Konfitura a dżem fot. Adobe Stock

Konfitura a dżem - czym się od siebie różnią?

Konfitura czy dżem? To pytanie zadaje sobie każda z nas, gdy zabiera się za przygotowywanie domowych przetworów. Różnica między nimi jest znacząca - konfitura jest bardziej słodka i zrobiona z większej ilości owoców, niż dżem.
Małgorzata Machnicka / 28.01.2021 12:02
Konfitura a dżem fot. Adobe Stock

Konfitura od dżemu różni się przede wszystkim ilością owoców i zawartością cukru. Kiedy poszukujesz idealnego przepisu na przetwory owocowe, zapewne spotykasz zarówno konfitury, jak i dżemy czy powidła. Czy na pewno wiesz, co chciałabyś przygotować?

Sprawdź, ile cukru i owoców zawierają dżemy, konfitury i powidła. Dzięki temu odróżnienie dżemu od konfitury nie będzie sprawiało ci żadnego problemu!

Konfitura

Konfitura zawiera minimum 50 g owoców na 100 g gotowego produktu. Uzyskuje się ją poprzez gotowanie całych lub pokrojonych bardzo słodkich owoców wysokiej jakości. Jedynym konserwantem używanym do przygotowania konfitury jest cukier.

Do przygotowania konfitury nie można wykorzystać owoców niedojrzałych, uszkodzonych. Co istotne, na konfiturę potrzebne są słodkie owoce (co najmniej 60%).

Konfiturę przygotowuje się dosyć długo – najczęściej z podziałem na kilka etapów, podczas których zdejmuje się gromadzącą się na powierzchni pianę. Najpierw gotuje się syrop (wodę z cukrem), a następnie dodaje owoce. Gotowanie kończy się, kiedy owoce będą zajmowały całą objętość syropu.

Dżem

Dżem może zawierać środki zagęszczające. Dżem od konfitury różni zawartość owoców – średnio na 100 g cukru przypada jedynie około 20 - 25 g owoców. Przewaga cukru nad owocami jest więc duża, przez co uważa się go za produkt jakościowo gorszy od konfitury.

Dżemy często zagęszcza się za pomocą żelatyny lub gotowych środków zagęszczających. Dżem można przygotować nie tylko z owoców, lecz także z warzyw, takich jak marchew, rabarbar, pomidory czy dynia.

dżem a konfiturafot. Adobe Stock

Powidła

Powidła mają największą zawartość owoców spośród powyższych. Czy mówiąc „powidła", mamy na myśli przetwór śliwkowy? Niekoniecznie! Powidła można przygotować także z owoców innych, niż popularne śliwki węgierki.

Do przygotowania 100 g powideł należy użyć około 160 g owoców, zatem zawartość owoców w finalnym produkcie jest bardzo wysoka. Powidła otrzymuje się poprzez smażenie owoców, podczas którego wyparowuje woda.

Klasyczne powidła powstają bez dodatku cukru, chociaż w przypadku mniej słodkich owoców, zwykle się je lekko dosładza.

Marmolada

Marmolada to inaczej przecier z owoców. Pierwsze marmolady przygotowywano wyłącznie z... pigwy. Dziś marmolada to produkt powstały przez przetarcie owoców, w związku z czym próżno szukać w niej większych kawałków.

Do przygotowania 100 g marmolady wykorzystuje się około 80 - 110 g owoców. Marmolady przygotowane z 80 g owoców to marmolady miękkie, natomiast te, do przygotowania których używa się 110 g owoców - marmolady twarde.

Przetarte owoce gotuje się z cukrem, przy czym często wykorzystuje się świeże, ale lekko uszkodzone owoce. Najlepsza marmolada to taka, której się nie „przegotowuje" - czyli im krótszy czas gotowania przecieru z cukrem, tym lepiej.

Zobacz przepisy na konfitury i dżemy:

Przetwory z jabłek: przepisy na dżem z jabłek, mus, sok z jabłek na zimę
Przetwory z jabłek: przepisy na dżem z jabłek, mus, sok z jabłek na zimę
Przetwory z jabłek najlepiej robić z odmian kwaśnych: antonówka, reneta, szampion. Dżem z papierówek można przygotować bez dodatku cukru, warto za to dodać sok z cytryny.
Dżem z cukinii: przepis na dżem z cukinii z galaretką, z cytryną i z jabłkami
Dżem z cukinii: przepis na dżem z cukinii z galaretką, z cytryną i z jabłkami
Dżem z cukinii zrobisz zarówno z młodych warzyw, jak i z tych przerośniętych cukinii. Dżem z cukinii nadaje się do przekładania ciast, ale dobrze smakuje także na świeżym chlebie. Dodatek cytryny podkręci smak dżemu.
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i wytrawnymi daniami. Podstawowy przepis na dżem aroniowy składa się z kilograma owoców, pół kilograma cukru i odrobiny wody.
Konfitura z borówki brusznicy - 4 doskonałe przepisy na konfiturę do mięs, do ciast i z gruszką
Konfitura z borówki brusznicy - 4 doskonałe przepisy na konfiturę do mięs, do ciast i z gruszką
Konfitura z borówki brusznicy będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do słodkich wypieków, ale również do wytrawnych serów i mięs. Do jej przygotowania potrzebujesz około pół kilograma owoców, cukier i wodę.
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Idealny nie tylko na kanapkę lub do naleśników. Świetny również jako słodka marynata do mięsa i warzyw!
Konfitura z agrestu i malin - przepis składniki i przygotowanie
Konfitura z agrestu i malin - przepis składniki i przygotowanie
Smak lipca w małych słoiczkach: konfitura z agrestu i malin!
Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem - przepis
Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem - przepis
Podstawą dobrej konfitury są dobre owoce. Smak owoców możemy także "podrasować", chociażby skrapiając mocnym alkoholem. A jak dodać pikanterii konfiturze? Na przykład wzbogacając ją... zielonym pieprzem. Polecamy przepis na konfiturę truskawkową z zielonym pieprzem.