Keto faworki to doskonały przysmak nie tylko dla osób będących na diecie ketogenicznej i low-carb — są tak pyszne, że podbiją podniebienia wszystkich. Sprawdzą się na tłusty czwartek i jako przekąska na imprezę, do pracy lub w podróż. Keto faworki są cięższe od tradycyjnych, za to tak samo chrupiące i pyszne.
Przygotowanie niskowęglowodanowych keto faworków jest niezwykle proste, a potrzebne składniki z pewnością masz już w kuchni. Możesz je usmażyć na patelni lub w rondlu, lub upiec w piekarniku.
Spis treści:
Jak zrobić dobre keto faworki?
Kluczem do dobrych keto faworków są odpowiednie proporcje składników oraz dobre wyrobienie ciasta. Możesz przygotować je z mąki migdałowej i mąki kokosowej – obie są niskowęglowodanowe i są dozwolone na diecie ketogenicznej.
Oprócz tego niezbędne są jajka, kwaśna śmietana, ekstrakt z wanilii (nada im przyjemnego aromatu) oraz smalec lub olej kokosowy do smażenia. Jeśli chcesz zrobić pieczone keto faworki, przyda się również mozzarella i serek Philadelphia.
Piekąc lub smażąc keto faworki pilnuj czasu, żeby się nie przypaliły.
Czym posypać keto faworki?
Tradycyjne faworki posypuje się cukrem pudrem, natomiast te w wersji keto — erytrytolem lub ksylitolem. Oba mają niską zawartość węglowodanów. Erytrytol warto wcześniej zmielić w młynku do kawy.
Keto faworki smażone — przepis
Składniki:
- 100 g mąki migdałowej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek śmietany 12%,
- pół łyżki soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- erytrytol/ksylitol do posypania,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
- olej kokosowy lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę migdałową z kwaśną śmietaną.
- Następnie dodaj żółtka, sól, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii.
- Połącz dokładnie wszystkie składniki.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na kilkucentymetrowe paski, zrób nacięcie na środku i uformuj faworki.
- Keto faworki smaż na rozgrzanym oleju kokosowym lub smalcu do zarumienienia.
- Na koniec posyp zmielonym erytrytolem.
fot. Keto faworki smażone / Adobe Stock, Monika
Pieczone keto faworki — przepis
Składniki:
- 120 g mąki migdałowej,
- 150 g tartej mozzarelli,
- 70 g serka Philadelphia,
- jajko w temperaturze pokojowej rozm. M,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,,
- erytrytol/ksylitol do posypania,
- 100 g masła 82%.
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę przełóż do miski i wstaw do mikrofalówki na kilka minut, aby się rozpuściła i powstała elastyczna masa.
- Następnie dodaj mąkę, serek, masło, łyżkę ekstraktu z wanilii i jajko.
- Ugnieć porządnie ciasto i wstaw na ok. 2 h do lodówki.
- Rozwałkuj cienko ciasto, pokrój na kilkucentymetrowe paski i uformuj faworki.
- Keto faworki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp zmielonym erytrytolem.
fot. Keto faworki pieczone / Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Czytaj także:
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto gofry – 5 dopracowanych przepisów na chrupiące gofry ketogeniczne na słodko i słono
Keto lukier, czyli niskowęglowodanowy lukier bez cukru na 3 sposoby