Ten deser spodoba się wszystkim, którzy lubią dania oryginalne i nieoczywiste, a także są miłośnikami jabłek. Zobaczmy, jak zrobić tartę Tatin.
Czytaj więcej
Boże Narodzenie nie jest dla Greków tak ważne jak Wielkanoc, ale obchodzi się je zgodnie z tradycją i z całym ceremoniałem, a na stole pojawiają się najprzedniejsze dania.
Czytaj więcej
Jak niemal w każdym kraju, gdzie jest ciepło, a mieszkańcy cenią sobie towarzystwo podczas jedzenia, także i tu nie brak rozlicznych miejsc, gdzie można zjeść wśród przyjaciół.
Czytaj więcej
Nie ma chyba w Polsce osoby, która nie słyszałaby o kebabie. Niestety najczęściej kojarzy się nam z fast foodem. Tymczasem ten turecki przysmak ma wiele rodzajów, potrafi zaskoczyć formą i smakiem.
Czytaj więcej
Niektóre tureckie wypieki znamy doskonale, z innymi warto się bliżej poznać. Mogą bowiem stanowić smakowitą przekąskę lub dodatek do większego dania.
Czytaj więcej
Ten niezwykle prosty napój jogurtowy jest w Turcji tak popularny, że można go dostać w każdej restauracji i najmniejszym barze. Można też zrobić go sobie samodzielnie.
Czytaj więcej