Bożonarodzeniowe wino grzane
Bożonarodzeniowe wino grzane5 lat temu
Święta to nie tylko wigilia – to także cała bożonarodzeniowa oktawa. Nawet jeśli trzeba chodzić do pracy, to i tak wieczorami w naszym domu może być naprawdę świątecznie. Zadbajmy o atmosferę i wyciszmy się przy grzanym winie, w ciepłym świetle świec. Czytaj więcej
Jak przygotować świąteczny grog?
Jak przygotować świąteczny grog?5 lat temu
Grog, czyli odkrywanie imion historii. Niegdyś bardzo popularny – dziś jego nazwa brzmi jak dźwięki z zapomnianej płyty. Ale czy w święta nie powinniśmy znaleźć czasu na wspomnienia? Bo przecież świąteczny grog to nic innego jak herbata z prądem! Czytaj więcej
Jak powstaje śledź pod pierzynką?
Jak powstaje śledź pod pierzynką?5 lat temu
Śledź „pod pierzynką” czy też „pod kołderką” to zabawna nazwa smacznej sałatki ze śledziem w roli głównej. Znajdziemy ją na wielu polskich stołach. Czytaj więcej
Jak zrobić mazowieckie rwaki?
Jak zrobić mazowieckie rwaki?5 lat temu
To danie wywodzi się z kuchni regionalnej. Jego głównym składnikiem są tłuczone ziemniaki. Rwaki są rodzajem klusek. Czytaj więcej
Zupa grzybowa na kwasie z kapusty
Zupa grzybowa na kwasie z kapusty5 lat temu
Zupa grzybowa na kwasie z kapusty to wigilijna zupa, jadana w niektórych częściach Mazowsza. Jej wyjątkowy smak nadaje kwas z kiszonej kapusty. Czytaj więcej
Jak dobrze zorganizować sprzątanie kuchni?
Jak dobrze zorganizować sprzątanie kuchni?7 lat temu
Śniadanie, obiad i kolacja, a potem nasza kuchnia wygląda jak pobojowisko. Jeśli zostawimy ją w takim stanie do rana, następny dzień trzeba będzie poświęcić na czasochłonne skrobanie i szorowanie. A przecież wystarczy tylko 20 minut, aby zapanować nad bałaganem. Czytaj więcej
Jak zrobić deser panna cotta?
Jak zrobić deser panna cotta?7 lat temu
Panna cotta czyli gotowana śmietana. Polska nazwa nie zwala z nóg, ale spróbujcie przygotować ten deser. Zobacz, jak zrobić deser panna cotta w 10 krokach! Czytaj więcej
Właściwy czas gotowania
Właściwy czas gotowania7 lat temu
Różne składniki potraw mają odmienne czasy gotowania, dlatego trzeba je dodawać w etapach – dzięki temu wszystko równo się ugotuje. Sprawdź co wrzucać do garnka w pierwszej kolejności, a co w ostatniej. Czytaj więcej
Zupa jak obraz, czyli czego lepiej nie łączyć
Zupa jak obraz, czyli czego lepiej nie łączyć8 lat temu
Tak jak w malarstwie, pewnych farb nie należy ze sobą łączyć, jeśli nie chcemy otrzymać bohomazu, tak i podczas gotowania należy trzymać się kilku zasad kompozycji. Nie tylko smakowych ale również wizualnych. Czytaj więcej
Jak przygotować mordonie?
Jak przygotować mordonie?8 lat temu
Mordonie to rodzaj knedli ziemniaczanych – kolejna potrawa regularnie goszcząca na stołach Beskidu Niskiego. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA