Domowa nutella - klasyczna, wegańska oraz z awokado

Domowa nutella fot. Adobe Stock
Domowa nutella na 3 sposoby: klasyczna zawiera mleko, kakao i orzechy loskowe. Wegańską nutellę przygotujesz z dodatkiem mleka roślinnego. Dietetyczna domowa nutella z awokado i bananem zaskoczy aksamitną konsystencją. Każdy przepis na nutellę jest prosty i zajmuje max. 20 minut.
Edyta Liebert / 10.04.2020 06:25
Domowa nutella fot. Adobe Stock

Domowa nutella jest prosta w wykonaniu - mamy 3 świetne przepisy na tańsze zamienniki słodkiego przysmaku: domową nutellę w wersji klasycznej, nutellę z awokado oraz nutellę wegańską. 

Przepis na domową nutellę dla fanów tradycyjnych słodkości

Słoik domowej nutelli będzie twoją dumą, a wykonasz ją w 15 minut. Potrzebujesz blendera oraz kilku składników, które masz z pewnością w swojej kuchni. Domowa nutella do złudzenia przypomina ulubiony słodki krem ze sklepowej półki - smakiem, kolorem i konsystencją - o ile posłużysz się składnikami wysokiej jakości. 

Składniki:

  • 250 g orzechów laskowych,
  • 180 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 90 g mlecznej czekolady (tabliczka),
  • 2 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe wysyp na suchą patelnię i praż kilka minut, aż zbrązowieją. Jeszcze ciepłe przełóż na czystą ścierkę i energicznymi ruchami pocieraj tak, by odpadły od nich gorzkie łupiny.
  2. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę i kakao - nie dopuść do ich zagotowania!
  3. W wysokim kielichu blendera umieść orzechy, dodaj olej kokosowy, masło z czekoladą i kakao oraz słodzik w postaci miodu lub syropu z agawy. 
  4. Całość zmiksuj na gładką masę i nie bój się spróbować - zawsze możesz dodać więcej oleju kokosowego czy miodu.

Nutella z awokado - idealna dla osób na diecie

Domowa nutella z awokado to nie lada gratka dla osób na diecie, którym trudno obyć się bez słodkich kremów kanapkowych czy po prostu - słodyczy. Nutella z awokado z dodatkiem banana to sycąca przekąska, ale uwaga: możesz przechowywać ją w zamknięciu w lodówce max. 2 dni. 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 5 łyżek zmielonych lub pokruszonych orzechów laskowych,
  • 2,5 płaskiej łyżki kakao,
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli nie masz rozdrobnionych orzechów laskowych, to podpraż je na patelni i zblenduj. 
  2. Następnie banan i awokado umyj i obierz, a następnie umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  3. Do składników dodaj kakao oraz miód/syrop z agawy.
  4. Po zblendowaniu koniecznie spróbuj smak domowej nutelli z awokado - będzie nieco inny, ale nie gorszy od klasycznej wersji.

Wegańska nutella - opcja dla osób z nietolerancją laktozy

Wegańskie wersje znanych przysmaków, np. sernik bez sera czy tiramisu bez jajek i nabiału, nie ustępują klasycznym wersjom, a niekiedy biją je na głowę. Wegańska nutella jest zdrowa i ma bardzo intensywny, orzechowy smak. Pysznie smakuje posmarowana grubo na kromce chleba lub solo. My uwielbiamy ją na chrupiących gofrach. Przeznacz ok. 20 minut na jej wykonanie, a nie pożałujesz. Przechowuj ją w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. 

Składniki:

  • 150 g orzechów laskowych,
  • 1/3 szklanki syropu z agawy,
  • 8 łyżek mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego),
  • 2 łyżki ciemnego kakao. 

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy umieść na rozgrzanej patelni i praż przez kilka minut. Po ich zbrązowieniu przełóż je na suchą i czystą ściereczkę, pocieraj - tak, by pozbyły się brązowych łupin.
  2. Orzechy umieść w kielichu blendera i zblenduj na drobny pył
  3. Do orzechowego pyłu dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Domowa wegańska nutella gotowa! 

Sprawdzone przepisy na słodkości:

Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Nie jest to zdrowy deser, ale dzięki czekoladowemu ciastu z ciastek przekonasz się do wypieków, a twoje dzieci będą wniebowzięte. Potrzebujesz masło, kakao, cukier, herbatniki. Obejdziesz się bez jajek i mąki.
Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Fit ciasto czekoladowe będzie idealne dla osób dbających o linię, a także tych na diecie wegańskiej. Ma intensywny smak, jest wilgotne i idealne na do kawy.
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy możesz przełożyć kremem lub po prostu ozdobić go polewą. Jest bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy.

Redakcja poleca

REKLAMA