To jedno z wciąż niedocenianych warzyw, które wprowadza do kuchni smak i zdrowie. Warto poznać portulakę i zaprosić ją do naszego menu, w którym o tej porze roku coraz częściej dominuje świeżość i energia.
Czytaj więcej
Pierwsze tygodnie wiosny rozbudzają w nas apetyt na zieleninę, ale wciąż jeszcze brakuje naprawdę świeżych, nowych warzyw. Sięgnijmy więc po to, co już jest i zróbmy to wiosennie.
Czytaj więcej
Choć rozmaite kanapki są jedzone powszechnie w całej Skandynawii, Duńczycy uczynili z nich prawdziwy przysmak narodowy. Ich smorrebrod na pewno zasmakują Polakom.
Czytaj więcej
Te pyszne ciasteczka mają długą historię, w której niemały udział ma święta Łucja, w Szwecji traktowana z ogromnym szacunkiem, choć wcale nie pochodziła ze Skandynawii. Zobaczcie, czym są lusserkatter?
Czytaj więcej
To skandynawskie danie nie wymaga wielkich umiejętności, tylko trochę cierpliwości. Zrobić je można także u nas, ciesząc się smakiem z północy. Oto przepis na gravlaks.
Czytaj więcej