3 przepisy na faworki wegańskie. Wyjdą kruche i złociste, a goście będą prosić o dokładkę

wegańskie faworki fot. Adobe Stock, shaiith
Wegańskie faworki stają się coraz bardziej popularne. Ich przygotowanie nie jest o wiele trudniejsze od tych z tradycyjnych przepisów. Uwagi wymaga jedynie wałkowanie i wywijanie chruścików. Następnie można je usmażyć lub upiec. Te z piekarnika są nieco mniej kaloryczne, ale łatwiej je przesuszyć. Wypróbuj nasze przepisy i wybierz najsmaczniejsze faworki bez składników pochodzenia zwierzęcego.
Ewa Cwil / 20.02.2025 05:05
wegańskie faworki fot. Adobe Stock, shaiith

Nie robiłaś dotąd wegańskich faworków? To nic trudnego i naprawdę nie ma powodu, aby odmawiać sobie jedzenia tych pyszności w tłusty czwartek nawet wtedy, gdy unikasz sięgania po produkty odzwierzęce. Ułożony na talerzu wegański chrust nie będzie różnił się od tradycyjnego – będzie równie apetyczny, choć smakiem nico będzie odbiegał do zwykłego. Nasze przepisy sprawiają, że choć smak będzie inny, to na pewno będzie pyszny.

Spis treści:

  1. Jak zrobić faworki wegańskie?
  2. Wegańskie faworki z piekarnika
  3. Wege faworki bezglutenowe
  4. Chrupkie wege faworki z mąki pełnoziarnistej

Jak zrobić faworki wegańskie?

Wegańskie faworki wymagają wyeliminowania z przepisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. To oznacza, że trzeba znaleźć sposób na to, aby w recepturze nie było często spotykanych w przepisach na tradycyjny chrust:

  • jaj lub żółtek – można próbować zastępować je aquafabą, siemieniem lnianym lub np. purée bananowym czy łuską babki płesznik.
  • śmietany – jako zmiennika można użyć jogurtu sojowego czy też „mleczka” kokosowego albo „mleka” roślinnego.
  • masła – tu sprawa jest najprostsza, wystarczy użyć oleju roślinnego – kokosowego, rzepakowego albo margaryny.

Ciasto na wegańskie faworki najczęściej jest nieco mniej elastyczne niż to tradycyjne. Dlatego trzeba je delikatnie wałkować i ostrożnie wywijać, aby nie rozedrzeć ciasta. Jednak przy odrobinie uwagi uda się je przygotować w tradycyjnym kształcie. Ostatecznie można odpuścić sobie wywijanie i smażyć lub piec faworki w kształcie prostokącików czy rombów.

Jak zrobić faworki wegańskie? Jak się zaraz przekonasz, szykowanie chrustu w wersji wegańskiej nie musi oznaczać zastępowania wszystkich odzwierzęcych składników. Czasami niektóre z nich można pominąć, a chrust i tak wyjdzie bardzo udany. Można takie faworki upiec w piekarniku, usmażyć na oleju lub przygotować faworki z frytkownicy beztłuszczowej. Wybór należy do ciebie.

Wegańskie faworki z piekarnika

To szybki patent na to, aby cieszyć się smakiem chrupiącego chrustu. Wege propozycja, która przypadnie do gustu nawet największym miłośnikom tradycyjnych smaków. 

Składniki:

  • 1 szklanka zwykłej mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki owsianej,
  • 70 g oleju rzepakowego,
  • 9 łyżek gorącej wody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka mleka migdałowego lub owsianego,
  • spora szczypta proszku do pieczenia,
  • spora szczypta sody oczyszczonej,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę owsianą zmieszaj z gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia.
  2. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją zresztą składników, także z wystudzoną namoczoną mąką owsianą. Zagniataj tak długo, aż ciasto przestanie się lepić do rąk.
  3. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wyjmij ciasto i wałkuj je po kawałku na blacie podsypanym mąką. Rozwałkowane ciasto powinno być cieniutkie.
  6. Wycinaj z niego romby lub prostokąty. Możesz nacinać ich środki i wywijać jeden koniec.
  7. Poukładaj wegańskie faworki na papierze do pieczenia wyłożonym na blachę.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 7-10 minut, a będą lekko rumiane. Nie trzymaj ich w piekarniku za długo, aby nie wyschły za bardzo.
  9. Ostudź i układaj na talerzu, posypując cukrem pudrem.

Wegańskie faworki z piekarnika

fot. Wegańskie faworki z piekarnika/Adobe Stock, agneskantaruk

Wege faworki bezglutenowe

To opcja na faworki, które są nie tylko wegańskie, ale również nie zawierają glutenu. Sekretem jest dobór odpowiedniego rodzaju mąki. 

Składniki:

  • 150 g bezglutenowej mieszanki uniwersalnej,
  • 120 g skrobi kukurydzianej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 8 łyżek mocno ciepłej wody,
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 6 łyżeczek łuski babki jajowatej,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • 1 l oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  • Łuskę babki jajowatej zalej ciepłą wodą, zamieszaj i odstaw do ostudzenia i po to, aby łuska nasiąkła (10-15 minut).
  • Ze wszystkich składników wyrób ciasto. Składniki powinny się idealnie połączyć. Jeśli ciasto jest zbyt mokre lub rzadkie, dodaj trochę skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej.
  • Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
  • Rozwałkowuj ciasto po kawałku na pożądaną grubość, jak najmniej podsypując mieszanką bezglutenową.
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinaj prostokąty lub romby. Każdy prostokąt natnij na środku wzdłuż na długość ok. 2-3 cm i przełóż przez otwór jeden koniec ciasta, wywijając faworka.
  • Smaż faworki wegańskie na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż staną się złociste. Wyjmuj złote chrusty na rozłożone papierowe ręczniki, aby odsączyć je z tłuszczu i wystudzić.
  • Układaj faworki bezglutenowe warstwami na talerzu, posypując je cukrem pudrem.

Faworki wegańskie bezglutenowe

fot. Faworki wegańskie bezglutenowe/Adobe Stock, czarny_bez

Chrupkie wege faworki z mąki pełnoziarnistej

Jeśli chcesz sięgnąć po zdrowszą opcje, postaw na wegański chrust, który przygotujesz z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych wypieków, które królują na stołach w szczególności w tłusty czwartek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka „mleka” sojowego,
  • 1/3 szklanki drobnego cukru,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj bardzo dokładnie.
  2. Dodaj do mieszanki suchych składników olej oraz napój sojowy. Zagniataj ciasto, aż powstanie jednorodna wilgotna masa.
  3. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki (na górną półkę) na 1-2 godziny.
  4. Rozwałkowuj po kawałku ciasto na grubość 2-3 mm. Wycinaj z niego prostokąty lub romby. Możesz każdy naciąć i wywinąć.
  5. Smaż partiami faworki na rozgrzanym oleju, aż staną się złociste.
  6. Po odsączeniu ich na papierowych ręcznikach i wystudzeniu przekładaj na talerz i posyp cukrem pudrem.

Pełnoziarniste faworki wegańskie

fot. Pełnoziarniste faworki wegańskie/Adobe Stock, agneskantaruk

Czytaj także:Sprawdzone przepisy na keto faworkiPrzepis na faworki siostry Anastazji - nie mogą się nie udaćTak przygotujesz pyszne faworki drożdżowe

 

Redakcja poleca

REKLAMA