawić ogień na średni płomień – nie za mocny i nie za słaby.

Przepis na karmel:

  • Do garnka z solidnym dnem wsyp dowolną ilość cukru – tyle, ile karmelu będziesz potrzebować,
  • Możesz dodać parę kropel soku z cytryny, zapobiegnie to powstawaniu grudek,
  • Podpal ogień na średni płomień,
  • Rozsyp równomiernie cukier potrząsając garnkiem,
  • Uwaga – nie wolno mieszać topiącego się cukru, grozi to pojawieniem się twardych grudek cukru. Można jedynie potrząsać garnuszkiem w celu równomiernego przemieszczenia się cukru,
  • Gdy cały cukier się stopi włóż garnek z karmelem do zimnej wody aby zatrzymać proces karmelizacji cukru,
  • Do gotowego karmelu można dodać łyżeczkę masła lub parę kropel soku z cytryny,
  • Jeśli karmel zbyt szybko zastyga należy dodać do niego odrobinę wody i pomieszać, uważając, aby się nie poparzyć.
  • W przypadku pojawienia się grudek postawić karmel powrotem na ogniu i podgrzać do chwili, aż się rozpuszczą.

Oprócz klasycznego karmelu na bazie samego cukru można także przygotować karmel urozmaicony różnymi dodatkami!

Karmel z dodatkami:

  • Karmel z przyprawami: przed stopieniem cukru należy wymieszać go na przykład z wanilią, cynamonem, imbirem, goździkami.
  • Karmel z sokiem owocowym: gotowy jasny karmel można wymieszać z odrobiną soku pomarańczowego, cytrynowego, mango itp.
  • Karmel z masłem: dodatek masła pozwoli na uzyskanie gładkiego, kremowego karmelu. Przygotowując go, najpierw należy rozpuścić w garnuszku masło, a dopiero potem dodać do niego cukier i stopić go.
  • Karmel z mlekiem lub słodką śmietanką: wymieszaj cukier z odrobiną mleka lub słodkiej śmietanki i przystąp do karmelizacji. Karmel z dodatkiem mleka jest jaśniejszy, bardziej kremowy, nieprzezroczysty.
  • Karmel z kakao lub kawą: do gotowego karmelu, lub jeszcze przed stopieniem się cukru można dodać także łyżeczkę kakao lub kawy. Pozwoli to na nadanie mu charakterystycznego smaku i ciemniejszej barwy.

Zobacz kilka przepisów na słodkości z karmelem:

Muffinki kajmakowe

Jabłko w karmelu

Panna cotta z sosem karmelowym

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/11 miesięcy temu
Dodałem kilka kropel soku z cytryny do karmelu z mlekiem, śmierdzi i zrobiły się białe grudki co to jest pomocy :( P.S To nie było smaczne :'(
/rok temu
dghfdszhf
/3 lata temu
Karmel jak karmel.Ale tu unikniecie cwaniaków naciągających na kolejne reklamy.Niczego tak nie znoszę jak robienia ludzi w bambuko.Karmel OK a cwaniakom mówię nie.Od dzisiaj tylko przepisy z gwiazdkami.
POKAŻ KOMENTARZE (4)