2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru
Keto faworki są niskowęglowodanowe i mają dużą zawartość tłuszczu. Możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku. W obu wersjach wyjdą pyszne i chrupiące. Aby dodać im słodyczy, posyp je zmielonym erytrytolem lub ksylitolem. Sprawdź, jak szybko przygotować keto faworki, którym nikt się nie oprze.

Keto faworki to doskonały przysmak nie tylko dla osób będących na diecie ketogenicznej i low-carb — są tak pyszne, że podbiją podniebienia wszystkich. Sprawdzą się na tłusty czwartek i jako przekąska na imprezę, do pracy lub w podróż. Keto faworki są cięższe od tradycyjnych, za to tak samo chrupiące i pyszne.
Przygotowanie niskowęglowodanowych keto faworków jest niezwykle proste, a potrzebne składniki z pewnością masz już w kuchni. Możesz je usmażyć na patelni lub w rondlu, lub upiec w piekarniku.
Spis treści:
Jak zrobić dobre keto faworki?
Kluczem do dobrych keto faworków są odpowiednie proporcje składników oraz dobre wyrobienie ciasta. Możesz przygotować je z mąki migdałowej i mąki kokosowej – obie są niskowęglowodanowe i są dozwolone na diecie ketogenicznej.
Oprócz tego niezbędne są jajka, kwaśna śmietana, ekstrakt z wanilii (nada im przyjemnego aromatu) oraz smalec lub olej kokosowy do smażenia. Jeśli chcesz zrobić pieczone keto faworki, przyda się również mozzarella i serek Philadelphia.
Piekąc lub smażąc keto faworki pilnuj czasu, żeby się nie przypaliły.
Czym posypać keto faworki?
Tradycyjne faworki posypuje się cukrem pudrem, natomiast te w wersji keto — erytrytolem lub ksylitolem. Oba mają niską zawartość węglowodanów. Erytrytol warto wcześniej zmielić w młynku do kawy.
Keto faworki smażone — przepis
Składniki:
- 100 g mąki migdałowej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek śmietany 12%,
- pół łyżki soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- erytrytol/ksylitol do posypania,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
- olej kokosowy lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę migdałową z kwaśną śmietaną.
- Następnie dodaj żółtka, sól, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii.
- Połącz dokładnie wszystkie składniki.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na kilkucentymetrowe paski, zrób nacięcie na środku i uformuj faworki.
- Keto faworki smaż na rozgrzanym oleju kokosowym lub smalcu do zarumienienia.
- Na koniec posyp zmielonym erytrytolem.

fot. Keto faworki smażone / Adobe Stock, Monika
Pieczone keto faworki — przepis
Składniki:
- 120 g mąki migdałowej,
- 150 g tartej mozzarelli,
- 70 g serka Philadelphia,
- jajko w temperaturze pokojowej rozm. M,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,,
- erytrytol/ksylitol do posypania,
- 100 g masła 82%.
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę przełóż do miski i wstaw do mikrofalówki na kilka minut, aby się rozpuściła i powstała elastyczna masa.
- Następnie dodaj mąkę, serek, masło, łyżkę ekstraktu z wanilii i jajko.
- Ugnieć porządnie ciasto i wstaw na ok. 2 h do lodówki.
- Rozwałkuj cienko ciasto, pokrój na kilkucentymetrowe paski i uformuj faworki.
- Keto faworki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp zmielonym erytrytolem.

fot. Keto faworki pieczone / Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Czytaj także:
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto gofry – 5 dopracowanych przepisów na chrupiące gofry ketogeniczne na słodko i słono
Keto lukier, czyli niskowęglowodanowy lukier bez cukru na 3 sposoby