Przygotuj faworki we frytkownicy beztłuszczowej. Nie zostanie ci garnek oleju, z którym nie bardzo jest co zrobić, zaoszczędzisz na prądzie i unikniesz bałaganu w kuchni związanego z rozkładaniem i sprzątaniem zatłuszczonych ręczników papierowych. W dodatku uszykujesz mniej kaloryczny chrust, którego smak dopasujesz do upodobań całej rodziny. Zobacz, jak zrobić faworki bez kąpania ich w tłuszczu.
Spis treści:
- Jak przygotować faworki z frytkownicy beztłuszczowej?
- Klasyczne faworki z air fryera
- Twarogowe faworki z frytkownicy beztłuszczowej
- Faworki migdałowe mojej babci (wersja z air fryera)
- Kokosowe faworki z frytkownicy beztłuszczowej
- Faworki bezglutenowe z beztłuszczowej frytkownicy
Jak przygotować faworki z frytkownicy beztłuszczowej?
Jest to niezwykle proste, a pieczenie jednej partii trwa dosłownie kilka minut, zwykle 5-8, co zależy od mocy urządzenia. Dopasuj czas pieczenia do swojej frytkownicy beztłuszczowej i zastosowanego rodzaju ciasta.
Najlepiej faworki układać w koszyku. Ma on płaskie dno, więc faworki nie będą się deformować, a dodatkowo umożliwia dostęp powietrza także od spodu, co pomaga bardziej równomiernie je upiec.
Bardzo ważne jest, aby układać faworki w jednej, góra dwóch warstwach i na krzyż. Przy dwóch warstwach w połowie pieczenie trzeba faworki obrócić, aby z obu stron upiekły się równomiernie.
Faworki z frytkownicy beztłuszczowej wychodzą bardziej kruche, ale mogą się też bardziej wysuszać. Dlatego często smaruje się je cieniutko olejem z obu stron, aby zapobiegać wysuszaniu – sama zdecyduj, np. po pierwszej partii pieczenia, czy smarowanie tłuszczem jest konieczne.
Klasyczne faworki z air fryera
We frytkownicy beztłuszczowej można przygotować faworki z klasycznego ciasta. Aby nie wyszły za suche, możesz je cieniutko posmarować olejem za pomocą pędzelka. Jeśli chcesz tego uniknąć, spróbuj pierwszą upieczoną partię faworków z frytkownicy beztłuszczowej i jeśli wyjdą w całości zbyt suche, spróbuj kolejne faworki wycinać z niego grubszego ciasta.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 łyżeczka octu,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wyrób ze wszystkich składników jednorodne, gładkie ciasto.
- Rozwałkuj je cienko (ok. 2-3 mm) i pokrój nożem lub radełkiem na paski o wymiarach 10 x 4 cm.
- Każdy pasek natnij na środku wzdłuż na odcinku ok. 3 cm. Włóż do otworu jeden koniec każdego faworka i wywiń.
- Najlepiej układaj surowe faworki we frytkownicy beztłuszczowej w jednej warstwie.
- Piecz w 180°C przez 6-8 minut, w razie potrzeby obracając faworki w połowie pieczenia.
- Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem lub słodzikiem w pudrze.
fot. Klasyczne faworki z air-fryera /Adobe Stock, Sibashouse
Twarogowe faworki z frytkownicy beztłuszczowej
Nie wszędzie w Polsce jada się faworki przygotowane według tej samej receptury. W niektórych domach tzw. chrust robi się z ciasta twarogowego. Ono także nadaje się do upieczenia w air fryerze.
Składniki:
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
- 200 g twarogu z wiaderka,
- 1 jajko,
- łyżka octu,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj jajko z cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę i twaróg i zagniataj ciasto, dodając po drodze pozostałe składniki. Odstaw ciasto na 15 minut do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm, potnij na paski i powywijaj je jak w przypadku klasycznych faworków.
- Układaj we frytkownicy beztłuszczowej w jednej warstwie i tak, aby się nie dotykały – faworki trochę urosną.
