Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 400 g mąki,
- 2 łyżki masła,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 150 ml śmietany 18%,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 1 łyżka spirytusu.
Przygotowanie:
Faworki to nieodłączny element karnawałowego menu. Są pyszne, ale dość pracochłonne, a przecież nie zawsze mamy czas na spędzanie godzin w kuchni.
Na szczęście istnieje sprawdzony przepis na ekspresowe faworki. Tak samo jak ten tradycyjny opiera się na mące, żółtkach i śmietanie, ale nie wymaga długiego bicia ciasta.
- Wymieszaj przesianą mąkę, masło, żółtka, sól, cukier i śmietanę i wyrób na gładką, miękką masę.
- Na koniec dodaj spirytus i ponownie zagnieć.
- Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 milimetrów.
- Nożem wykrój długie prostokąty, mniej więcej 3 x 11 cm. Natnij je po środku i przełóż jeden koniec prostokąta przez dziurkę.
- Przygotowane faworki smaż na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor.
- Wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Faworki podawaj obficie posypane cukrem pudrem.
Więcej przepisów na pyszne wypieki:
Przepis na pączki pieczone
Hiszpański przysmak - churros