Jak podawać rydze?
Jak podawać rydze?8 lat temu
W Wysowej Zdrój, w Beskidzie Niskim, co roku organizowane jest Święto Rydza. Rejon ten słynie bowiem z obfitości w grzyby. We wrześniu osobiście sprawdziłam, że nie bez powodu rydz jest tu bohaterem osobnego święta. Czytaj więcej
Z czym podawać wołowinę?
Z czym podawać wołowinę?8 lat temu
Do wołowiny bardzo pasują wszelkiego rodzaju kasze. Można też podkreślić jej smak za pomocą prostego tricku..... Czytaj więcej
Jak zrobić znakomity pasztet?
Jak zrobić znakomity pasztet?8 lat temu
Wyobrażacie sobie własnego pasztetnika w domu? Czyli osobę, którą zatrudniacie tylko po to, aby mieć codziennie na śniadanie świeży pasztet? No właśnie. A jeszcze za Augusta III polska szlachta sprowadzała sobie z Francji specjalnych kucharzy, tylko po to, by imponować swoim gościom suto zastawionym pasztetami stołem. Czytaj więcej
Jak się robi dżemy?
Jak się robi dżemy?8 lat temu
Czym różni się dżem od marmolady i konfitury? Rozwiążemy tę zagadkę w naszym serwisie. Czytaj więcej
Sztuka robienia galantyn
Sztuka robienia galantyn8 lat temu
Galantyny to zimne, najczęściej nadziewane mięsa, nierzadko otoczone cieniutką warstwą bursztynowej galarety. Uznawane są za dania wykwintne. Sztuka ta nie jest trudna. Czytaj więcej
Robimy deser owocowy crumble
Robimy deser owocowy crumble8 lat temu
Crumble to bardzo efektowny, pyszny i niezwykle prosty deser. Można go robić praktycznie z każdego rodzaju owoców. Potrzebne ci będzie tylko ceramiczne naczynie do zapiekania... Czytaj więcej
Jak umyć lodówkę?
Jak umyć lodówkę?8 lat temu
Lodówka jest centrum naszej kuchni. Jesteśmy od niej zależni. Niestety – często zapominamy o resztkach jedzenia, które potem zakwitają na półkach. A do tego wszystkiego ten nieprzyjemny zapach… Co zrobić, by go się skutecznie pozbyć? Czytaj więcej
Jak zrobić sosy owocowe
Jak zrobić sosy owocowe8 lat temu
Sosy owocowe to ważny i piękny składnik deserów, dlatego nie zapominajmy o nich w naszej kuchni. Zwłaszcza gdy nadchodzi sezon wiosenno - letni, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców. Czytaj więcej
Jak gotować śmietanę i mleko
Jak gotować śmietanę i mleko8 lat temu
Do niektórych deserów potrzeba zagotować śmietanę, a następnie dodać ją do żółtek. Taka śmietana łatwo jednak może wykipieć. Czytaj więcej
Sałaty - kroić czy rwać
Sałaty - kroić czy rwać8 lat temu
Kto by pomyślał, że czasami wielkie półmiski, pełne zielonych sałat, mogą być przyczyną kulinarnych dylematów. Bo czy liście sałaty zawsze należy rwać, czy też można je kroić? Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA