Trzy sylwestrowe przekąski

Rodzynki to idealny dodatek do ciast i deserów.
Bez względu na to, czy na Twoim Sylwestrze królować będzie Abba czy Rihanna i czy wystąpisz w przebraniu, czy też nie, dobrze jest przygotować smaczne i lekkie menu. W tańcu bowiem lepiej nie czuć, jak w brzuchu podskakują kawałki pizzy lub bigos. A poza tym, akurat w Sylwestra lepiej poświęcić więcej czasu na wygląd niż na stanie przy garnkach.
/ 20.12.2010 18:17
Rodzynki to idealny dodatek do ciast i deserów.

Dlatego podpowiadamy jak zrobić kilka prostych i szybkich w przygotowaniu przekąsek. Będą smaczne, atrakcyjnie wyglądające i nasycą. Można ich zjeść kilka, albo wiele – akurat w Sylwestra można sobie darować liczenie kalorii. Przecież i tak wszystko „wytańczymy”!

Pomidorowe poduchy

Składniki:
2 średnie cebule
Oliwa
Suszone pomidory (kilka)
4-5 łyżek soku pomidorowego
Tymianek suszony
Cukier
Ciasto francuskie

Ciasto francuskie wyjmij wcześniej z zamrażalki, aby zdążyło się rozmrozić.

Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią oliwę (4 łyżki). Wrzuć na tłuszcz pokrojoną w krążki cebulę. Podsmaż, aż zmięknie. Następnie dodaj nieco cukru (łyżkę) i wsyp pokrojone w paski, suszone pomidory. Smaż ok. 2 minut, a potem zalej sokiem pomidorowym i dodaj sporo tymianku (proponuję łyżeczkę). Cebula i pomidory powinny pod wpływem soku jeszcze zmięknąć (smażymy jeszcze jakieś 2-3 minuty).

Ciasto francuskie pokrój w kwadraty, ułóż w formie, na papierze do pieczenia (zachowaj odstępy, żeby w trakcie pieczenia ciasto się nie zrosło). Zrób małe wgłębienia w kwadratach i nakładaj łyżeczką farsz na środek. Ciasto nakłuj widelcem w miejscu, gdzie znajduje się farsz (inaczej podczas pieczenia może on spaść z ciasta).

Wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut.

Przekąski pomidorowe najlepiej smakują na ciepło. Można je podawać polane delikatną oliwą, ale trzeba uważać z dozowaniem - by na kreacji sylwestrowej nie pojawiła się potem tłusta plama.

Zobacz także: Menu na imprezę karnawałową

Serowe kulki
Można je przygotować dzień lub dwa dni przed Sylwestrem. Będą wyglądały bardzo atrakcyjnie. A przy okazji stanowią wygodną przekąskę.

Biały, tłusty ser
Masło (1/4 masy sera)
Sól
Grubo mielony pieprz
Zioła prowansalskie
Mięta suszona
Bazylia suszona
Papryka słodka
Papierowe foremki jak do pralinek
Ewentualnie odrobina chrzanu ze słoiczka
Pokrojona w kromki bagietka

Ser i miękkie masło rozdrabniamy za pomocą ręcznego blendera lub widelca na gładką masę. Dodajemy sól do smaku. Następnie formujemy małe kulki (wielkości truskawek) i obtaczamy bądź w pieprzu, bądź w ziołach czy papryce. Część masy serowej można zrobić z dodatkiem chrzanu (2-3 łyżeczki na 25 dkg sera), a następnie kulki obtaczać w ziołach. Gotowe wkładamy do papierowych foremek. Po przygotowaniu koniecznie chłodzimy (przez ok. 1 godzinę).

Kulki świetnie pasują do świeżej bagietki, a także jako dodatek do zielonej sałaty czy do wędzonego łososia.

Mieszanka bakaliowa

Ta przekąska świetnie sprawdzi się podczas zabawy. To wyśmienita „podjadanka”. Najlepiej będzie smakować, jeśli ją skomponujemy sami - z miękkich, nie przesuszonych składników. Potrzebne będą:

10 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
20 dkg suszonych żurawin
15 dkg migdałów
10 dkg rodzynek
10 dkg suszonych moreli
Ok. 7 suszonych fig (możne je przekroić na pół)
10 dkg orzechów nerkowca

Wszystkie bakalie mieszamy i przekładamy do przezroczystych naczyń – dzięki temu lepiej wyeksponujemy ich urodę. 

Zobacz także: Jak zrobić imprezę w stylu greckim?

Redakcja poleca

REKLAMA