Jak przygotować wigilię wiejską?
Jak przygotować wigilię wiejską?3 lata temu
Wieś spokojna, wieś wesoła… Choć polska wieś to coś więcej niż cytat z literatury, bywa właśnie taka – piękna. A wiejska wigilia może być naprawdę magiczna. Czytaj więcej
Wigilijny krem cytrynowy i pomarańczowy
Wigilijny krem cytrynowy i pomarańczowy3 lata temu
Przyzwyczajeni jesteśmy do klusek z makiem lub pierogów na słodko, ale żeby krem cytrynowy czy pomarańczowy pojawił się na wigilijnym stole? A przecież jeszcze przed wojną ta potrawa nie była niczym niezwykłym. Czytaj więcej
Jak przygotować piernik na Boże Narodzenie?
Jak przygotować piernik na Boże Narodzenie?3 lata temu
Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez piernika. A skoro piernik – to tylko toruński! Czytaj więcej
Likier pomarańczowy, czyli świąteczna uwertura
Likier pomarańczowy, czyli świąteczna uwertura3 lata temu
Dlaczego uwertura? Dlatego, że likier pomarańczowy przygotowuje się na miesiąc przed Bożym Narodzeniem. Idealnie pasuje do pierników i szarlotek! Czytaj więcej
Bożonarodzeniowe wino grzane
Bożonarodzeniowe wino grzane3 lata temu
Święta to nie tylko wigilia – to także cała bożonarodzeniowa oktawa. Nawet jeśli trzeba chodzić do pracy, to i tak wieczorami w naszym domu może być naprawdę świątecznie. Zadbajmy o atmosferę i wyciszmy się przy grzanym winie, w ciepłym świetle świec. Czytaj więcej
Jak przygotować świąteczny grog?
Jak przygotować świąteczny grog?3 lata temu
Grog, czyli odkrywanie imion historii. Niegdyś bardzo popularny – dziś jego nazwa brzmi jak dźwięki z zapomnianej płyty. Ale czy w święta nie powinniśmy znaleźć czasu na wspomnienia? Bo przecież świąteczny grog to nic innego jak herbata z prądem! Czytaj więcej
Śledź na wigilię
Śledź na wigilię3 lata temu
Śledzie znajdziemy w wigilijnym menu kresowym oraz na północy Polski. Czytaj więcej
Jak powstaje śledź pod pierzynką?
Jak powstaje śledź pod pierzynką?3 lata temu
Śledź „pod pierzynką” czy też „pod kołderką” to zabawna nazwa smacznej sałatki ze śledziem w roli głównej. Znajdziemy ją na wielu polskich stołach. Czytaj więcej
Jak zrobić mazowieckie rwaki?
Jak zrobić mazowieckie rwaki?3 lata temu
To danie wywodzi się z kuchni regionalnej. Jego głównym składnikiem są tłuczone ziemniaki. Rwaki są rodzajem klusek. Czytaj więcej
Zupa grzybowa na kwasie z kapusty
Zupa grzybowa na kwasie z kapusty3 lata temu
Zupa grzybowa na kwasie z kapusty to wigilijna zupa, jadana w niektórych częściach Mazowsza. Jej wyjątkowy smak nadaje kwas z kiszonej kapusty. Czytaj więcej