Jak zrobić rogale świętomarcińskie i skąd wzięła się ta tradycja? Czy wiesz, co wspólnego te rogale mają z koniem?
Jak zrobić rogale świętomarcińskie i skąd wzięła się ta tradycja? Czy wiesz, co wspólnego te rogale mają z koniem?2 tygodnie temu
Jak zrobić rogale świętomarcińskie? Już od lat są szalenie popularnym deserem w listopadzie. Ich tradycja sięga czasów pogańskich, ale została odnowiona w XIX wieku. Oto pyszny przepis na oryginalne rogale świętomarcińskie z gęstym lukrem i posypką z posiekanych orzechów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Czytaj więcej
Jak obrać paprykę w szybki i łatwy sposób? Pomoże patelnia lub piekarnik
Jak obrać paprykę w szybki i łatwy sposób? Pomoże patelnia lub piekarnik2 lata temu
Jak obrać paprykę i po co w ogóle to robić? Obrana papryka w połączeniu z mozzarellą, bazylią i oliwą z dodatkiem cytryny, to smaczna i wykwintna przystawka. Można ją także wykorzystać do przygotowania aromatycznych sosów. Paprykę obiera się jednak w inny sposób niż np. pomidora. Czytaj więcej
Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło?
Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło?3 lata temu
Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło? Jeśli pieczesz biszkopt, ciasto jogurtowe lub keks, a nie jesteś pewna, czy wewnątrz jest już dobre, zastosuj pewną starą metodę stosowaną jeszcze przez nasze prababki. Czytaj więcej
Jak przechowywać jajka, by zachować ich świeżość na dłużej?
Jak przechowywać jajka, by zachować ich świeżość na dłużej?4 lata temu
Przechowywanie jajek w lodówce to dobra opcja, szczególnie jeśli planujesz wykorzystać je dopiero po upływie 14 dni. Jeśli w twoim domu zjada się dużo jajek wystarczy, że będziesz trzymać je w kuchennej szafce. Czytaj więcej
Czym zagęścić sos - jak zagęścić sos bez mąki?
Czym zagęścić sos - jak zagęścić sos bez mąki?4 lata temu
Nasze mamy i babcie nie zastanawiały się, czym zagęścić sos: po prostu z mąki i masła robiły zasmażkę. Sos możesz jednak zagęścić bez mąki, wystarczy mieć w kuchni żółtko, śmietanę lub mielony len. Czytaj więcej
Jak upiec karkówkę - w folii aluminiowej i bez
Jak upiec karkówkę - w folii aluminiowej i bez4 lata temu
Aby upiec karkówkę, mięso natrzyj solą, zmiażdżonym czosnkiem i np. ziołami prowansalskimi lub kminkiem. Następnie szczelnie owiń karkówkę folią aluminiową i włóż do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Ile piec karkówkę? 1 kg mięsa potrzebuje ok. 1 godziny pieczenia. Czytaj więcej
Czym smarować ciasto francuskie przed pieczeniem, by było lśniące
Czym smarować ciasto francuskie przed pieczeniem, by było lśniące4 lata temu
Jeśli zastanawiasz się, czym posmarować ciasto francuskie zamiast jajka, by po upieczeniu pięknie lśniło: prócz żółtka i białka, sprawdzi się zimna woda z cukrem, chłodne mleko czy roztopione masło. Czytaj więcej
Jak zrobić cukier puder - prosty sposób
Jak zrobić cukier puder - prosty sposób4 lata temu
Jeśli akurat zabrakło ci cukru pudru, możesz szybko zmielić zwykły cukier. Poznaj 3 sposoby na to, jak zrobić cukier puder. Czytaj więcej
Jak szybko lepić pierogi?
Jak szybko lepić pierogi?4 lata temu
Pierogi są pracochłonne i wymagają wprawy. Choć nie przyspieszysz przygotowania ciasta, to możesz nauczyć się szybko lepić pierogi. Czytaj więcej
Lista zakupów na święta dla zapracowanych oraz menu
Lista zakupów na święta dla zapracowanych oraz menu4 lata temu
Zakupy świąteczne nie muszą być męczące, jeśli je wcześniej przemyślisz. Lista produktów do kupienia jest długa i warto ją właściwie zaplanować, by ze wszystkim zdążyć na Wigilię. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA