Polecamy: Jak smażyć hamburgery?
Kuchnia Amerykańska to tak naprawdę ogromna kuchnia świata. Ścierają się w niej wpływy różnorodnych kultur i regionów, co wynika nie tylko z faktu, że Stany Zjednoczone to kraj emigrantów, ale także z różnorodności geograficznej tego państwa. Załóżmy jednak, że chwilowo odkładamy na bok bogactwo kuchni amerykańskiej i odtwarzamy 5 ikon kulinarnych kraju Elvisa Presleya i Marylin Monroe.
Co zatem znajdziemy na stole?
Hamburger, czyli kanapka na ciepło z soczystym mięsem mielonym i warzywami.
Cheeseburger – podobny do hamburgera, tyle że z plastrem żółtego sera. W innej wersji również w mielonej wołowinie znajdziemy kostki żółtego sera, fantastycznie rozpływające się pod wpływem wysokiej temperatury.
Fried chicken – czyli smażony kurczak. Pokrojonego na kawałki kurczaka (skrzydełka, nóżki), wcześniej marynowane w maślance lub mleku, obtacza się w mące (lub w mące z przyprawami tj. solą, pieprzem, ziołami), a następnie smaży na patelni lub w głębokim tłuszczu.
Mac N cheese czyli macaroni and cheese – makaron z serem. Ale jaki!
Tę potrawę robi się w następujący sposób:
2 szklanki makaronu typu kolanko
4 łyżki masła, pokrojonego na kawałki
3 szklanki tartego, ostrego sera typu cheddar
3 jajka
1 / 2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka gęstej śmietanki lub 4 topione serki
1 / 2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 / 2 łyżeczki musztardy
1 / 2 łyżeczki pieprzu
Makaron gotujemy w dużej ilości wody, do miękkości (około 7 minut). Odcedzamy. W rondelku mieszamy masło i ser, stawiamy na średni ogień i mieszamy dalej, aż całość się roztopi. Zmniejszamy ogień, dodajemy jajka, śmietany, sól, mleko, musztardę i pieprz, i całość dokładnie mieszamy. Do masy wrzucamy makaron, mieszamy całość, a potem przekładamy do ceramicznego naczynia, posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 200 st. Celsjusza przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez chwilę, aż wierzch zrobi się brązowy.
Aple pie – czyli ciasto jabłkowe. Piecze się je w charakterystycznym, okrągłym, ceramicznym naczyniu. Apple pie trochę przypomina w smaku szarlotkę, trochę francuską tartę jabłkową.
Polecamy: Domowy sos tysiąca wysp