faworki bezglutenowe fot. Adobe Stock, martinez80

Faworki bezglutenowe – 6 przepisów na chrusty bez glutenu (także w wersji wegańskiej)

Faworki bezglutenowe są smaczne, choć wychodzą nieco grubsze i zawierają mniej pęcherzyków powietrza. Aby nie stały się zbyt twarde, warto ciasto dokładnie wyrobić, a przed smażeniem ostudzić w lodówce. Z kolei przed nadmiernym wchłanianiem przez faworki tłuszczu chroni dodatek alkoholu lub octu.
Ewa Cwil / 10.01.2023 05:43
faworki bezglutenowe fot. Adobe Stock, martinez80

Ciasto na faworki bezglutenowe nie jest tak elastyczne jak na tradycyjne chrusty – to skutek braku glutenu. Dlatego z pewnością nie należy go rozwałkowywać tak cienko, jak ciasta tradycyjnego. Minimalna grubość, przy której chrusty bezglutenowe mają szansę nie połamać się przy wywijaniu i smażeniu, to 2 mm. Najlepiej jest jednak po prostu poeksperymentować. Dobrze jest też zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz: do smażenia najlepiej wrzucać faworki bezglutenowe jak najmniej obsypane mieszanką bezglutenową, aby olej nie miał skłonności do kipienia.

Spis treści:

  1. Faworki bezglutenowe – sposób przygotowania
  2. Przepis na faworki bezglutenowe
  3. Faworki bezglutenowe w piekarniku
  4. Faworki bezglutenowe bezmleczne
  5. Faworki bezglutenowe bez śmietany
  6. Faworki wegańskie bezglutenowe
  7. Faworki bezglutenowe z mąki kukurydzianej

Faworki bezglutenowe – sposób przygotowania

Zaczniemy tym razem od końca, bo niezależnie od użytych składników, etap przygotowania ciasta do smażenia czy pieczenia zawsze jest taki sam.

Przygotowanie ciasta na faworki:

  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto. Nie żałuj czasu na bardzo dokładne jego wyrobienie, aby składniki idealnie się połączyły.
  2. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do przestudzenia, owijając je dokładnie folią, aby nie wyschło.
  3. Połóż kulę ciasta na blacie i odkrój z niego część. Rozwałkuj na pożądaną grubość, jak najmniej podsypując mieszanką bezglutenową.
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj prostokąty, np. nożem lub specjalnym okrągłym nożykiem do faworków. Każdy prostokąt natnij na środku wzdłuż na długość ok. 2-3 cm.
  5. Przełóż jeden koniec ciasta przez otwór na środku i uformuj faworka. Powtarzaj czynności, aż całą kulę ciasta przerobisz na faworki gotowe do smażenia.
  6. Smaż faworki na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż staną się złociste. Wyjmuj usmażone chrusty na rozłożone papierowe ręczniki, aby odsączyć je z tłuszczu i ostudzić.
  7. Układaj faworki bezglutenowe warstwami na talerzu, każdą warstwę oprószając cukrem pudrem.

Przepis na faworki bezglutenowe

Do zrobienia faworków bezglutenowych użyj jednej z dostępnych na rynku mieszanek bezglutenowych – to najprostszy sposób, choć można też stosować mieszanki różnych mąk bezglutenowych (sprawdź pozostałe przepisy). Poniższa lista składników pozwala przygotować ok. 50 faworków bezglutenowych.

Składniki:

  • 250 g mieszanki bezglutenowej,
  • 140 ml śmietany 18%, najlepiej kwaśnej,
  • 4 żółtka,
  • płaska łyżka masła,
  • łyżka octu,
  • łyżeczka cukru,
  • duża szczypta soli,
  • 2 l oleju rzepakowego do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Faworki bezglutenowe w piekarniku

Ich zaletą jest to, że nie nasiąkają tłuszczem tak, jak ma to miejsce, gdy faworki się smaży. Najlepiej pieką się w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na temp. 180 stopni. Wystarczy 15 minut. Polecamy w tym przypadku nie wywijać faworków, za to wyciąć je w bardziej fantazyjne, nieregularne kształty. Podajemy przepis na ok. 25 faworków.

Składniki:

  • 150 g mieszanki bezglutenowej,
  • 100 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajo,
  • 120 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%,
  • łyżka octu lub spirytusu,
  • 2 l oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Faworki bezglutenowe bezmleczne

Poniższa ilość składników pozwoli przygotować ok. 25 faworków bezmlecznych. Aby zmniejszyć ilość oleju do smażenia, można faworki smażyć na patelni, w której zmieści się 0,75-1 l oleju. Trzeba bardzo mocno podgrzać patelnię, a później wlany na nią olej. Wtedy faworki smażą się błyskawicznie.

Składniki:

  • 250 g mieszanki bezglutenowej,
  • 4 łyżki ciepłego napoju migdałowego lub owsianego,
  • 4 żółtka,
  • łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • łyżka octu łyżeczka cukru,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Faworki bezglutenowe bez śmietany

Najprostszym sposobem na pozbycie się śmietany z przepisu na faworki bezglutenowe jest zastąpienie jej gęstym jogurtem typu greckiego. W ostateczności można zastąpić śmietanę „mlekiem” roślinnym, zmniejszając jego objętość w porównaniu do śmietany mniej więcej o połowę. Najlepiej po prostu dodawać płyn w miarę wyrabiania ciasta i tylko tyle, aby udało się je ładnie wyrobić.

Składniki:

  • 250 g mieszanki bezglutenowej,
  • 140 ml jogurtu greckiego lub 50-70 ml napoju roślinnego,
  • 4 żółtka płaska,
  • łyżka masła,
  • łyżka octu,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 l oleju rzepakowego do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Faworki wegańskie bezglutenowe

Ten przepis nie zawiera jaj, nabiału i glutenu, a mimo to pozwala uzyskać faworki chrupkie i smakiem przypominające te tradycyjne, choć nie da się z takiego ciasta uzyskać chrustów tak cienkich, jak z pozostałych przepisów. Porcje składników podane poniżej pozwalają przygotować ok. 40 faworków wegańskich bez glutenu.

Składniki:

  • 150 g bezglutenowej mieszanki,
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 160 g mąki ziemniaczanej,
  • 120 g skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 6 łyżeczek łuski babki jajowatej,
  • 8 łyżek mocno ciepłej wody,
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • 1 l oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Ciasto szykuje się tak, jak na każde inne na faworki z tą jednak różnicą, że łuski babki jajowatej najpierw trzeba namoczyć przez 10-15 minut w mocno ciepłej wodzie, a potem dodać do reszty składników.

Faworki bezglutenowe z mąki kukurydzianej

Ten przepis nie zawiera gotowej mieszanki bezglutenowej, gdyż zamiast niej zastosować można mieszankę różnych innych mąk niezawierających glutenu. Pozostałe składniki są takie same jak w tradycyjnym przepisie. Przygotujesz z nich ok. 25 faworków bezglutenowych z mąki kukurydzianej.

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g mąki z ciecierzycy,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 3 żółtka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • łyżka masła,
  • łyżka octu albo spirytusu,
  • 2 l oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Czytaj także:
Jak smażyć faworki?
Fit faworki – przepis na dietetyczne chrusty
Jak przechowywać faworki?