Jak zrobić kurczaka teera?
Jak zrobić kurczaka teera?14 lat temu
Kurczak w paprykowej paście, przygotowany zgodnie z tą indyjską recepturą może doprowadzić nas do łez. Nie, nie dlatego, że jego przygotowanie jest skomplikowane, ale dlatego, że jest ostry. Czytaj więcej
Jak zrobić karnawałowe bliny?
Jak zrobić karnawałowe bliny?14 lat temu
Bliny, to obok pączków i faworków, tradycyjny łakoć podawany na zakończenie karnawału. Choć dziś już niewielu z nas robi bliny w Tłusty Czwartek, warto choć raz wrócić do tej starej, polskiej tradycji. Czytaj więcej
Co dobrze wiedzieć o robieniu pączków?
Co dobrze wiedzieć o robieniu pączków?14 lat temu
Tłusty czwartek nie obędzie się bez pączków. Skoro ma nastąpić wojna postu z karnawałem, to tylko w tumanach cukru pudru i wśród kleksów dżemu różanego, rozmazanego na policzkach! Czytaj więcej
Jak zrobić szaszłyki z łososia?
Jak zrobić szaszłyki z łososia?14 lat temu
Menu na imprezę karnawałową powinno być dość zróżnicowane i podane w małych porcjach. Dzięki temu wszyscy goście będą mogli podczas zabawy „skubnąć” sobie coś ze stołu. Dobrze sprawdzą się w tym przypadku mini-szaszłyki z łososia. Czytaj więcej
Jabłka z farszem z cebuli i boczku
Jabłka z farszem z cebuli i boczku14 lat temu
Pieczone jabłka na patyku, z ogniska, to dla mnie smak późnej jesieni.Z boczkiem i cebulą są przepyszne. Ale ponieważ gotujemy również po to, by sprawiać sobie i innym przyjemność, nie ma powodów, by nie wracać do ulubionych smaków, kiedy tylko tego zapragniemy. Czytaj więcej
Co to jest szarmula?
Co to jest szarmula?14 lat temu
Szarmula to marokańska marynata do ryb i mięs. Ma konsystencję gęstej pasty i zawiera w sobie prawdziwe królestwo przypraw. Taki mały marokański targ. Czytaj więcej
Jak robi się sałatkę z kuskusu?
Jak robi się sałatkę z kuskusu?14 lat temu
Kuskus należy zjeść w ciągu 2-3 dni od jego przygotowania. Za to sposobów przygotowania sałatek na jego bazie jest więcej niż trzy. Znaaaacznie więcej! Czytaj więcej
Ogórek w stylu marokańskim
Ogórek w stylu marokańskim14 lat temu
Ogórek, ogórek, ogórek… Choć w Maroku prawdopodobnie nic nie wiedzą o „zielonym garniturku” dla ogórka z piosenki, to w praktyce w takim właśnie garniturze go podają. I nie jest to ogórkowa skórka. Czytaj więcej
Kuskus z Casablanki
Kuskus z Casablanki14 lat temu
Casablanka, mimo że jest jednym z najciekawszych i najsmakowitszych portów świata, nie cieszy się u turystów największą popularnością. A przecież to tu rozgrywała się namiętna i tragiczna miłość Ricka i Ilsy, bohaterów filmu „Casablanca”. Coż...w filmie niewiele jest o jedzeniu kuskusu. Dlaczego? Czytaj więcej
Miętowa herbata z Maroka
Miętowa herbata z Maroka14 lat temu
Jest słodka, prawie lepka. Pachnie tak mocno, że wyczujecie ją z odległości kilkuset metrów. Jej picie to prawdziwy marokański rytuał. Trzy szklaneczki miętowej herbaty – za zdrowie, miłość i śmierć... Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA