Najczęściej uważa się je za cenne źródło błonnika, ale otręby mają nam znacznie więcej do zaoferowania. Warto wiedzieć, które zboża najlepiej odpowiadają na nasze zapotrzebowanie.
Czytaj więcej
Wieprzowina należy do najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Przyzwyczajeni do kupowania w porcjach zapominamy jednak, że nie za każdym razem mamy do czynienia z tym samym smakiem. Oto jak można najlepiej wykorzystać wieprzowe kawałki.
Czytaj więcej
Karaiby są zdecydowanie zdominowane przez radość - życia i jedzenia. Kuchnia karaibska jest bardzo zróżnicowana ponieważ wiele krajów budowało jej historię. Najlepsze dania pojawiają się zawsze pod koniec dnia.
Czytaj więcej
Ryby i owoce morza są absolutną podstawą karaibskiego menu. Ale trudno się dziwić, wszak jest to rejon wyspiarski i bliskość łowisk musi mieć znaczenie dla tutejszych smakoszy. Przygotowanie ryby w stylu karaibskim odmieni każdy obiad.
Czytaj więcej
Przy takim bogactwie warzyw i owoców, jakie spotkać można na Karaibach, nie dziwi zamiłowanie miejscowych smakoszy do rozmaitych sosów i sals w których dominuje słodycz pikanterii. Poznaj pikantny urok Karaibów.
Czytaj więcej
Przyjazny klimat wysp sprawia, że doskonale rosną tu rozmaite owoce. Owoce są idealnym dodatkiem do dań głównych i deserów, a karaibscy kucharze wiedzą o tym najlepiej. Zobacz, jakie owoce możesz zjeść na wyspach.
Czytaj więcej
Choć nie brak tu znanych nam warzyw, to podstawę tutejszego menu stanowią warzywa nieco mniej popularne w naszej części świata. Bataty są podstawą warzywnego jadłospisu na Karaibach. Na stołach można też znaleźć inne warzywne hity: pomidory, paprykę, ziemniaki.
Czytaj więcej
Mieszkańcy Karaibów pijają głównie rum, jednak można tu spotkać także inne trunki i drinki. Niektóre z nich swą sławą wyszły daleko poza granice tego rejonu świata.
Czytaj więcej
Kokosowy smak pojawia się w bardzo wielu daniach wyspiarskich w tej części Ameryki. Kojarzy się z wakacjami, radosnym orzeźwieniem i kulinarną przygodą. Zupy, drinki, sosu to tylko jedne z wielu zastosowań tego białego orzeźwienia. Karaiby bez kokosów są niekompletne.
Czytaj więcej
Kuchnia na Wybrzeżu Kości Słoniowej ma w sobie dużo z kuchni afrykańskiej i sporo wpływów europejskich. Przypadnie do gustu miłośnikom ryb i drobiu, a także tym, którzy lubią warzywa.
Czytaj więcej