Jak zrobić apple pie?

Ebbelwoi produkuje się z kwaśnych jabłek, stąd jego kwaskowy posmak.
Pytani o to, za co idą bić się na froncie europejskim, żołnierze amerykańscy odpowiadali dziennikarzom: „za mamę i apple pie!”. Jak w takim razie zrobić apple pie, za które warto umierać?
/ 22.11.2010 14:34
Ebbelwoi produkuje się z kwaśnych jabłek, stąd jego kwaskowy posmak.

Aby przygotować samo ciasto, potrzebne będzie:

2 1 / 2 filiżanki białej mąki
2 łyżki cukru
1 / 4 łyżeczki soli
1 / 2 szklanki zimnego masła, podzielone na małe kawałki
8 łyżek wody z lodem

Zmieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce. Dodaj do nich następnie schłodzone, pokrojone w kostki masło i połącz je z sypkimi składnikami jedynie za pomocą noża (krojąc je na coraz mniejsze kawałki). Nie ugniataj ciasta, żeby masło nie zrobiło się ciepłe. To ważne ze względu na kruchość placka. Gdy masło z suchymi składnikami połączy się nieco, dodaj zmrożoną wodę. Miksuj, aż ciasto połączy się w całość. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę, ugniataj przez chwilę i podziel na pół. Rozwałkuj obydwa kawałki, połóż na papier do pieczenia lub folię i zroluj razem z papierem. Następnie wstaw do lodówki na pół godziny.

Polecamy: Jak zrobić brownie?

Jeden z placków wyjmij i rozwałkuj na placek o powierzchni formy, w której będziesz piec ciasto, powiększonej o powierzchnię brzegów. Połóż na wysmarowaną tłuszczem formę, nadmiar ciasta przycinając przy krawędziach. Wstaw do lodówki. Przygotuj nadzienie jabłkowe, zgodnie z poniższą instrukcją:

Na nadzienie jabłkowe potrzebne będą:

1 / 3 szklanki cukru
1 / 4 szklanki mąki
1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
8 średnich jabłek
2 łyżki margaryny

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Pokrój obrane jabłka w plastry. Zmieszaj cukier, mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i sól w dużej misce. Wsyp do miski jabłka i obtocz w mieszaninie mąki i przypraw. Wyłóż na ciasto, połóż na jabłka odrobinę margaryny, przykryj z góry rozwałkowaną, drugą kulką ciasta, przycinając brzegi (można je też docisnąć do rantu formy widelcem, zapewniając tym samym ładniejszy wygląd). Pozakłuwaj ciasto widelcem w środku, aby para miała gdzie ujść, a ciasto nie pękło.

Rada Aby uniknąć przypalenia ciasta na krawędziach, przykryj je folią aluminiową. Usuń folię na 15 minut przed zakończeniem pieczenia. Apple pie piecz 40-50 minut lub do momentu, gdy wierzch jest brązowy, a sok z jabłek zaczyna wrzeć i wylewać się poprzez szczeliny w górnej warstwie ciasta.

Polecamy: Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA