Jak zrobić jambalayas?

Jambalaya to kreolska potrawa z ryżu.
Jambalayas to kreolskie potrawy z ryżu. Ich ojczyzną jest Luizjana. Spróbujcie sami przygotować ją w swoim domu według sprawdzonego przepisu.
/ 22.11.2010 14:43
Jambalaya to kreolska potrawa z ryżu.

Dodaje się do nich cebulę, czosnek, paprykę oraz mięso – od skorupiaków po wieprzowinę. Szczegółowy dobór dodatków zależy od lokalnych tradycji i weny gotującego.

Jambalaya może wymyślić praktycznie każdy z nas, ale jeśli w danej chwili nie ma pomysłu, poniższy przepis może okazać się całkiem przydatny:

Składniki:

  • oliwa
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 papryki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki zmiażdżonego czosnku
  • szklanka chorizo pokrojonego w kostkę (może być też inna, ostra i aromatyczna kiełbasa)
  • dwie piersi kurczaka pokrojone w kawałki
  • papryczka chilli drobno posiekana, ale bez pestek
  • 500 g długoziarnistego ryżu
  • 2 łyżki kurkumy (opcjonalnie)
  • Po pół łyżeczki - papryki słodkiej i ostrej w proszku, cebuli w proszku lub soli czosnkowej
  • sól, pieprz do smaku
  • Litr wody, wywaru lub bulionu
  • trochę pokrojonych w kostkę warzyw (może być też mrożona mieszanka warzyw tzw. na patelnię)
  • Jeśli ktoś akurat ma – szklanka krewetek.

Rozgrzewamy duży rondel, a gdy będzie już ciepły – dodajemy oliwę. Następnie w kolejności: cebulę, papryki, czosnek, chorizo, kurczaka i warzywa. W odstępach co 2 minuty. Dusimy całość przez 10 minut. Teraz wrzucamy chilli oraz wypłukany ryż. Mieszamy i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy przyprawy i jeszcze raz mieszamy. W dalszym etapie wlewamy bulion, wywar lub wodę, a gdy całość zabulgocze, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż całość zmięknie.

Polecamy: Smażony ryż z ananasem

Co jakiś czas trzeba mieszać potrawę, inaczej ryż przywrze do dna. Trwa do od 30-50 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy mięso z krewetek (jeśli zdecydowaliśmy się włączyć je do potrawy).

Doprawiamy do smaku i gotowe. Jambalaya podajemy w miseczkach, posypane drobno siekanym szczypiorkiem lub szalotką.

Polecamy: Jak gotować ryż na patelni?

Redakcja poleca

REKLAMA