Nie lubisz nabiału? O to przepis na faworki bez śmietany, a do tego bez alkoholu

Jak zrobić pyszne faworki bez śmietany? Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść nabiału, wciąż możesz się cieszyć pysznym smakiem "chrustu", nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także, kiedy tylko chcesz. Możesz także wykorzystać margarynę zamiast masła. W tym przepisie zrezygnujesz także z dodatku spirytusu.
/ 05.01.2023 05:54
DRUKUJ PRZEPIS
Nie lubisz nabiału? O to przepis na faworki bez śmietany, a do tego bez alkoholu fot. Adobe Stock, Maria
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej typ 450,
  • 3 żółtka,
  • 20 g masła lub bezmlecznej margaryny,
  • 40 g cukru pudru,
  • łyżka octu,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:

Tradycyjny przepis na faworki zawiera gęstą, kwaśną śmietanę oraz spirytus, który sprawia, że gotowe ciasto nie wchłania tłuszczu podczas smażenia. W tej roli jednak możesz wykorzystać spirytus, a zamiast śmietany wykorzystać margarynę. Zagniatanie ciasta na faworki wymaga siły, jednak jest to pyszna przekąska, popularna szczególnie w Tłusty Czwartek.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka i miękką margarynę lub masło oraz ocet.
  2. Od razu zacznij zagniatać ciasto, a w połowie dodaj odrobinę ciepłej wody. Zagniataj i dolewaj po troszkę wody, aż powstanie gładka, jednolita kula ciasta.
  3. Rozwałkuj je, wytnij romby, a następnie zrób nacięcie na środku i przełóż ciasto, aby powstał kształt faworka.
  4. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej mocno olej, a następnie po kolei wrzucaj faworki bez śmietany.
  5. Smaż, aż będą miały złocisty kolor, a następnie odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.

Czytaj także:
Jak przechowywać pączki i faworki
Mini pączki w 15 minut
Oponki serowe bez śmietany

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA