Zupa jak obraz, czyli czego lepiej nie łączyć
Zupa jak obraz, czyli czego lepiej nie łączyć8 lat temu
Tak jak w malarstwie, pewnych farb nie należy ze sobą łączyć, jeśli nie chcemy otrzymać bohomazu, tak i podczas gotowania należy trzymać się kilku zasad kompozycji. Nie tylko smakowych ale również wizualnych. Czytaj więcej
Jak przygotować mordonie?
Jak przygotować mordonie?8 lat temu
Mordonie to rodzaj knedli ziemniaczanych – kolejna potrawa regularnie goszcząca na stołach Beskidu Niskiego. Czytaj więcej
Jak podawać rydze?
Jak podawać rydze?8 lat temu
W Wysowej Zdrój, w Beskidzie Niskim, co roku organizowane jest Święto Rydza. Rejon ten słynie bowiem z obfitości w grzyby. We wrześniu osobiście sprawdziłam, że nie bez powodu rydz jest tu bohaterem osobnego święta. Czytaj więcej
Z czym podawać wołowinę?
Z czym podawać wołowinę?8 lat temu
Do wołowiny bardzo pasują wszelkiego rodzaju kasze. Można też podkreślić jej smak za pomocą prostego tricku..... Czytaj więcej
Jak przechowywać wędliny?
Jak przechowywać wędliny?8 lat temu
Jeszcze niedawno słowo „wędlina” mogło kojarzyć się ze sznurem damskich szpilek, botków i trzewików, ustawionych wraz z ich właścicielkami w kolejce pod mięsnym. Dziś możemy kupić sobie tyle szynki, ile się nam zachce. Grunt, żeby ją odpowiednio przechować. Czytaj więcej
Jak zrobić znakomity pasztet?
Jak zrobić znakomity pasztet?8 lat temu
Wyobrażacie sobie własnego pasztetnika w domu? Czyli osobę, którą zatrudniacie tylko po to, aby mieć codziennie na śniadanie świeży pasztet? No właśnie. A jeszcze za Augusta III polska szlachta sprowadzała sobie z Francji specjalnych kucharzy, tylko po to, by imponować swoim gościom suto zastawionym pasztetami stołem. Czytaj więcej
Jak się robi dżemy?
Jak się robi dżemy?8 lat temu
Czym różni się dżem od marmolady i konfitury? Rozwiążemy tę zagadkę w naszym serwisie. Czytaj więcej
Sztuka robienia galantyn
Sztuka robienia galantyn8 lat temu
Galantyny to zimne, najczęściej nadziewane mięsa, nierzadko otoczone cieniutką warstwą bursztynowej galarety. Uznawane są za dania wykwintne. Sztuka ta nie jest trudna. Czytaj więcej
Robimy deser owocowy crumble
Robimy deser owocowy crumble8 lat temu
Crumble to bardzo efektowny, pyszny i niezwykle prosty deser. Można go robić praktycznie z każdego rodzaju owoców. Potrzebne ci będzie tylko ceramiczne naczynie do zapiekania... Czytaj więcej
3 karnawałowe przekąski z ciasta francuskiego
3 karnawałowe przekąski z ciasta francuskiego8 lat temu
Gotowe ciasto francuskie to idealny punkt wyjściowy na dziesiątki ciekawych przekąsek karnawałowych. Lekkich jak francuski duch i zajmujących jak dworskie zabawy. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA