Jak przygotować deser w stylu madagaskarskim?

Mieszkańcy tej pięknej wyspy lubią nie tylko wanilię, z której hodowli słyną. W madagaskarskim menu pojawiają się też inne słodkie deserowe aromaty.
/ 04.01.2011 14:45

Bananowo

Banany należą do częściej wykorzystywanych owoców w tej części Afryki. Jada się je smażone bez dodatku cukru jako składnik dań obiadowych, a na słodko są jednym z ulubionych deserów. Warto spróbować na przykład bananów w cieście. Mąkę pszenną i ryżową zmieszać w równych proporcjach (w sumie 250 g), dodać jajka, mleko i cynamon. Obrane i pokrojone wzdłuż banany zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim tłuszczu, aż się zrumienią. Najlepsze są jedzone od razu, jeszcze ciepłe. Banany dodaje się też do ciast, a nawet jada w formie suszonej.

Zobacz także: Jak zrobić banany w cieście po wietnamsku?

Orzechowo

Wśród kojarzących się z deserami dodatków ważna pozycję zajmuje kokos. Mleczko kokosowe często wykorzystywane jest do dań mięsnych, głównie z drobiem, ale nie brak go też w słodkich wypiekach. Rozdrobnione kokosy dorzuca się do niektórych robionych z mąki ryżowej chlebków mofo gasy. Decyduje o smaku ciasta zwanego godro-godro, które powstaje z mąki ryżowej, mleka kokosowego, cukru (w proporcjach 3:1:1) i wanilii. Popularne są także orzeszki ziemne, dodawane do ciasta zwanego koba, które zawija się w liście bananowca i gotuje tak długo, aż wszystkie składniki, w tym i orzeszki, zmiękną.

Owocowo

Poza słodkimi wypiekami na wyspie jada się ogromne ilości świeżych owoców. Wybór jest całkiem pokaźny, jada się bowiem banany, ananasy, mango, liczi, owoce tamaryndowca, arbuzy, pomarańcze. Czasami wzmacnia się ich słodycz dodatkową dawką cukru i wanilii, zwykle jednak dojrzewające w słońcu owoce spełniają oczekiwania miłośników słodkości.

Zobacz także: Zaskakujące owoce afrykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA