Domowa nutella jest prosta w wykonaniu - mamy 3 świetne przepisy na tańsze zamienniki słodkiego przysmaku: domową nutellę w wersji klasycznej, nutellę z awokado oraz nutellę wegańską.
Przepis na domową nutellę dla fanów tradycyjnych słodkości
Słoik domowej nutelli będzie twoją dumą, a wykonasz ją w 15 minut. Potrzebujesz blendera oraz kilku składników, które masz z pewnością w swojej kuchni. Domowa nutella do złudzenia przypomina ulubiony słodki krem ze sklepowej półki - smakiem, kolorem i konsystencją - o ile posłużysz się składnikami wysokiej jakości.
Składniki:
- 250 g orzechów laskowych,
- 180 ml mleka,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
- 90 g mlecznej czekolady (tabliczka),
- 2 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Orzechy laskowe wysyp na suchą patelnię i praż kilka minut, aż zbrązowieją. Jeszcze ciepłe przełóż na czystą ścierkę i energicznymi ruchami pocieraj tak, by odpadły od nich gorzkie łupiny.
- W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę i kakao - nie dopuść do ich zagotowania!
- W wysokim kielichu blendera umieść orzechy, dodaj olej kokosowy, masło z czekoladą i kakao oraz słodzik w postaci miodu lub syropu z agawy.
- Całość zmiksuj na gładką masę i nie bój się spróbować - zawsze możesz dodać więcej oleju kokosowego czy miodu.
Nutella z awokado - idealna dla osób na diecie
Domowa nutella z awokado to nie lada gratka dla osób na diecie, którym trudno obyć się bez słodkich kremów kanapkowych czy po prostu - słodyczy. Nutella z awokado z dodatkiem banana to sycąca przekąska, ale uwaga: możesz przechowywać ją w zamknięciu w lodówce max. 2 dni.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 duży dojrzały banan,
- 5 łyżek zmielonych lub pokruszonych orzechów laskowych,
- 2,5 płaskiej łyżki kakao,
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy.
Sposób przygotowania:
- Jeśli nie masz rozdrobnionych orzechów laskowych, to podpraż je na patelni i zblenduj.
- Następnie banan i awokado umyj i obierz, a następnie umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Do składników dodaj kakao oraz miód/syrop z agawy.
- Po zblendowaniu koniecznie spróbuj smak domowej nutelli z awokado - będzie nieco inny, ale nie gorszy od klasycznej wersji.
Wegańska nutella - opcja dla osób z nietolerancją laktozy
Wegańskie wersje znanych przysmaków, np. sernik bez sera czy tiramisu bez jajek i nabiału, nie ustępują klasycznym wersjom, a niekiedy biją je na głowę. Wegańska nutella jest zdrowa i ma bardzo intensywny, orzechowy smak. Pysznie smakuje posmarowana grubo na kromce chleba lub solo. My uwielbiamy ją na chrupiących gofrach. Przeznacz ok. 20 minut na jej wykonanie, a nie pożałujesz. Przechowuj ją w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia.
Składniki:
- 150 g orzechów laskowych,
- 1/3 szklanki syropu z agawy,
- 8 łyżek mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego),
- 2 łyżki ciemnego kakao.
Sposób przygotowania:
- Orzechy umieść na rozgrzanej patelni i praż przez kilka minut. Po ich zbrązowieniu przełóż je na suchą i czystą ściereczkę, pocieraj - tak, by pozbyły się brązowych łupin.
- Orzechy umieść w kielichu blendera i zblenduj na drobny pył.
- Do orzechowego pyłu dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Domowa wegańska nutella gotowa!
Sprawdzone przepisy na słodkości: