Sosy marokańskie
Sosy marokańskie14 lat temu
Istnieje kilka klasycznych sosów związanych z kuchnią Maroka – być może staną się one dla Ciebie inspiracją. Czytaj więcej
Kilka słów o kuchni Maroka
Kilka słów o kuchni Maroka14 lat temu
Maroko reprezentuje jedną z najbardziej zróżnicowanych kultur kulinarnych – z wpływami arabskimi, hiszpańskimi, francuskimi, żydowskimi, berberyjskimi, mauryjskimi. W wyniku ich zderzenia powstały smakowite i dość niezwykłe potrawy tej kuchni. Czytaj więcej
Jak się robi koszari?
Jak się robi koszari?14 lat temu
Koszari to jedna z narodowych potraw Egiptu. Danie to robi się z soczewicy, ryżu, makaronu i ostrego sosu pomidorowego. Można je kupić u sprzedawców ulicznych, choćby i w Kairze. Czytaj więcej
Jak zrobić beid hamine, czyli egipskie jaja?
Jak zrobić beid hamine, czyli egipskie jaja?14 lat temu
Beid hamine to starożytna, egipska potrawa z jaj, sięgająca korzeniami do kuchni Żydów żyjących w Egipcie w dawnych czasach. Czytaj więcej
Ryby w kuchni egipskiej - płastuga
Ryby w kuchni egipskiej - płastuga14 lat temu
Nie wiadomo dlaczego, ale jakoś płastuga nie kojarzy się dobrze. Choć przecież ryba ta jest bardzo smaczna i stanowi ciekawy punkt w kulinarnej kulturze Egiptu. Z drugiej jednak strony, mumie też nie kojarzą się dobrze, a przecież tysiące ludzi specjalnie przyjeżdża do Kairu, by je oglądać. Czytaj więcej
Jak się robi pierożki ze szpinakiem?
Jak się robi pierożki ze szpinakiem?14 lat temu
Oaza zamknięta w piramidzie? Sprawdźcie sami – to nie fatamorgana, to szpinakowe pierożki! W sam raz na poobiednie pogaduszki o klątwie faraonów… Czytaj więcej
Jak w Egipcie gotuje się ryż?
Jak w Egipcie gotuje się ryż?14 lat temu
Gotowany ryż to podstawa diety egipskiej. Podaje się go na tysiące sposobów. Czytaj więcej
Ryż z wątróbką czyli wspomnienie faraona
Ryż z wątróbką czyli wspomnienie faraona14 lat temu
Wątróbka ma tylu samo zwolenników, co przeciwników. Podobnie jak niegdyś faraonowie. Tyle że dzisiaj o naszym stosunku do wątróbki z ryżem możemy mówić na głos. A wtedy… No cóż, to była całkiem inna bajka. Czytaj więcej
Egipska shoarma drobiowa na polskim stole
Egipska shoarma drobiowa na polskim stole14 lat temu
Shoarma to właściwie turecka potrawa uliczna. Jakkolwiek doskonale zakorzeniła się również w kulturze egipskiej. A od ponad dekady danie to podbija również i polskie stoły. Czytaj więcej
Jak należy robić egipską koftę?
Jak należy robić egipską koftę?14 lat temu
Koftę egipską należy robić z siekanego mięsa – wołowiny lub baraniny. Poza tym można ją przyprawiać na bardzo wiele sposobów, a potem smażyć, piec lub grillować. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA