W pomidorach
Wybrzeże Kości Słoniowej przylega do Oceanu Atlantyckiego. Nie dziwi więc, że w miejscowym menu nie brakuje ryb. Niektóre łowione są w najbliżej położonej Zatoce Gwinejskiej, inne przypływają z odleglejszych stron. Jada się tu także ryby słodkowodne. Wszystkie znajdują własny pomysł na zaprezentowanie się na tutejszych talerzach. Wśród najpopularniejszych dodatków do ryb należą pomidory. Znaną potrawą jest karp duszony w pomidorach i czerwonej papryce z cebulą, czosnkiem i olejem arachidowym. Podobnie przygotowywana są też barweny, tilapie czy tuńczyki. Często do sosy pomidorowego zamiast papryki dodaje się cytrynę i imbir, przez co sos nabiera bardziej egzotycznego charakteru.
Zobacz także: Jakie cechy ma kuchnia afrykańska?
Pulpety, zupy…
Choć najczęściej ryby są grillowane lub duszone, to w miejscowych przepisach nie brak również innych pomysłów na dania rybne. Popularnym daniem są pulpety w sosie, a jakże by inaczej, pomidorowym. Do ciekawych potraw należą też zupy rybne, czasami z wieloma różnymi rybami w jednym garnku, innym razem tylko na bazie jednej, na przykład karpia. W zupach rybnych tego regionu bardo często pojawiają się też papryki, najczęściej czerwone, czasami też zielone. Smak zupy wzmacnia się koncentratem pomidorowym i papryką pikantną. Do ryb duszonych i grillowanych chętnie dosypuje się siekane zioła, w bardzo wielu przepisach pojawia się nasza swojska natka pietruszki. Francuskie korzenie tej kuchni widać też w obecności musztardy i białego wina, które również towarzyszą rybnym potrawom. Miejscowym akcentem jest za to wszechobecna kasza attieke, stanowiąca niemal obowiązkowy dodatek do ryb i mięs.
Zobacz także: Ryby w kuchni egipskiej - płastuga