Jak upiec schab?
Jak upiec schab?15 lat temu
Czy pieczony schab kojarzy się wam z poezją? Nie, nie z poezją smaku. Ze zwykłym, klasycznym kawałkiem wiersza? No właśnie. Wcześniej nie sądziłam, że może powstać wiersz o pieczystym. A tu proszę – gdy widelec weźmie do ręki Jeremi Przybora… Czytaj więcej
Jak upiec indyka?
Jak upiec indyka?15 lat temu
Pieczony indyk mniej kojarzy się z kuchnią polską, a bardziej z amerykańskim Świętem Dziękczynienia. No i oczywiście sosem żurawinowym. A jednak ten rodzaj mięsa często gościł na stołach ziemiańskich domów. A podawano go np. z rodzynkami. Czytaj więcej
Jak przygotować staropolski grzybek?
Jak przygotować staropolski grzybek?15 lat temu
Staropolski grzybek to coś pomiędzy omletem a naleśnikiem. Jest delikatny w smaku, szybki w przygotowaniu i będzie oryginalnym akcentem niedzielnego śniadania. Czytaj więcej
Jak zrobić staropolską jajecznicę z winem?
Jak zrobić staropolską jajecznicę z winem?15 lat temu
Znamy jajecznicę z cebulą, boczkiem, kurkami, cukinią… Ale z winem? Z czystej ciekawości warto odtworzyć ten staropolski, dworski przepis. Czytaj więcej
Jak zrobić staropolską polewkę cebulową?
Jak zrobić staropolską polewkę cebulową?15 lat temu
Jeśli lubicie zupę cebulową, ta polewka może wam przypaść do gustu jako ciekawostka historyczna. Jeśli nie lubicie – używajcie polewki cebulowej jako sosu do mięs. Czytaj więcej
Jak w XVII wieku podawano pieczyste?
Jak w XVII wieku podawano pieczyste?15 lat temu
Wybitny polski kucharz, Stanisław Czarnecki, żyjący w czasach polsko-tureckich wojen, radzi wszystkich ochmistrzyniom, by nie oszukiwały oczu gości i nie obsypywały mięsa chlebem. Dlaczego? Dowiedz się jak podawać pieczyste. Czytaj więcej
Jaką kuchnię lubiła królowa Jadwiga?
Jaką kuchnię lubiła królowa Jadwiga?15 lat temu
Królowa Jadwiga była nie tylko utalentowanym politykiem, ale także koneserem kuchni. To dzięki niej Władysław Jagiełło wprowadził do swojej diety owoce i warzywa. A te zapewniły mu długowieczność. Czytaj więcej
Jak zrobić XIV-wieczny drób faszerowany?
Jak zrobić XIV-wieczny drób faszerowany?15 lat temu
Każdy z nas zna faszerowany drób. Zobaczmy, jak przygotowywano go w XIV wieku. Informacje o tej potrawie pochodzą z prawdopodobnie XIV-wiecznej księgi kucharskiej Sent Sovi, zawierającej przepisy kuchni katalońskiej. Pamiętać jednak należy, że kuchnia średniowiecza była praktycznie taka sama w całej Europie. Czytaj więcej
Jak smakowały XIV-wieczne sałaty?
Jak smakowały XIV-wieczne sałaty?15 lat temu
To nieprawda, że w średniowieczu jadano wyłącznie ciężkie mięsa i kasze, zapijając całość piwem. Sałaty również gościły na szlacheckich dworach. Robiono je z liści ziół. Czytaj więcej
Jak zrobić średniowieczny hipokras?
Jak zrobić średniowieczny hipokras?15 lat temu
Hipokras to bardzo aromatyczny trunek z wina, z dodatkiem sporej ilości przypraw. Idealny na zimowe wieczory. Pokochają go zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA