Jeśli chcesz przyrządzić pyszności sama, a nie masz zbyt wiele czasu, proponujemy alternatywne szybkie przepisy na tłusty czwartek, które zaspokoją apetyt i usatysfakcjonują podniebienie: postaw na małe pączki z twarogu lub serka homogenizowanego albo rozpływające się w ustach faworki z piekarnika.
Pączki serowe w 15 minut
„Szybki przepis na pączki na tłusty czwartek” brzmi jak konfabulacja i dodatkowo - profanacja. Zachęcamy jednak (jeśli liczysz na szybki i pyszny efekt) do wykonania małych pączków serowych. Możesz także wypróbować przepis na pączki z serka homogenizowanego (przepis poniżej). Wystarczy odrobina chęci, kilka składników, przeciętne umiejętności kulinarne. Posyp je cukrem pudrem połączonym z cynamonem.
Składniki:
- 300 g dobrze zmielonego sera twarogowego,
- 2 duże jajka,
- 300-350 g mąki pszennej typ 450,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody,
- 2 łyżki cukru,
- cukier puder do posypania oraz ew. cynamon,
- tłuszcz do smażenia (ok. 400-600 g).
Sposób przygotowania:
- Składniki na szybkie pączki muszą być w temperaturze pokojowej.
- W dużej misce umieść ser i wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce umieść jajka i cukier - zmiksuj na gładką masę.
- W szerokim garnku z grubym dnem, rozgrzej tłuszcz.
- Składniki na pączki serowe połącz, dodaj sodę.
- Małe pączki wielkości orzecha włoskiego, smaż na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 minuty z każdej strony. Odsącz je na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Szybkie pączki drożdżowe pieczone
Brzmi niewiarygodnie, ale tak, to możliwe - jeśli do wykonania pączków na tłusty czwartek wykorzystasz drożdże instant, bez robienia „pełnoprawnego” rozczynu. W ten sposób zaoszczędzisz ok. 15 minut. A jeśli dodatkowo umieścisz je w piekarniku, zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, to zaoszczędzisz kolejne 30-40 minut. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 400 g mąki typ 450,
- 4 żółtka,
- 1 jajo,
- 14 g drożdży suchych,
- 50 g cukru,
- 150 g masła,
- ok. 100 ml mleka,
- 3 łyżki wody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn z drożdży suchych: 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 100 ml ciepłego mleka umieść z drożdżami w misce, odstaw na 10 minut, by lekko wyrosły.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru i sól.
- Masło roztop.
- Do suchych składników dodaj jajka, wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ręką 10-15 minut lub przy pomocy miksera planetarnego ok. 7-10 minut. Po tym czasie dodaj ostudzone roztopione masło. Wyrabiaj kolejne 5 minut.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia - możesz wstawić je o piekarnika na ok. 30-35°C.
- Po tym czasie na oprószoną mąką stolnicę wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, wykrawaj krążki o średnicy 4-5 cm i kładź na środek łyżeczkę marmolady, następnie zaklejaj pączki.
- Uformuj kule, wkładaj do papilotek tak, by miejsce styku ciasta znajdowało się na dole.
- Odstaw pączki na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 180°C, posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem, piecz 25 minut.
- Po ok. 15 minutach od wyjęcia - polukruj, najlepiej lukrem królewskim.
fot. Adobe Stock
Szybkie przepisy na tłusty czwartek, w tym na błyskawiczne faworki: