Mieszkańcy tego afrykańskiego kraju bardzo lubią ryby i owoce morza. Przyrządzają je na wiele sposobów, a wszystkie smakowicie. Oto jakie ryby jada się na Wybrzeżu Kości Słoniowej.
Czytaj więcej
Ich kuchnia nie należy do przesadnie wyszukanych, ale na pewno można się w tutejszej kuchni spodziewać ciekawych smaków. Na dodatek bez trudu można się u Malgaszy najeść.
Czytaj więcej
Mieszkańcy tej pięknej wyspy lubią nie tylko wanilię, z której hodowli słyną. W madagaskarskim menu pojawiają się też inne słodkie deserowe aromaty.
Czytaj więcej
Miłośnicy ryżu będą się dobrze czuli w madagaskarskiej kuchni, gdyż stanowi on podstawę tutejszego menu. Na szczęście towarzyszą mu też inne smaki.
Czytaj więcej
Choć w kuchni madagaskarskiej widoczne są wpływy francuskie, tubylcy nie przywiązują wielkiej wagi do chlebowych wypieków. Na szczęście można tam znaleźć coś, co chleb przypomina, jest to mofo.
Czytaj więcej
Jeśli chcemy poczuć smak Madagaskaru, koniecznie powinniśmy przygotować romazavę, jedno z najważniejszych dań mięsnych w miejscowej kuchni.
Czytaj więcej
Ten smakołyk jedzony jest przez cały rok, ale w Bożego Narodzenia popularność panforte rośnie. A to za sprawą świątecznych bakalii i przypraw korzennych.
Czytaj więcej
To drożdżowe ciasto na trwałe związało się z Bożym Narodzeniem i choć wypieka się je w całych Niemczech, za stolicę Stollenu uznać trzeba Drezno.
Czytaj więcej
Na świątecznych stołach w Hiszpanii nie mogło zabraknąć także słodyczy. Są to lekkie i umiarkowanie słodkie wypieki - ciasta i ciasteczka.
Czytaj więcej
To tradycyjne ciasto jest jednym z symboli francuskich Świąt Bożego Narodzenia. Nawiązuje do podtrzymywania ognia w kominku i świątecznej atmosfery w domu. Poznaj tradycję francuskiego polano.
Czytaj więcej