- Piecz w 180°C przez 7-9 minut. Powinny być rumiane z obu stron, więc w połowie pieczenia możesz je delikatnie odwrócić.
- Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem lub słodzikiem w pudrze.
fot. Twarogowe faworki z frytkownicy beztłuszczowej/Adobe Stock, M.studio
Faworki migdałowe mojej babci (wersja z air fryera)
Ten przepis to receptura mojej babci, która okazała się idealna także do frytkownicy beztłuszczowej. Chrust z migdałowym aromatem smakuje naprawdę wyjątkowo. Koniecznie musisz spróbować faworków z babcinej receptury.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 140-150 g zmielonych migdałów,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki araku,
- 2 łyżki miodu,
- 1-2 łyżki wody,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie utrzyj żółtka z miodem.
- Dodaj do jajek płynne ostudzone masło, śmietanę, arak i wodę. Całość dokładnie zmiksuj.
- Dodaj do masy jajecznej mąkę i mielone migdały, i mieszaj dalej mikserem, aż powstanie jednorodne, elastyczne ciasto. Końcowe zagniatanie możesz zrobić ręcznie.
- Przełóż je na blat i wałkuj, w razie potrzeby podsypując mąką, aby się nie kleiło.
- Wycinaj kształt klasycznych faworków, wywijaj i partiami układaj we frytkownicy beztłuszczowej.
- Piecz 6-8 minut w temperaturze 180 stopni, odwracając w razie potrzeby w połowie pieczenia.
- Przed podaniem układaj na półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem (lub słodzikiem w pudrze).
fot. Faworki migdałowe mojej babci (wersja z air fryera)/Adobe Stock, Janna
Kokosowe faworki z frytkownicy beztłuszczowej
Były już faworki migdałowe, serowe i klasyczne, więc czas na chrust o smaku kokosowym. Nie każdy za nim przepada, ale jest wielu miłośników kokosowej nuty. Gotowe faworki możesz posypać nie tylko pudrem, ale i dodatkowymi wiórkami kokosowymi.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 50 g wiórów kokosowych,
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.
- Wsyp mąkę pszenną i wiórki kokosowe, wlej rozpuszczony olej kokosowy i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj nieco mąki.
- Przed wałkowaniem możesz ciasto schłodzić w lodówce.
- Rozwałkuj, wykrawaj i wywijaj dokładnie tak jak klasyczne faworki.
- Układaj we frytkownicy beztłuszczowej w jednej warstwie i piecz w 180°C przez 7-9 minut. Aby faworki były rumiane z obu stron, w połowie pieczenia możesz je delikatnie odwrócić.
fot. Kokosowe faworki z frytkownicy beztłuszczowej/Adobe Stock, M.studio
Faworki bezglutenowe z beztłuszczowej frytkownicy
Dla osób z ietolerancja glutenu lub nadwrazliwością na ten skłądnik także mamy propozycję faworków z frytkownicy bezłuszczowej. Chrust w tej wersji wychodzi bardzo kruchy, ale to chyba raczej jego zaleta niż wada.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej,
- 3 żółtka,
- 150 ml gęstej śmietany 12 lub 18%,
- 15 g roztopionego masła,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka cukru (lub słodzika, np. erytrytolu),
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wysyp mąkę na blat, zrób w niej zagłębienie i włóż do niego pozostałe składniki ciasta.
- Zagniataj, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
- Partiami wałkuj, wykrawaj i wywijaj faworki, resztę ciasta zawijając w ściereczkę, aby nie schło.
- Układaj w pojemniku frytkownicy beztłuszczowej partiami i piecz w 180 stopniach przez ok. 6 minut, obracając w połowie pieczenia.
- Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem lub słodzikiem w pudrze.
fot. Faworki bezglutenowe z beztłuszczowej frytkownicy/Adobe Stock, Printemps
Czytaj także:
Sprawdzone przepisy na keto faworki
Przepis na faworki siostry Anastazji - nie mogą się nie udać
Tak przygotujesz pyszne faworki drożdżowe