To drożdżowe ciasto na trwałe związało się z Bożym Narodzeniem i choć wypieka się je w całych Niemczech, za stolicę Stollenu uznać trzeba Drezno.
Czytaj więcej
Na świątecznych stołach w Hiszpanii nie mogło zabraknąć także słodyczy. Są to lekkie i umiarkowanie słodkie wypieki - ciasta i ciasteczka.
Czytaj więcej
To tradycyjne ciasto jest jednym z symboli francuskich Świąt Bożego Narodzenia. Nawiązuje do podtrzymywania ognia w kominku i świątecznej atmosfery w domu. Poznaj tradycję francuskiego polano.
Czytaj więcej
Ten francuski region słynie z doskonałych wypieków, które szczególnie dobrze smakują w pachnące cytrusowo i korzennie Boże Narodzenie. Poznajmy, jakie ciasteczka królują w Alzacji na świątecznych stołach.
Czytaj więcej
Francuskie menu wigilijno-świąteczne opiera się na propozycjach delikatnych i wysublimowanych, czyli tym wszystkim, co tworzy charakter miejscowej kuchni i co Francuzi jedzą najchętniej.
Czytaj więcej
Ten typowo angielski przysmak świąteczny nie jest ani szybki, ani prosty w przygotowaniu, ale Anglicy nie wyobrażają sobie bez niego Bożego Narodzenia. Dowiedz się, jak zrobić Christmas pudding?
Czytaj więcej
Pan de jamón to szynkowy chlebek, pojawia się na wenezuelskim stole głównie podczas Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by robić go częściej. Jest prosty i pyszny.
Czytaj więcej
Te tajemnicze zawiniątka kryją w sobie pełnię smaku, a ich przygotowanie skupia w kuchni całą rodzinę i przyjaciół. Hallacas wymagają czasu i zaangażowania.
Czytaj więcej