Karmel fot. Adobe Stock

Przepis na karmel - jak zrobić idealny karmel

Kamel jak zrobić, w czym, z jakiego cukru i jaki powinien mieć kolor - odpowiadamy na te pytania. Karmel łatwo przypalić, ale nie zrażaj się - zobacz przepis na karmel.
Edyta Liebert / 29.11.2019 14:43
Karmel fot. Adobe Stock

Karmel jest podstawą wielu deserów ciast. To kwintesencja cukru, słodyczy i rozpusty. Zobacz, jak zrobić karmel w odcieniach bursztynowej żółci, słomkowej barwy czy głębokiego brązu.

Karmel - jaki cukier, zasady

Do przygotowania karmelu możesz użyć zarówno białego cukru kryształu, jak też brązowego cukru trzcinowego. Im ciemniejszy cukier, tym karmel będzie bardziej aromatyczny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mieszać rodzaje cukru. 

Czas gotowania ma znaczenie. Im dłużej karmel się gotuje, tym staje się ciemniejszy. Należy więc tak uregulować czas jego gotowania, aby jak najlepiej dostosować karmel jaki będziemy chcieli uzyskać do naszych potrzeb.

Kolor karmelu ma istotne znaczenie. Z reguły karmel o jasnożółtej barwie stosujemy jako dodatek do zimnych deserów, a ten ciemniejszy do deserów na ciepło – na przykład do budyniów.

Karmel - wybierz dobry garnek

Karmel lubi się przypalać, dlatego nie należy robić go w aluminiowym garnku, bo gorzej trzymają temperaturę i bardzo szybko się nagrzewają - łatwo o spalenie cukru. Przygotuj garnek lub rondelek średniej wielkości z grubym dnem - dobrze, jeśli będzie dość wysoki. 

Pamiętaj, że lepiej użyć np. patelni, niż kiepskiej jakości garnka - w drugim przypadku karmel na pewno się spali i uzyska ciemny kolor i nabierze goryczy. Wówczas jest ie do uratowania.

Karmel - jaka temperatura

Podczas gotowania – stapiania się cukru bardzo ważna jest też stała temperatura ognia. Podczas procesu stapiania nie należy powiększać czy zmniejszać ognia pod garnuszkiem, ale od początku ustawić ogień na średni płomień – nie za mocny i nie za słaby.

Karmel jak zrobić - przepis

  1. Do garnka z solidnym dnem wsyp dowolną ilość cukru – tyle, ile karmelu będziesz potrzebować. Karmel klasyczny to czysty cukier, ale aby mieć pewność, że się nie przypali, przed wsypaniem cukru zagotuj w garnku 20 ml wody. Możesz dodać parę kropel soku z cytryny, zapobiegnie to powstawaniu grudek.
  2. Ustaw temperaturę na średnim poziomie. 
  3. Rozsyp równomiernie cukier potrząsając garnkiem - nie mieszaj! Grozi to pojawieniem się grudek. 
  4. Gdy cały cukier się stopi, włóż garnek z karmelem do zimnej wody aby zatrzymać proces karmelizacji cukru.
  5. Do gotowego karmelu można dodać łyżeczkę masła lub parę kropel soku z cytryny,
  6. Jeśli karmel zbyt szybko zastyga, należy dodać do niego odrobinę wody i pomieszać, uważając, aby się nie poparzyć.
  7. W przypadku pojawienia się grudek, postaw karmel z powrotem na ogniu i podgrzać do chwili, aż się rozpuszczą.
  8. Karmel przechowuj w szczelnych słoiczkach. 

Karmel z dodatkami:

  • Karmel z przyprawami: przed stopieniem cukru należy wymieszać go na przykład z wanilią, cynamonem, imbirem, goździkami. Koniecznie wypróbuj też słony karmel.
  • Karmel z sokiem owocowym: gotowy jasny karmel możesz wymieszać z odrobiną soku pomarańczowego, cytrynowego, mango itp.
  • Karmel z masłem: dodatek masła pozwoli na uzyskanie gładkiego, kremowego karmelu. Przygotowując go, najpierw należy rozpuścić w garnuszku masło, a dopiero potem dodać do niego cukier i stopić go.
  • Karmel z mlekiem lub słodką śmietanką: wymieszaj cukier z odrobiną mleka lub słodkiej śmietanki i przystąp do karmelizacji. Karmel z dodatkiem mleka jest jaśniejszy, bardziej kremowy, nieprzezroczysty. 
  • Karmel z kakao lub kawą: do gotowego karmelu, lub jeszcze przed stopieniem się cukru można dodać także łyżeczkę kakao lub kawy. Pozwoli to na nadanie mu charakterystycznego smaku i ciemniejszej barwy.

Pyszne przepisy z karmelem: Pomarańcze w karmeluSernik z białą czekoladą i karmelem

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/16.06.2017 17:25
Dodałem kilka kropel soku z cytryny do karmelu z mlekiem, śmierdzi i zrobiły się białe grudki co to jest pomocy :( P.S To nie było smaczne :'(
/23.12.2016 16:06
dghfdszhf
/03.12.2014 18:19
Karmel jak karmel.Ale tu unikniecie cwaniaków naciągających na kolejne reklamy.Niczego tak nie znoszę jak robienia ludzi w bambuko.Karmel OK a cwaniakom mówię nie.Od dzisiaj tylko przepisy z gwiazdkami.
POKAŻ KOMENTARZE (4)