2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru

Keto faworki niskowęglowodanowe i bez cukru fot. Adobe Stock, JacZia
Keto faworki są niskowęglowodanowe i mają dużą zawartość tłuszczu. Możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku. W obu wersjach wyjdą pyszne i chrupiące. Aby dodać im słodyczy, posyp je zmielonym erytrytolem lub ksylitolem. Sprawdź, jak szybko przygotować keto faworki, którym nikt się nie oprze.
/ 20.01.2024 09:56
Keto faworki niskowęglowodanowe i bez cukru fot. Adobe Stock, JacZia

Keto faworki to doskonały przysmak nie tylko dla osób będących na diecie ketogenicznej i low-carb — są tak pyszne, że podbiją podniebienia wszystkich. Sprawdzą się na tłusty czwartek i jako przekąska na imprezę, do pracy lub w podróż. Keto faworki są cięższe od tradycyjnych, za to tak samo chrupiące i pyszne.

Przygotowanie niskowęglowodanowych keto faworków jest niezwykle proste, a potrzebne składniki z pewnością masz już w kuchni. Możesz je usmażyć na patelni lub w rondlu, lub upiec w piekarniku.

Spis treści:

  1. Jak zrobić dobre keto faworki?
  2. Keto faworki smażone — przepis
  3. Keto faworki pieczone — przepis

Jak zrobić dobre keto faworki?

Kluczem do dobrych keto faworków są odpowiednie proporcje składników oraz dobre wyrobienie ciasta. Możesz przygotować je z mąki migdałowej i mąki kokosowej – obie są niskowęglowodanowe i są dozwolone na diecie ketogenicznej.  

Oprócz tego niezbędne są jajka, kwaśna śmietana, ekstrakt z wanilii (nada im przyjemnego aromatu) oraz smalec lub olej kokosowy do smażenia. Jeśli chcesz zrobić pieczone keto faworki,  przyda się również mozzarella i serek Philadelphia. 

Piekąc lub smażąc keto faworki pilnuj czasu, żeby się nie przypaliły

Czym posypać keto faworki?

Tradycyjne faworki posypuje się cukrem pudrem, natomiast te w wersji keto — erytrytolem lub ksylitolem. Oba mają niską zawartość węglowodanów. Erytrytol warto wcześniej zmielić w młynku do kawy.  

Keto faworki smażone — przepis

Składniki:

  • 100 g mąki migdałowej,
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek śmietany 12%,
  • pół łyżki soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • erytrytol/ksylitol do posypania,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
  • olej kokosowy lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę migdałową z kwaśną śmietaną.
  2. Następnie dodaj żółtka, sól, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii.
  3. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
  4. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na kilkucentymetrowe paski, zrób nacięcie na środku i uformuj faworki.
  5. Keto faworki smaż na rozgrzanym oleju kokosowym lub smalcu do zarumienienia.
  6. Na koniec posyp zmielonym erytrytolem.

keto faworki smażone fot. Keto faworki smażone / Adobe Stock, Monika

Pieczone keto faworki — przepis

Składniki:

  • 120 g mąki migdałowej,
  • 150 g tartej mozzarelli,
  • 70 g serka Philadelphia,
  • jajko w temperaturze pokojowej rozm. M,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,,
  • erytrytol/ksylitol do posypania,
  • 100 g masła 82%.

Sposób przygotowania:

  1. Mozzarellę przełóż do miski i wstaw do mikrofalówki na kilka minut, aby się rozpuściła i powstała elastyczna masa.
  2. Następnie dodaj mąkę, serek, masło, łyżkę ekstraktu z wanilii i jajko.
  3. Ugnieć porządnie ciasto i wstaw na ok. 2 h do lodówki.
  4. Rozwałkuj cienko ciasto, pokrój na kilkucentymetrowe paski i uformuj faworki.
  5. Keto faworki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp zmielonym erytrytolem.

keto faworki pieczonefot. Keto faworki pieczone / Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Czytaj także:
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto gofry – 5 dopracowanych przepisów na chrupiące gofry ketogeniczne na słodko i słono
Keto lukier, czyli niskowęglowodanowy lukier bez cukru na 3 sposoby
 

Redakcja poleca

REKLAMA