Fit faworki to zdrowa alternatywa dla tuczącego chrustu. Przepisy na dietetyczne faworki lepsze niż z cukierni

fit faworki fot. Adobe Stock, Maria
Fit faworki to idealna dietetyczna propozycja na tłusty czwartek. Chrusty w tej odsłonie mają o wiele mniej kalorii, bo są pieczone, a nie smażone na głębokim oleju. Dietetyczne faworki z naszego przepisu przygotujesz z połączenia klasycznej białej mąki pszennej z mąką razową. Prezentujemy też przepis na fit faworki bez glutenu. Zamiast cukrowej posypki wykorzystaj ksylitol w pudrze, a wypiek będzie jeszcze bardziej fit.
/ 14.02.2025 15:22
fit faworki fot. Adobe Stock, Maria

Dietetyczne faworki pieczone są znacznie mniej kaloryczne niż chrusty, które smaży się na głębokim oleju. Prezentujemy przepis na fit faworki, który pozwoli ci się cieszyć tymi chrupiącymi łakociami bez pochłaniania zbyt wielu kalorii. To idealna propozycja na dietetyczne obchody tłustego czwartku.

Spis treści:

  1. Jak zrobić faworki, żeby były małokaloryczne?
  2. Przepis na fit faworki
  3. Dietetyczna posypka do fit faworków
  4. Fit faworki bez glutenu – przepis

Jak zrobić faworki, żeby były małokaloryczne?

Jeśli wiesz jak zrobić faworki w klasycznej odsłonie, doskonale poradzisz sobie z dietetyczną wersją. Największą różnicą jest tutaj brak smażenia. Dzięki temu ciasto nie pochłania tłuszczu i można uznać je za dietetyczne. Oczywiście pieczone faworki (ale też pieczone pączki) smakują inaczej, niż klasyczne. Nie spodziewaj się aż takiej chrupkości i charakterystycznych bąbli powierza.

W naszym przepisie, by faworki były bardziej dietetyczne, zastosowałyśmy kilka zabiegów:

  • zamiast smażenia, faworki są pieczone,
  • zamiast białej mąki, w faworkach wykorzystałyśmy miks mąki białej i razowej,
  • zamiast cukru pudru, korzystamy z ksylitolu w proszku.

Pozostałe składniki ciasta na faworki pozostały bez zmian. Celowo nie zamieniałyśmy masła na zdrowszy olej i nie rezygnujemy z dodatku żółtek i śmietany, by faworki zachowały charakterystyczny smak i strukturę.

Przepis na fit faworki z piekarnika

Oto prosty przepis na fit faworki, które są zdrowsze niż tradycyjny chrust. Do tego szybko się je przygotowuje. 

Składniki na fit faworki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 4 żółtka,
  • 125 g gęstej śmietany 12%,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj dokładnie suche składniki: 2 rodzaje mąki, sól i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj śmietanę, masło i żółtka.
  3. Wymieszaj dokładnie składniki.
  4. Wyrób dokładnie ciasto.
  5. Rozwałkuj kawałek ciasta na cienki płat o grubości ok. 2 mm.
  6. Potnij ciasto na długie paski.
  7. Natnij środek każdego paska wzdłuż i zawiń końce, tworząc charakterystyczny faworek.
  8. Przełóż fit faworki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Piecz fit faworki w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut.

fit faworki przepis

fot. Fit faworki / Adobe Stock, M.studio

Dietetyczna posypka do fit faworków

Smaczne faworki obowiązkowo są posypywane cukrem pudrem. Jak zrobić to w wersji fit? Skorzystaj z ksylitolu w pudrze. To naturalny słodzik, który ma o wiele mniej kalorii i jest zdrowszy.

Jeśli masz w domu klasyczny ksylitol, możesz przerobić go na puder np. w młynku do kawy.

Możesz zrobić też cynamonową posypkę do chrustów, jeśli zależy ci na ciekawszym smaku. Wymieszaj w równych proporcjach cynamon z ksylitolem w pudrze.

Fit faworki bez glutenu – przepis

Osoby z nietolerancją glutenu nie muszą cierpieć w tłusty czwartek, przyglądając się innym, jak ze smakiem zajadają chrupiące faworki. Na szczęście chrust można przyrządzić także w wersji bez glutenu. Oto przepis.

Składniki na faworki bez glutenu (ok. 13 sztuk):

  • 150 g mąki ryżowej (albo mąki gryczanej),
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 1 łyżeczka łusek babki jajowatej (ciasto będzie bardziej elastyczne),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego (doda kruchości faworkom).

Przygotowanie:

  1. Połącz śmietanę lub jogurt z łuskami babki jajowatej, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30-60 minut.
  2. Do miski wsyp obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, erytrytol lub ksylitol. Wymieszaj.
  3. Do suchych składników dodaj śmietanę lub jogurt z babką jajowatą, a także pozostałe składniki i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej jogurtu (śmietany) albo mąki ziemniaczanej. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno za bardzo kleić się do rąk.
  4. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek (im cieńszy, tym faworki będą bardziej chrupiące). Pokrój na paski o szerokości 3 cm, następnie na środku każdego prostokąta wytnij mały otwór i delikatnie przewlekaj przez dziurkę koniec faworka.
  5. Faworki możesz smażyć w głębokim oleju kilka minut, ale możesz je zamiast tego upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Faworki powinny nabrać złocistego koloru, trwa to około 10 minut. 

dietetyczne faworki

fot. Fit faworki bez glutenu / Adobe stock, beataaldridge

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.02.2022.

Czytaj także:
Ile kalorii ma pączek z lukrem, marmoladą, a ile z budyniem? Porównujemy kcal w różnych pączkach
Fit pączki twarogowe na tłusty czwartek i nie tylko. Poznaj przepis na dietetyczne pączki serowe
Dietetyczne pączki na 3 sposoby. Najlepsze przepisy i porady jak robić fit pączki