Makiełki z bułką to słodka wigilijna potrawa z makiem. Na Śląsku znane są pod nazwą makówki, w Wielkopolsce jada się je jako makiełki. Zawsze podczas Bożego Narodzenia, co podkreśla ich świąteczny charakter. Sprawdź, jak przygotować najsmaczniejszy makowy deser wigilijny.
Czytaj więcej
To ile gotować ciecierzycę zależy od tego, jak długo będziesz ją wcześniej moczyć w zimnej wodzie. Aby ciecierzyca ugotowała się szybciej, do wody dodaj odrobinę sody.
Czytaj więcej
Boże Narodzenie w Niemczech to też kiermasze, w niektórych miastach jest ich nawet kilka w różnych punktach, zwykle na starówkach, wokół katedr. Święta w Niemczech to 25 i 26 grudnia - Wigilia w Niemczech jest dość skromna, ale nie jest postna.
Czytaj więcej
Jak dobrać rodzaj mięsa wołowego do przygotowywanego dania? Te z przerostami tłuszczu lepiej sprawdzą się do burgerów, gulaszy i pasztetów, a te nieco chudsze na rolady i bitki.
Czytaj więcej
Na rynku jest wiele odmian kaszy i czasami trudno się w nich połapać, zwłaszcza w tych do niedawna rzadziej spotykanych na naszym rynku i na naszych stołach.
Czytaj więcej
Jeśli już sięgamy po rybę, to najchętniej podajemy ją w postaci smażonej. Sęk w tym, że nie zawsze ściągamy z patelni kawałek zwarty i pięknie wysmażony, a nieapetycznie pokruszony odbiera apetyt na dokładkę.
Czytaj więcej
Znamy go pod wieloma imionami, ale żadne nie jest jeszcze zbyt dobrze znane. Najwyższa pora to zmienić, bo kaki zasługuje na większe zainteresowanie.
Czytaj więcej