Ciasto na faworki bezglutenowe nie jest tak elastyczne jak na tradycyjne chrusty – to skutek braku glutenu. Dlatego z pewnością nie należy go rozwałkowywać tak cienko, jak ciasta tradycyjnego. Minimalna grubość, przy której chrusty bezglutenowe mają szansę nie połamać się przy wywijaniu i smażeniu, to 2 mm. Najlepiej jest jednak po prostu poeksperymentować. Dobrze jest też zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz: do smażenia najlepiej wrzucać faworki bezglutenowe jak najmniej obsypane mieszanką bezglutenową, aby olej nie miał skłonności do kipienia.
Spis treści:
- Faworki bezglutenowe – sposób przygotowania
- Przepis na faworki bezglutenowe
- Faworki bezglutenowe w piekarniku
- Faworki bezglutenowe bezmleczne
- Faworki bezglutenowe bez śmietany
- Faworki wegańskie bezglutenowe
- Faworki bezglutenowe z mąki kukurydzianej
Faworki bezglutenowe – sposób przygotowania
Zaczniemy tym razem od końca, bo niezależnie od użytych składników, etap przygotowania ciasta do smażenia czy pieczenia zawsze jest taki sam.
Przygotowanie ciasta na faworki:
- Ze wszystkich składników wyrób ciasto. Nie żałuj czasu na bardzo dokładne jego wyrobienie, aby składniki idealnie się połączyły.
- Uformuj z ciasta kulę i odstaw do przestudzenia, owijając je dokładnie folią, aby nie wyschło.
- Połóż kulę ciasta na blacie i odkrój z niego część. Rozwałkuj na pożądaną grubość, jak najmniej podsypując mieszanką bezglutenową.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinaj prostokąty, np. nożem lub specjalnym okrągłym nożykiem do faworków. Każdy prostokąt natnij na środku wzdłuż na długość ok. 2-3 cm.
- Przełóż jeden koniec ciasta przez otwór na środku i uformuj faworka. Powtarzaj czynności, aż całą kulę ciasta przerobisz na faworki gotowe do smażenia.
- Smaż faworki na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż staną się złociste. Wyjmuj usmażone chrusty na rozłożone papierowe ręczniki, aby odsączyć je z tłuszczu i ostudzić.
- Układaj faworki bezglutenowe warstwami na talerzu, każdą warstwę oprószając cukrem pudrem.
Przepis na faworki bezglutenowe
Do zrobienia faworków bezglutenowych użyj jednej z dostępnych na rynku mieszanek bezglutenowych – to najprostszy sposób, choć można też stosować mieszanki różnych mąk bezglutenowych (sprawdź pozostałe przepisy). Poniższa lista składników pozwala przygotować ok. 50 faworków bezglutenowych.
Składniki:
- 250 g mieszanki bezglutenowej,
- 140 ml śmietany 18%, najlepiej kwaśnej,
- 4 żółtka,
- płaska łyżka masła,
- łyżka octu,
- łyżeczka cukru,
- duża szczypta soli,
- 2 l oleju rzepakowego do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Faworki bezglutenowe w piekarniku
Ich zaletą jest to, że nie nasiąkają tłuszczem tak, jak ma to miejsce, gdy faworki się smaży. Najlepiej pieką się w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na temp. 180 stopni. Wystarczy 15 minut. Polecamy w tym przypadku nie wywijać faworków, za to wyciąć je w bardziej fantazyjne, nieregularne kształty. Podajemy przepis na ok. 25 faworków.
Składniki:
- 150 g mieszanki bezglutenowej,
- 100 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajo,
- 120 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
- 100 g kwaśnej śmietany 18%,
- łyżka octu lub spirytusu,
- 2 l oleju do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Faworki bezglutenowe bezmleczne
Poniższa ilość składników pozwoli przygotować ok. 25 faworków bezmlecznych. Aby zmniejszyć ilość oleju do smażenia, można faworki smażyć na patelni, w której zmieści się 0,75-1 l oleju. Trzeba bardzo mocno podgrzać patelnię, a później wlany na nią olej. Wtedy faworki smażą się błyskawicznie.
Składniki:
- 250 g mieszanki bezglutenowej,
- 4 łyżki ciepłego napoju migdałowego lub owsianego,
- 4 żółtka,
- łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- łyżka octu łyżeczka cukru,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Faworki bezglutenowe bez śmietany
Najprostszym sposobem na pozbycie się śmietany z przepisu na faworki bezglutenowe jest zastąpienie jej gęstym jogurtem typu greckiego. W ostateczności można zastąpić śmietanę „mlekiem” roślinnym, zmniejszając jego objętość w porównaniu do śmietany mniej więcej o połowę. Najlepiej po prostu dodawać płyn w miarę wyrabiania ciasta i tylko tyle, aby udało się je ładnie wyrobić.
Składniki:
- 250 g mieszanki bezglutenowej,
- 140 ml jogurtu greckiego lub 50-70 ml napoju roślinnego,
- 4 żółtka płaska,
- łyżka masła,
- łyżka octu,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 2 l oleju rzepakowego do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Faworki wegańskie bezglutenowe
Ten przepis nie zawiera jaj, nabiału i glutenu, a mimo to pozwala uzyskać faworki chrupkie i smakiem przypominające te tradycyjne, choć nie da się z takiego ciasta uzyskać chrustów tak cienkich, jak z pozostałych przepisów. Porcje składników podane poniżej pozwalają przygotować ok. 40 faworków wegańskich bez glutenu.
Składniki:
- 150 g bezglutenowej mieszanki,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 160 g mąki ziemniaczanej,
- 120 g skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 6 łyżeczek łuski babki jajowatej,
- 8 łyżek mocno ciepłej wody,
- 4 łyżki jogurtu kokosowego,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- łyżka octu jabłkowego,
- 1 l oleju do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Ciasto szykuje się tak, jak na każde inne na faworki z tą jednak różnicą, że łuski babki jajowatej najpierw trzeba namoczyć przez 10-15 minut w mocno ciepłej wodzie, a potem dodać do reszty składników.
Faworki bezglutenowe z mąki kukurydzianej
Ten przepis nie zawiera gotowej mieszanki bezglutenowej, gdyż zamiast niej zastosować można mieszankę różnych innych mąk niezawierających glutenu. Pozostałe składniki są takie same jak w tradycyjnym przepisie. Przygotujesz z nich ok. 25 faworków bezglutenowych z mąki kukurydzianej.
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 100 g mąki z ciecierzycy,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 3 żółtka,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
- łyżka masła,
- łyżka octu albo spirytusu,
- 2 l oleju do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Czytaj także:
Jak smażyć faworki?
Fit faworki – przepis na dietetyczne chrusty
Jak przechowywać faworki?