Prosty przepis na faworki - wychodzą idealne

Faworki wcale nie muszą być pracochłonne! Sprawdź nasz szybki i prosty przepis na domowe chrusty.
Małgorzata Machnicka / 02.12.2019 10:13
DRUKUJ PRZEPIS
Prosty przepis na faworki - wychodzą idealne fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka spirytusu.
Przygotowanie:

Faworki to nieodłączny element karnawałowego menu. Są pyszne, ale dość pracochłonne, a przecież nie zawsze mamy czas na spędzanie godzin w kuchni.

Na szczęście istnieje sprawdzony przepis na ekspresowe faworki. Tak samo jak ten tradycyjny opiera się na mące, żółtkach i śmietanie, ale nie wymaga długiego bicia ciasta.

  1. Wymieszaj przesianą mąkę, masło, żółtka, sól, cukier i śmietanę i wyrób na gładką, miękką masę.
  2. Na koniec dodaj spirytus i ponownie zagnieć. 
  3. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 milimetrów.
  4. Nożem wykrój długie prostokąty, mniej więcej 3 x 11 cm. Natnij je po środku i przełóż jeden koniec prostokąta przez dziurkę.
  5. Przygotowane faworki smaż na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor.
  6. Wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  7. Faworki podawaj obficie posypane cukrem pudrem.

Więcej przepisów na pyszne wypieki:
Przepis na pączki pieczone
Hiszpański przysmak - churros

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)