Ten charakterystyczny chlebek kiedyś był pożywieniem pasterzy, dziś sięgają po niego również turyści, podgryzając go w chwilach wytchnienia.
Czytaj więcej
To jedno z wciąż niedocenianych warzyw, które wprowadza do kuchni smak i zdrowie. Warto poznać portulakę i zaprosić ją do naszego menu, w którym o tej porze roku coraz częściej dominuje świeżość i energia.
Czytaj więcej
Pierwsze tygodnie wiosny rozbudzają w nas apetyt na zieleninę, ale wciąż jeszcze brakuje naprawdę świeżych, nowych warzyw. Sięgnijmy więc po to, co już jest i zróbmy to wiosennie.
Czytaj więcej
Choć rozmaite kanapki są jedzone powszechnie w całej Skandynawii, Duńczycy uczynili z nich prawdziwy przysmak narodowy. Ich smorrebrod na pewno zasmakują Polakom.
Czytaj więcej
Te pyszne ciasteczka mają długą historię, w której niemały udział ma święta Łucja, w Szwecji traktowana z ogromnym szacunkiem, choć wcale nie pochodziła ze Skandynawii. Zobaczcie, czym są lusserkatter?
Czytaj więcej
To skandynawskie danie nie wymaga wielkich umiejętności, tylko trochę cierpliwości. Zrobić je można także u nas, ciesząc się smakiem z północy. Oto przepis na gravlaks.
Czytaj więcej
Choć każdy ze skandynawskich narodów ma swoje ulubione smaki i potrawy, wszystkich łączy zamiłowanie do podobnych składników i sposobów ich przygotowywania. Oto kilka faktów ze skandynawskiej kuchni.
Czytaj więcej
Nie brak tu nowoczesnych dań typu fusion, ale bez trudu odnajdziemy też dania typowe dla północnej Europy. Polakom kuchnia duńska może naprawdę zasmakować.
Czytaj więcej
Aquavit Powstał w Danii, ale z przyjemnością popijają go wszyscy Skandynawowie. Jego smak jest wyrazisty, rozgrzewający i trudny do zapomnienia.
Czytaj więcej