Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 450,
- 3 żółtka,
- 20 g masła lub bezmlecznej margaryny,
- 40 g cukru pudru,
- łyżka octu,
- olej do smażenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Tradycyjny przepis na faworki zawiera gęstą, kwaśną śmietanę oraz spirytus, który sprawia, że gotowe ciasto nie wchłania tłuszczu podczas smażenia. W tej roli jednak możesz wykorzystać spirytus, a zamiast śmietany wykorzystać margarynę. Zagniatanie ciasta na faworki wymaga siły, jednak jest to pyszna przekąska, popularna szczególnie w Tłusty Czwartek.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka i miękką margarynę lub masło oraz ocet.
- Od razu zacznij zagniatać ciasto, a w połowie dodaj odrobinę ciepłej wody. Zagniataj i dolewaj po troszkę wody, aż powstanie gładka, jednolita kula ciasta.
- Rozwałkuj je, wytnij romby, a następnie zrób nacięcie na środku i przełóż ciasto, aby powstał kształt faworka.
- W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej mocno olej, a następnie po kolei wrzucaj faworki bez śmietany.
- Smaż, aż będą miały złocisty kolor, a następnie odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Czytaj także:
Jak przechowywać pączki i faworki
Mini pączki w 15 minut
Oponki serowe bez śmietany