Wiele smaków
Mofo to tak naprawdę rodzaj placuszków zastępujących chleb. Jada się je przede wszystkim na śniadanie, bez trudu można je kupić w ulicznych punktach sprzedaży. Istnieje wiele rodzajów tych ciast, w zależności od tego, co stanowi ich podstawę, a także jakie dodatki znalazły się w środku. Najpopularniejsze jest mofo gasy, czyli chleb malgaski. Robi się go z mąki ryżowej i ma on dość uniwersalny charakter. Najczęściej występuje w formie śniadaniowej, tworząc duet z kawą. Słodszą wersją tych ciastek są mokary, również zrobione z mąki ryżowej, ale z dodatkiem rozdrobnionego kokosa. Z kolei mofo baolina powstaje z mąki kukurydzianej i jest smażone jak racuchy.
Zobacz także: Jak zrobić Makroud el Louse?
Bardziej wytrawnie
Nie wszystkie ciasta i placki są wyraźnie deserowe. Malgasze pieką również z dodatkiem innych przypraw. Często chlebki solą i smażą na smalcu, przez co pasują one nie tylko do owoców. Zdarzają się też wypieki całkiem pikantne, przyprawiane drobno siekanymi warzywami, cebulą i pomidorami. Zresztą nawet składniki przez nas postrzegane jako wybitnie deserowe u Malgaszów mogą stać się częścią dań obiadowych. Przykładem są banany, które zapieka się w chlebkach na słodko, ale smaży się je także i podaje na przykład do kolacji.
Zobacz także: Tunezyjskie słodkości