Jak gotować ciecierzycę?
Jak gotować ciecierzycę?6 miesięcy temu
To ile gotować ciecierzycę zależy od tego, jak długo będziesz ją wcześniej moczyć w zimnej wodzie. Aby ciecierzyca ugotowała się szybciej, do wody dodaj odrobinę sody. Czytaj więcej
Boże Narodzenie w Niemczech - tradycje i obyczaje
Boże Narodzenie w Niemczech - tradycje i obyczaje8 miesięcy temu
Boże Narodzenie w Niemczech to też kiermasze, w niektórych miastach jest ich nawet kilka w różnych punktach, zwykle na starówkach, wokół katedr. Święta w Niemczech to 25 i 26 grudnia - Wigilia w Niemczech jest dość skromna, ale nie jest postna. Czytaj więcej
Jakie mięso wołowe na bitki, rolady, zrazy i burgery?
Jakie mięso wołowe na bitki, rolady, zrazy i burgery?9 miesięcy temu
Jak dobrać rodzaj mięsa wołowego do przygotowywanego dania? Te z przerostami tłuszczu lepiej sprawdzą się do burgerów, gulaszy i pasztetów, a te nieco chudsze na rolady i bitki. Czytaj więcej
Jak pić i podawać ouzo?
Jak pić i podawać ouzo?rok temu
Ouzo to grecki trunek, który można pić solo lub z dodatkiem wody. Tradycyjnie popija się go między przekąskami, sącząc powolutku. Czytaj więcej
Z czym się jada siemieniotkę?
Z czym się jada siemieniotkę?2 lata temu
Przygotowanie siemieniotki zajmuje sporo czasu, ale tradycyjni Ślązacy nie wyobrażają sobie wigilijnej wieczerzy bez ich słynnej zupy. Czytaj więcej
Jak zrobić tłuczeńce?
Jak zrobić tłuczeńce?2 lata temu
Są słodkie i aromatyczne, a przy tym niezwykle proste do zrobienia. Tłuczeńce doskonale podkreślą korzenny urok Bożego Narodzenia. Czytaj więcej
Jak przygotować świąteczną zupę makową?
Jak przygotować świąteczną zupę makową?2 lata temu
Chociaż zupę makową można jeść przez cały rok, najlepiej smakuje na wigilijnym stole. Ma w sobie bowiem wszystko to, co z Bożym Narodzeniem kojarzy nam się najbardziej. Czytaj więcej
Jak przygotować makiełki?
Jak przygotować makiełki?2 lata temu
Na Śląsku znane są pod nazwą makówki, w Wielkopolsce jada się je jako makiełki. Zawsze jednak podczas Bożego Narodzenia, co podkreśla ich świąteczny charakter. Czytaj więcej
Z czym łączyć kasze?
Z czym łączyć kasze?2 lata temu
Na rynku jest wiele odmian kaszy i czasami trudno się w nich połapać, zwłaszcza w tych do niedawna rzadziej spotykanych na naszym rynku i na naszych stołach. Czytaj więcej
Ryba na patelni
Ryba na patelni2 lata temu
Jeśli już sięgamy po rybę, to najchętniej podajemy ją w postaci smażonej. Sęk w tym, że nie zawsze ściągamy z patelni kawałek zwarty i pięknie wysmażony, a nieapetycznie pokruszony odbiera apetyt na dokładkę. Czytaj więcej