Syntetyczne galaretki najczęściej wykorzystujemy jako ozdobę do chłodzonych deserów. Czasami jeszcze zatapiamy w nich owoce. Ale w większości galaretki z torebek wszystkie smakują jak słodzona woda z kwaskiem cytrynowym. Chociaż mogłyby mieć prawdziwy zapach i smak owoców. Aby uzyskać ten efekt, nie trzeba wiele.
1 sposób
Zamiast rozpuszczać galaretkę z torebki w wodzie, rozpuść ją w zagotowanym soku (np. takim z kartonu).
- Żółte i pomarańczowe np. w soku pomarańczowym
- Zielone – np. w soku jabłkowym lub w soku z kaktusa
- Czerwone – w soku wiśniowym, malinowym, porzeczkowym…
Nie tylko będą pięknie wyglądać, ale i lepiej smakować.
Zobacz także: Jaki alkohol podawać do deserów?
2 sposób
Nie zawsze trzeba używać galaretek z torebki. Często wystarczy jedynie żelatyna. Jeśli rozpuścimy ją w dowolnym soku owocowym lub mieszance wody i konfitur (najlepiej domowych) – wyjdzie przepyszna galaretka.
3 sposób
Jeśli zmiksujemy świeże owoce i połączymy owocową pulpę z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody lub soku, wyjdzie nam przepyszna, naturalna galaretka. Nieporównanie smaczniejsza od tych z torebek.
Dla ciekawych – świetny przepis na galaretkę z melona, na winie!
- ½ kg melona
- 2 szklanki wina (białego)
- 2 szklanki cukru (można użyć mniej)
- 2 szklanki wody (jeśli używasz mniej cukru, zmniejsz o tyle samo ilość wody)
- sok z 1 cytryny
- 3 dkg żelatyny lub 2 zielone galaretki (np. agrestowe)
Obieramy melon, wyjmujemy pestki, kroimy na kawałki, a następnie rozgotowujemy w winie. Przecedzamy tak powstały płyn przez sito lub pieluchę. Z wody, soku cytrynowego i cukru robimy syrop. Do syropu dodajemy masę melonową i rozpuszczoną żelatynę (rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości gorącej wody lub w gorącym winie). Przelewamy do foremek i chłodzimy.
Polecamy: Ciasto na zimno